Ümit Utku

Türk sinema yönetmeni

Ümit Utku, (d. 5 Ocak 1929, Mardin - ö. 14 Ekim 2016) Türk yönetmen, senarist ve yapımcı.

Kara Harp Okulu'nda eğitim gören Utku, Ordu'daki görevinden ayrılarak sanat hayatına atıldı. Senaryo yazmaya başladı. Kervan Film adında bir şirket kurarak sinema dünyasında yerini aldı. Türk Film Prodüktörleri Derneği, Film-San Vakfı Başkanlığı yaptı. Kıbrıs Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde bulundu. Adı, KTHY'da çalışan bir kadın görevliye astronomik maaş verilmesi skandalına karıştı. 1970 yılında sinemayı bıraktı. 14 Ekim 2016 tarihinde öldü.[1]

FilmografisiDüzenle

YönetmenDüzenle

  • Yaban Gülü - 1970
  • Ana Mezarı - 1969
  • Sabırtaşı - 1969
  • Şen Ola Düğün Şen Ola - 1969
  • Vatan Borcu - 1969
  • İffet - 1969
  • Damga - 1969
  • Gözyaşlarım - 1968
  • Baharda Solan Çiçek - 1968
  • Acı İnanç - 1968
  • İftira - 1968
  • Yara - 1968
  • Leylaklar Altında - 1968
  • Ali'yi Gördüm Ali'yi - 1967
  • Nemli Dudaklar - 1967
  • Fabrikanın Şoförü - 1966
  • Burçak Tarlası - 1966
  • Kartal Yavrusu Hamido - 1966
  • Yetimlerin Türküsü - 1966
  • Gençliğe Veda - 1965
  • Dokunma Bozulurum - 1965
  • Ağlayan Gözler - 1965
  • Fabrikanın Gülü - 1964
  • Asfalt Rıza - 1964
  • Koçero - 1964
  • Makber - 1963
  • Çiçeksiz Bahçe - 1963
  • Kara Yılan - 1963
  • Aşk Bekliyor - 1962
  • Gümüş Gerdanlık - 1962
  • Esir Kuş - 1962
  • Ayrı Dünya - 1961
  • Yaban Gülü - 1961
  • Esmerim Kıyma Bana - 1960
  • Yanıklar Köyü - 1958

SenaristDüzenle

  • Yaban Gülü - 1970
  • Aşk Bekliyor - 1962
  • Esmerim Kıyma Bana - 1960
  • Şahinler Diyarı - 1958
  • Yanıklar Köyü - 1958
  • Artık Çok Geç - 1955
  • Son Şarkı - 1954

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2016. 

Dış bağlantılarDüzenle