Şefik Döğen

Şefik Döğen (d. 2 Mart 1947, Sinop - ö. 14 Ocak 2016, İstanbul), Türk tiyatro ve sinema oyuncusu.[1][2]

Şefik Döğen
Doğum 2 Mart 1947(1947-03-02)
Ayancık, Sinop, Türkiye
Ölüm 14 Ocak 2016 (68 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Meslek Oyuncu
Etkin yıllar 1969-2004

HayatıDüzenle

Şefik Döğen 1947 yılında Ayancık'ta dünyaya geldi. Döğen’in tiyatro ile tanışması edebiyat öğretmeni Nermin Hanım’ın Nasreddin Hoca fıkralarından hazırladığı oyunla başladı. İlk kez bu oyunda sahne alan Döğen, ardından Türkiye Öğretmenler Sendikası’nın amatör tiyatrosuna girdi. Döğen daha sonra bir grup arkadaşı ile Samsun Oda Tiyatrosu’nu kurdu.[3]

Döğen daha sonra Cemal Reşit Rey’in müziklerini yaptığı, Erol Günaydın’ın senaryosunu yazdığı oyun ‘Yaygara Yetmiş’teki Sarhoş Bekir karakterini canlandırdı ve bu karakter ile tanındı.[4]

Hayat Sevince Güzel, Hayat Bayram Olsa, Yuvasız Kuşlar gibi Yeşilçam filmlerinde rol alan sanatçı 14 Ocak 2016'da İstanbul'da 69 yaşında vefat etti, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda defnedildi.[5]

2016 yılından itibaren anısına Sinop Belediyesi tarafından "Şefik Döğen Tiyatro ve Karikatür Armağanı" verilmektedir.[6]

FilmografiDüzenle

  • İste Kölen Olayım 1970
  • Yuvasız Kuşlar 1970
  • Hayat Sevince Güzel 1971
  • Konuşan Katır At Yarışlarında 1971[7]
  • Dudaktan Tabanca 1971
  • Kadifeden Kesesi 1971
  • Tuna 1972
  • İstanbul Kabadayısı Kara Murat 1972
  • Estergon Kalesi 1972
  • Ölüm Nöbet Bekliyor 1972
  • Hayat Bayram Olsa 1973
  • Ben Böyle Doğdum 1973
  • Hababam Taburu 1975
  • Hababam Git Hababam Gel 1975
  • Vur Davula Tokmağı 1975
  • Tatil Aşkları 2004

Ödül ve adaylıklarıDüzenle

  • 2013 - 8. Uluslararası Dadaş Film Festivali - "Onur Ödülü"[8]
  • 1965 - ODTÜ Tiyatro Festivali - "En İyi Erkek Karakter Oyuncusu"[3]

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Şefik Döğen kimdir?". Hürriyet. hurriyet.com.tr. 16 Ocak 2016. Erişim tarihi: 2 Haziran 2018. 
  2. ^ Akbayır, Sıddık (2010). Tütün ve Kola - Orhan Gencebay ve Sezen Aksu. Asur Yayınları. s. 224. ISBN 9786058871519. 
  3. ^ a b "Sarhoş Bekir'in Başını Kaşıyacak Vakti Yok". Ses Dergisi. 9 Mayıs 1970. 
  4. ^ Filiz Elmas; Gülşen Karakadıoğlu (1994). Eleştirmen Gözüyle Cumhuriyet Dönemi Türk Tiyatrosu Eleştiri Seçkisi (T.C. Kültür Bakanlıǧı Millî Kütüphane Basımevi bas.). Arkadaş Yayınları. s. 67, 538. ISBN 9755095446. 
  5. ^ "Şefik Döğen son yolculuğuna uğurlandı". HaberTürk. 15 Ocak 2018. Erişim tarihi: 2 Haziran 2018. 
  6. ^ "Sinop "Mutluluk Festivali"ne hazırlanıyor". Milliyet. milliyet.com.tr. 23 Ağustos 2016. Erişim tarihi: 3 Haziran 2018. 
  7. ^ Agâh Özgüç. Türlerle Türk Sineması: Dönemler, Modalar, Tiplemeler. Dünya Kitapları. ss. 71,75,396. ISBN 9789753042857. 
  8. ^ "8. ULUSLARARASI DADAŞ FİLM FESTİVALİ'NDE ONUR ÖDÜLLERİ VERİLDİ". İhlas Haber Ajansı. iha.com.tr. 17 Mayıs 2013. Erişim tarihi: 2 Haziran 2018.