Ana menüyü aç

1. Lig gol kralları listesi

Vikimedya liste maddesi

1. Lig gol kralları listesi, 1. Lig'de bir sezonda en çok gol atan futbolcuların ve istatistiklerinin yer aldığı liste. 1963'te başlayan ligin ilk gol kralı Güneşspor oyuncusu Feridun Köse'dir. Son gol kralı ise 2018-19 sezonunda 29 gol atan Marco Paixão'dur.[1]

Bazı sezonlarda gol kralı bilgisi eksik olduğu için şimdiye kadar kaç kişinin gol kralı olduğu ve net gol sayıları bilinememektedir. Mevcut bilgilere göre otuz altı farklı futbolcu gol kralı olmuştur. Mustafa Kocabey ve Ümit İnal üç kez ile bu unvanı en çok kazanan futbolcular olmuştur. Bu ikiliyi ikişer gol krallığı ile Tanju Çolak, Yunus Altun ve Taner Demirbaş takip etmektedir. En fazla golle bu unvanı alan futbolcu ise 34 golle Hasan Çelik'tir.

Bilinen otuz altı gol kralından otuz biri Türk uyrukluyken sadece on yabancı futbolcu gol kralı olmayı başarmıştır. İlk yabancı gol kralı 2008-09 sezonunda attığı 21 golle bu başarıya ulaşan Brezilyalı Bruno Mezenga'dır. Diğer yabancı gol kralları ise Simon Zenke, Mbilla Etame, Severin Bikoko, Gerard Gohou, Slavko Perović, Jonathan Ayité, Mickaël Poté, Braian Samudio ve Marco Paixão'dur.

Toplamda otuz farklı takım gol kralı çıkarmayı başarmıştır. Bu alanda en başarılı takımlar dörder kez gol kralı çıkartan Kocaelispor ve Altay'dır. Bunların ardından ise üçer gol kralıyla Samsunspor, Antalyaspor ve Çaykur Rizespor gelmektedir.

Lig tarihinde ikili, üçlü ve dörtlü grup sistemlerinin uygulandığı yıllarda kendi gruplarında en yüksek gol sayısına ulaşan futbolcular ayrı ayrı gol kralı ilan edilmiştir. Yükselme grubu sisteminin uygulandığı yıllarda ise tüm gruplarda atılan gol sayısının toplamı göz önüne alınmıştır.

İçindekiler

Sezonlara göre gol krallarıDüzenle

Sezon Futbolcu(lar) Milliyet Takım(lar) Maç Gol Oran Ref
1963-64 Feridun Köse   Türkiye Güneşspor 21 13 0.62 [2]
1964-65 Zeki Temizer   Türkiye Vefa 25 18 0.72 [3][4]
1965-66 Yok Yok Yok Yok Yok Yok
1966-67 Yok Yok Yok Yok Yok Yok
1967-68 Ata Özbay   Türkiye İstanbulspor 31 20 0.65 [5][6][7]
1968-69 Necmi Perekli   Türkiye Trabzonspor 32 20 0.63 [8][9][10]
1969-70 Faik Aktar   Türkiye Aydınspor Yok Yok Yok [11]
1970-71 Yok Yok Yok Yok Yok Yok
1971-72 Yok Yok Yok Yok Yok Yok
1972-73 Mustafa Yücel   Türkiye Kayserispor Yok 14 Yok [12]
1973-74 Yok Yok Yok Yok Yok Yok
1974-75 Özer Umdu
Garo Hamamcıoğlu
Arif Güney
  Türkiye Balıkesirspor
Sarıyer
Orduspor
Yok 14 Yok [13][14]
1975-76 Yok Yok Yok Yok Yok Yok
1976-77 Yok Yok Yok Yok Yok Yok
1977-78 Raşit Çetiner
Ali Çağlar
  Türkiye Kocaelispor
Göztepe
Yok 17 Yok
1978-79 Yok Yok Yok Yok Yok Yok
1979-80 Güvenç Kurtar   Türkiye Kocaelispor Yok 17 Yok [15]
1980-81 Yok Yok Yok Yok Yok Yok
1981-82 Yok Yok Yok Yok Yok Yok
1982-83 Yok Yok Yok Yok Yok Yok
1983-84 Tanju Çolak   Türkiye Samsunspor Yok Yok Yok
1984-85 Tanju Çolak   Türkiye Samsunspor 24 25 1.04 [16]
1985-86 Kayhan Kaynak   Türkiye Adanaspor 31 28 0.9 [17]
1986-87 Mehmet Özdilek   Türkiye Kahramanmaraşspor Yok 29 Yok
1987-88 Mehmet Özdilek   Türkiye Kahramanmaraşspor Yok 26 Yok [18]
1988-89 Erhan   Türkiye Antalyaspor 29 26 0.9 [19][20]
1989-90 Hasan Yıldırım   Türkiye Antalyaspor 28 26 0.93 [21][22]
1990-91 Hasan Yıldırım   Türkiye Altay 30 25 0.83 [23][24]
1991-92 Saffet Sancaklı   Türkiye Kocaelispor 31 28 0.9 [25]
1992-93 Yücel Çolak
Ümit İnal
  Türkiye Mersin İdman Yurdu
DÇ Karabükspor
34
37
21 0.62
0.57
[26]
1993-94 Halim Okta   Türkiye Antalyaspor 36 21 0.58 [27]
1994-95 Zafer Tüzün   Türkiye Eskişehirspor 34 28 0.82 [28]
1995-96 Mustafa Kocabey   Türkiye Çanakkale Dardanelspor 36 26 0.72 [29]
1996-97 Nail Uğur Timurcioğlu   Türkiye Kartalspor 31 22 0.71 [30]
1997-98 Hasan Çelik   Türkiye Denizlispor 37 34 0.92 [31]
1998-99 Mustafa Kocabey   Türkiye Kayserispor 34 31 0.91 [32]
1999-00 Mustafa Kocabey   Türkiye Yimpaş Yozgatspor 35 29 0.83 [33]
2000-01 Ümit İnal   Türkiye Göztepe 37 26 0.7 [34]
2001-02 Yunus Altun   Türkiye Konyaspor 36 28 0.78 [35]
2002-03 Yunus Altun   Türkiye Çaykur Rizespor 26 24 0.92 [36]
2003-04 Ümit İnal   Türkiye Altay 29 21 0.72 [37]
2004-05 Okan Yılmaz   Türkiye Bursaspor 29 25 0.86 [38]
2005-06 Taner Demirbaş
Ufuk Ateş
  Türkiye Sakaryaspor
Altay
17
35
20 1.18
0.57
[39]
2006-07 Taner Demirbaş   Türkiye Malatyaspor 33 27 0.82 [40]
2007-08 Taner Gülleri   Türkiye Kocaelispor 29 21 0.72 [41]
2008-09 Bruno Mezenga   Brezilya Orduspor 32 21 0.66 [42]
2009-10 Yasin Avcı   Türkiye Kardemir Karabükspor 34 18 0.53 [43]
2010-11 Simon Zenke
Mbilla Etame
  Nijerya
  Kamerun
Samsunspor
Adanaspor
29
30
16 0.55
0.53
[44]
2011-12 Severin Bikoko   Kamerun Çaykur Rizespor 34 18 0.53 [45]
2012-13 Gerard Gohou   Fildişi Sahili Kayseri Erciyesspor 31 19 0.61 [46]
2013-14 Muhammet Reis
Slavko Perović
  Türkiye
  Sırbistan
Balıkesirspor
Manisaspor
35
34
19 0.54
0.56
[47]
2014-15 Jonathan Ayité   Togo Alanyaspor 32 19 0.59 [48]
2015-16 Mickaël Poté   Benin Adana Demirspor 36 23 0.64 [49]
2016-17 Mickaël Poté   Benin Adana Demirspor 32 24 0.75 [50]
2017-18 Braian Samudio   Paraguay Çaykur Rizespor 33 20 0.61 [51]
2018-19 Marco Paixão   Portekiz Altay 33 29 0.88 [1]

Birden çok gol kralı çıkartan takımlarDüzenle

# Takım Gol kralı
sayısı
Sezon(lar)
1 Kocaelispor 4 1977-78, 1979-80, 1991-92, 2007-08
Altay 1990-91, 2003-04, 2005-06, 2018-19
2 Çaykur Rizespor 3 2002-03, 2011-12, 2017-18
Samsunspor 1983-84, 1984-85, 2010-11
Antalyaspor 1988-89, 1989-90, 1993-94
3 Adana Demirspor 2 2015-16, 2016-17
Kayserispor 1972-73, 1998-99
Orduspor 1974-75, 2008-09
Göztepe 1977-78, 2000-01
Kahramanmaraşspor 1986-87, 1987-88
Kardemir Karabükspor 1992-93, 2009-10
Balıkesirspor 1974-75, 2013-14

Birden çok gol kralı olan futbolcularDüzenle

Ülkelerine göre gol krallarıDüzenle

Ülke Krallık
  Türkiye
37
  Kamerun
2
  Benin
  Brezilya
1
  Fildişi Sahili
  Nijerya
  Paraguay
  Sırbistan
  Togo
  Portekiz

RekorlarDüzenle

Bir sezonda en çok gol atma rekorunu 1997-98 sezonunda attığı 34 gol ile Hasan Çelik elde etmiştir. En iyi gol ortalamasına sahip futbolcu ise 2005-06 sezonunda 20 maçta attığı 17 gol ile 1.18 oranını yakalayan Taner Demirbaş'tır. Art arda gol kralı olan ilk futbolcu Tanju Çolak'tır. Çolak'ın ardından Mustafa Kocabey, Yunus Altun ve Taner Demirbaş bu başarıyı yakalayan diğer futbolcular olmuşlardır.

Art arda gol kralı çıkartan ilk takımsa Samsunspor'dur. Samsunspor'dan sonra Antalyaspor da bu başarıyı yaşayarak rekora ortak olmuştur.

Ayrıca şimdiye dek yalnızca bir futbolcu aynı takımda birden fazla gol krallığı yaşamıştır. Bu futbolcu Samsunspor'da 1983-84 ve 1984-85 sezonlarında iki kez gol krallığı yaşayan Tanju Çolak'tır.

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b "Paixao, sezonu yeni rekorlarla tamamladı". aa.com.tr. 18 Mayıs 2019. 22 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2019. 
  2. ^ "Türkiye 2.Futbol Ligi - 1963/1964". Mackolik.com. 
  3. ^ "Resimli kısa haberler". Milliyet. 8 Haziran 1965. s. 8. 
  4. ^ "Zeki Temizer". Mackolik.com. 20 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2013. 
  5. ^ "İstanbulspor Orduspor'u 3-1 yendi". Milliyet. 24 Haziran 1968. s. 9. 
  6. ^ "303 Gün süren İkinci Lig maratonunda 640 maç oynandı, 1569 gol atıldı". Milliyet Spor İlavesi. 25 Haziran 1968. s. 2. 
  7. ^ "Ata Özbay". Mackolik.com. 20 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2013. 
  8. ^ "SAMSUNSPOR NECMİ'Yİ İSTİYOR". Milliyet. 23 Mayıs 1969. s. 10. 
  9. ^ "Trabzonspor Gol Krallarımız". trabzonspor.org.tr. 13 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2013. 
  10. ^ "Necmi Perekli". Mackolik.com. 20 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2013. 
  11. ^ "Osman Beşiktaş'ta". Milliyet. 22 Haziran 1971. s. 8. 
  12. ^ "Kırmızı grup gol krallığı". Milliyet Spor İlavesi. 13 Haziran 1973. s. 7. 
  13. ^ "Milliyet Şampiyonlar Geçiyor dergisi yarın çıkıyor". Milliyet. 25 Mayıs 1975. s. 12. 
  14. ^ "Sarıyer yeni sezon hazırlıklarına başladı...". Milliyet. 28 Mayıs 1975. s. 11. 
  15. ^ Şengül, Cem (23 Mayıs 1980). "İkinci Türkiye Ligi B Grubu gol krallığı". Milliyet. s. 11. 
  16. ^ "Tanju Çolak". Mackolik.com. 7 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2013. 
  17. ^ "Türkiye 2.Futbol Ligi Grup C - 1985/1986". Mackolik.com. 
  18. ^ "2. LİG B GRUBU: GOL KRALLIĞI". Milliyet. 31 Mayıs 1988. s. 14. 
  19. ^ "2. Türkiye Ligi A-B-C Grubu". Milliyet. 23 Mayıs 1989. s. 19. 
  20. ^ "Erhan (Antalyaspor 1988-89)". Mackolik.com. 20 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2013. 
  21. ^ "B-Grubu". Milliyet. 28 Mayıs 1990. s. 21. 
  22. ^ "Hasan Yıldırım". Mackolik.com. 16 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2013. 
  23. ^ "Resimli kısa haberler". Milliyet. 21 Mayıs 1991. s. 22. 
  24. ^ "Hasan Yıldırım". Mackolik.com. 16 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2013. 
  25. ^ "Türkiye 2. Futbol Ligi 1991-1992 Sezonu". tff.org.tr. 28 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2013. 
  26. ^ "Türkiye 2. Futbol Ligi 1992-1993 Sezonu". tff.org.tr. 13 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2013. 
  27. ^ "Türkiye 2. Futbol Ligi 1993-1994 Sezonu". tff.org.tr. 28 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2013. 
  28. ^ "Türkiye 2. Futbol Ligi 1994-1995 Sezonu". tff.org.tr. 28 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2013. 
  29. ^ "Türkiye 2. Futbol Ligi 1995-1996 Sezonu". tff.org.tr. 13 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2013. 
  30. ^ "Türkiye 2. Futbol Ligi 1996-1997 Sezonu". tff.org.tr. 28 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2013. 
  31. ^ "Türkiye 2. Futbol Ligi 1997-1998 Sezonu". tff.org.tr. 28 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2013. 
  32. ^ "Türkiye 2. Futbol Ligi 1998-1999 Sezonu". tff.org.tr. 13 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2013. 
  33. ^ "Türkiye 2. Futbol Ligi 1999-2000 Sezonu". tff.org.tr. 6 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2013. 
  34. ^ "Türkiye 2. Futbol Ligi 2000-2001 Sezonu". tff.org.tr. 16 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2013. 
  35. ^ "2. Lig A Kategorisi 2001-2002 sezonu". tff.org.tr. 13 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2013. 
  36. ^ "2. Lig A Kategorisi 2002-2003 sezonu". tff.org.tr. 13 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2013. 
  37. ^ "2. Lig A Kategorisi 2003-2004 sezonu". tff.org.tr. 13 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2013. 
  38. ^ "2. Lig A Kategorisi 2004-2005 sezonu". tff.org.tr. 15 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2013. 
  39. ^ "Lig A 2005-2006 sezonu". tff.org.tr. 13 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2013. 
  40. ^ "Lig A 2006-2007 sezonu". tff.org.tr. 13 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2013. 
  41. ^ "1. Lig 2007-2008 sezonu". tff.org.tr. 15 Eylül 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2013. 
  42. ^ "1. Lig 2008-2009 sezonu". tff.org.tr. 10 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2013. 
  43. ^ "1. Lig 2009-2010 sezonu". tff.org.tr. 10 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2013. 
  44. ^ "1. Lig 2010-2011 sezonu". tff.org.tr. 10 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2013. 
  45. ^ "1. Lig 2011-2012 sezonu". tff.org.tr. 10 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2013. 
  46. ^ "1. Lig 2012-2013 sezonu". tff.org.tr. 10 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2013. 
  47. ^ "2013-2014 Sezonu 38 Hafta İstatistikleri - Gol Krallığı". tff.org. 5 Mayıs 2014. 22 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2014. 
  48. ^ "2014-2015 SEZONU PTT 1. LİG GOL KRALLIĞI". tff.org. 25 Mayıs 2015. 31 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2015. 
  49. ^ "Adana Demirsporlu Mickael Pote play-off'ta da golcü". haberturk.com. 20 Mayıs 2016. 5 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2016. 
  50. ^ "2016-2017 Gol Kralı". tff.org. 29 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2018. 
  51. ^ "2017-2018 Gol Kralı". tff.org. 29 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2018.