Ana menüyü aç

Yılmaz Gündüz (2 Ocak 1929, Tarsus - 1997), Türk basketbolcu, futbolcu, yönetmen, yapımcı, senarist ve oyuncudur.

Yılmaz Gündüz
Kişisel bilgileri
Doğum tarihi2 Ocak 1929(1929-01-02)
Doğum yeriTarsus, Türkiye
Ölüm tarihi1997
Profesyonel kariyeri
YıllarTakım
1946-1950Galatasaray
1950-1952Mülkiye
1952-1954MKE Ankaragücü
1954-1958Fenerbahçe

HayatıDüzenle

2 Ocak 1929'da, Tarsus'ta doğdu.[1] Babası, banka müdürlüğü yapan Yusuf Ziya Gündüz'dü ve ailenin, İlhami adlı erkek çocuğundan sonraki ikinci çocuğuydu.[2] Tarsus'ta başladığı ilköğrenimini Kars'ta tamamladı.[2] Sırasıyla Galatasaray Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun oldu.[1]

1946-1950 yılları arasında Galatasaray'da, 195-1952 yılları arasında Mülkiye'de, 1952-1954 yılları arasında Ankaragücü'nde, 1954-1958 yılları arasında ise Fenerbahçe'de forma giydi.[2] Türkiye millî takımının sırasıyla mücadele ettiği 1951 Avrupa Şampiyonası, 1952 Yaz Olimpiyatları ve 1957 Avrupa Şampiyonası'ndaki kadrolarında yer aldı. Ankaragücü'ndeki dönemi ile Fenerbahçe'deki ilk iki yılında bu kulüplerde futbol da oynadı.[2]

Spor kariyerini sonlandırdıktan sonra yönetmen, senarist, yapımcı ve oyuncu olarak sinemada faaliyet gösterdi.[1] 1997 yılında vefat etti.[1]

FilmografisiDüzenle

Yapım ekibinin bir parçası olarak
Yıl Film Yönetmen Senarist Yapımcı
1966 Kan ve Kurşun Evet
1966 Hedef Ankara Evet
1966 Bana Belâ Derler Evet
1968 Korkusuz Yabancı Evet Evet
1968 Kader Ayırsa Bile Evet
1968 Fedai Komandolar Kıbrıs'ta Evet
1968 Avanta Kemal Torpido Yılmaz'a Karşı Evet
1969 Acı Yalan Evet
1969 Satılık Gelin Evet
1969 Günahlarını Kanları ile Ödediler Evet
1969 Eşkiya Aşkı Evet
1969 Devlerin Aşkı Evet
1969 Aşk Yarışı Evet
1969 Aşk Yarası Derindir Evet
1970 Ölüm Pazarı Evet Evet
1970 Öldürmeye Yeminliyim Evet Evet Evet
1970 Fedailer Evet Evet Evet
1970 Belâ Çiçekleri Evet Evet Evet
Oyuncu olarak
Yıl Film Rol Notlar
1963 Sevenler Ölmez
1965 Dalgacı Mahmut
1965 Dokuz Canlı Adam
1965 Ölüm Saçan Dudaklar
1966 Bana Bela Derler Aynı zamanda yapımcı
1966 Dehşet Yaratan Adam
1966 Hedef Ankara Aynı zamanda yapımcı
1966 Kan ve Kurşun Aynı zamanda yapımcı
1966 Ölmek Var Dönmek Yok
1966 Örümcek Adam
1967 Ecelin Geldi Yavrum
1967 Hesap Günü
1967 Korkunç Yumruk
1967 Ringo Gestapo'ya Karşı
1968 Avanta Kemal Torpido Yılmaz'a Karşı Aynı zamanda yapımcı
1968 Efelerin Öcü
1968 Fedai Komandolar Kıbrıs'ta Aynı zamanda yapımcı
1968 Komandolar Geliyor
1968 Korkusuz Yabancı Aynı zamanda senarist ve yapımcı
1969 Devlerin Aşkı Aynı zamanda yapımcı
1969 Eşkiya Aşkı Aynı zamanda yapımcı
1969 Günahlarını Kanları ile Ödediler Aynı zamanda yapımcı
1969 Satılık Gelin Aynı zamanda yapımcı
1970 Ölüm Pazarı Aynı zamanda yönetmen ve yapımcı
1974 Belalı Serseri

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b c d Ateş, Selami (30 Kasım 2013). "YILMAZ GÜNDÜZ / Milli Basketbolcu / Yapımcı / Yönetmen / Senarist / Oyuncu". Sinema Esintileri. 30 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b c d "Yılmaz Gündüz'ün Meslekleri". Tozlu Magazin. 17 Ekim 2017. 30 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılarDüzenle