İnci Türkay

Türk dizi ve sinema oyuncusu

İnci Türkay (d. 15 Temmuz 1972, İzmir),[1] Türk dizi oyuncusu. Sihirli Annem dizisindeki Betüş rolüyle ünlenmiştir.

İnci Türkay
Doğum15 Temmuz 1972 (51 yaşında)
İzmir, Türkiye
MeslekOyuncu
Evlilik
Ahmet Eroğlu
(e. 2004; b. 2009)

Atilla Saral (e. 2019)
Çocuk(lar)Ali Eroğlu

Yaşamı değiştir

Eğitimini Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümünde tamamladı. Konsevatuvar eğitiminin ardından Trabzon Devlet Tiyatrosu ve Ankara Devlet Tiyatrosu'nda çalıştı. Ayrıca, 2000 yılında Sylvia adlı oyun ile katıldığı Tiyatro İstanbul'da birçok oyunda oynamıştır. İlk olarak, 2001 yılında Tarkan Karlıdağ'ın yönettiği ve Levent Kazak’ın senaryosunu yazdığı “Dünya Varmış” dizisinde "Hülya" rolünde oynadı. 2002 yılında Tardu Flordun ile başrollerini paylaştığı “İki Oda Bir Sinan” dizisinde "Aslı" rolünü üstlendi. Daha sonra, belki de hayatının kariyerini yaptığı “Sihirli Annem” dizisinde 2003'ten 2006'ya kadar başrol oyuncusu olarak "Betüş" rolünde oynadı ve çocukların büyük sevgisini kazandı. Çocukların en çok sevdiği ünlüler arasında ilk sıralara yükseldi. Ardından, “Duma Duma Dum” adlı programın da sunuculuğunu yaptı. Sihirli Annem'den sonra bir süre sessiz kaldı. 2009 yılının başında Tayga Toys adında, tamamen tahtadan, geri dönüşümlü, bitkisel boyalarla renklendirilmiş oyuncaklardan oluşan bir oyuncakçı açmıştır. 2009 yılında Gani Müjde'nin hem yönetmen hem senarist olduğu “Teyzanne” dizisinde oynadı ama reyting kurbanı olan dizi, 6. bölümde final bile yapmadan yayından kaldırıldı. Onun ardından “Şahane Çocuklar” adlı, Kanal 1'de yayımlanan programın sunuculuğunu yaptı. Kanal 1'in kapanması nedeniyle program da bitti. 2010 yılında Kanal D'de yayımlanan “Cuma'ya Kalsa” adlı dizide başrol oyuncusu olarak "Şebnem" karakterini oynadı ve dizi 12. bölümde reyting kurbanı oldu. Ardından “Sihirli Annem” dizisinin kadrosuna tekrar seçildi ve dizi yoğun istek üzerine 2011 yılında yeniden yayımlanmaya başladı. Aynı yıl Engelsiz Yaşam Vakfının yılın en iyilerini belirlediği ödül töreninde Betüş karakteriyle "en sevilen dizi kahramanı" seçildi. 2012 yılında Sihirli Annem dizisi bittikten sonra TRT Çocuk'ta yayınlanan “Köstebekgiller” dizisinde oynamaya başladı. 2016 yılında Rengarenk adlı dizide Zerrin rolünü canlandırdı.[2]

Siyah adında bir köpeği vardır. 2004 yılında iş adamı Ahmet Eroğlu ile evlenmiştir. Ali adında bir oğlu vardır. 2009 yılında eşinden boşanmıştır.[3][4] Eylül 2019'da Türkay ve Atilla Saral, 11 yıllık birlikteliklerini Londra'da düzenlenen bir törenle resmîleştirdi.[5]

Filmografisi değiştir

Televizyon
Yıl Yapım Rol Notlar
1993 Ferhunde Hanımlar Gülbeyaz Yardımcı oyuncu
2001 Dünya Varmış Hülya Başrol oyuncusu
2002 İki Oda Bir Sinan Aslı
2003-2006,
2011-2012
Sihirli Annem Betüş
2009 Teyzanne Eda / Zehra
2010 Cuma'ya Kalsa Şebnem
2012-2014 Köstebekgiller Ceyda
2016 Rengarenk Zerrin Yardımcı oyuncu
Sinema
Yıl Yapım Rol Notlar
2013 Arkadaşım Max Suna Başrol oyuncusu
Kızım İçin Banu Yardımcı oyuncu
2015 Köstebekgiller: Perili Orman Ceyda Başrol oyuncusu
2016 Köstebekgiller 2: Gölgenin Tılsımı

Tiyatro oyunları değiştir

Ödülleri değiştir

Yıl Ödül Kategori Adaylık çalışması Sonuç
2000 Afife Tiyatro Ödülleri Tiyatroda Yeni Kuşak Özel Ödülü[6] Sylvia Kazandı
2000 Avni Dilligil Tiyatro Ödülleri Jüri Özendirme Ödülü[7] Sylvia Kazandı

Dış bağlantılar değiştir

Kaynakça değiştir

  1. ^ N1 Danışmanlık [@n1danismanlik] (15 Temmuz 2015). "N1 ekibi olarak güzel oyuncumuz @inciturkay 'a yeni yaşında sağlık huzur mutluluk diliyoruz. İyi ki doğun @inciturkay t.co/A4RJJp8V5j" (Tweet). Erişim tarihi: 22 Temmuz 2020Twitter vasıtasıyla. 
  2. ^ İnci Türkay 23 Kasım 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. röportajı
  3. ^ "İnci Türkay da boşandı." 14 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2013. 
  4. ^ "İNCİ TÜRKAY "Hayatımın en kötü sürprizi boşanma sebebimdir"". 3 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2013. 
  5. ^ "İnci Türkay ve Atilla Saral Londra'da evlendi". 25 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2019. 
  6. ^ Evrim Akın İle Ev Kuşu - İnci Türkay'ın Salonu Ve Odalar -. Vidivodo. 24 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2015. 
  7. ^ "Avni Dilligil Tiyatro Ödülleri sahiplerini buldu". NTV.com.tr. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2015.