Ana menüyü aç

Valerie Harper (d. 22 Ağustos 1939; Suffern, New York, New York- ö. 30 Ağustos 2019; Los Angeles, Kaliforniya), Amerikalı sinema ve dizi oyuncusu, komedyen, dansçı ve yazar.[1][2]

Valerie Harper
Valerie Harper 1974.JPG
Harper, Ağustos 1974'te
Doğum Valerie Kathryn Harper
22 Ağustos 1939(1939-08-22)
Suffern, New York, ABD.
Ölüm 30 Ağustos 2019 (80 yaşında)
Los Angeles, Kaliforniya, ABD.
Meslek
  • Oyuncu
  • komedyen
  • dansçı
  • yazar
Etkin yıllar 1959–2019
Evlilik
Richard Schaal
(e. 1964; b. 1978)

Tony Cacciotti
(e. 1987; ö. 2019)
Çocuk(lar) 1
Resmî site Resmî site

KariyeriDüzenle

Oyunculuğa 1959'da müzikal yapım Take Me Along ile adım atan Harper, 1970'li yıllarda oynadığı televizyon yapımı komedi türünde yapımlar; Mary Tyler Show ve Rhoda ile tanınmış- arkasından çeşitli film ve dizilerde rol almıştır.[3][4]

Sağlık durumu ve ölümüDüzenle

People dergisinin internet sitesindeki habere göre, 73 yaşındaki aktrisin beyin kanserine yakalandığı haberini 15 Ocak 2013'te aldığı ve 3 ay kadar ömrü kaldığı belirtildi.[5][6] Amerikalı kadın oyuncu, komedyen, yazar ve dansçı Valeria Harper bir süredir mücadele kanser hastalığına yenik düşerek 30 Ağustos 2019'da Los Angeles, Kaliforniya'da 80 yaşında vefat etti.[7][8][9][10]

 
Valerie Harper (Ocak 2007)

FilmografiDüzenle

SinemaDüzenle

  • 1969: With a Feminine Touch
  • 1974: Freebie and the Bean
  • 1979: Chapter Two
  • 1980: The Last Married Couple in America
  • 2007: Golda's Balcony
  • 2015: She's The Best Thing In It
  • 2016: Banner on the Moon

Televizyon dizileriDüzenle

  • 1970: Mary Tyler Moore
  • 1974: Rhoda
  • 1980: Hour Magazine
  • 1980: The Toni Tennille Show
  • 1983: Breakaway
  • 1984: Dr. Ruth Westheimer
  • 1986: Valerie
  • 1990: City
  • 1995: The Office
  • 1995: Lauren Hutton and...
  • 2012: Katie
  • 2014: Signed, Sealed, Delivered

Televizyon filmleriDüzenle

  • 1977: Night Drive
  • 1980: Fun and Games
  • 1980: The Shadow Box
  • 1981: The Day the Loving Stopped
  • 1982: Don't Go to Sleep
  • 1982: Farrell for the People
  • 1987: Strange Voices
  • 1987: Sex Symbols; Past, Present and Future
  • 1988: Drop-Out Mother
  • 1988: The People Across the Lake
  • 1988: The Best of Gleason
  • 1990: Stolen: One Husband
  • 1991: Perry Mason: The Case of the Fatal Fashion
  • 1991: Mary Tyler Moore: The 20th Anniversary Show
  • 1992: What About Me? I'm Only 3!
  • 1993: Outcry L.A.
  • 1995: The Great Mom Swap
  • 2000: Mary and Rhoda
  • 2000: Entertainment Tonight Presents: TV's Greatest Scandals
  • 2000: The Hunger Heroes
  • 2002: The Mary Tyler Moore Reunion
  • 2004: All Access Pass: The TV Land Awards
  • 2005: Words and Music in Honor of Fahrenheit 9/11
  • 2011: Fixing Pete
  • 2018: Betty White: First Lady of Television

KaynaklarDüzenle

  1. ^ Valerie Harper Bio, Wiki, Age, Husband, Children, Cause of Death, Net Worth, Cancer, Kids, Parents, Family, Daughter, Height, Obituary and Funeral. Retrieved April 16, 2014.
  2. ^ Harper in Valerie Harper Interview Part 1 of 3. Archive of American Television. February 26, 2009. Etkinlik zamanı: 00:36. Erişim tarihi: 2014-04-16. It's 'well-known' that I was born in 1940, I read it everywhere, but it was actually 1939. 
  3. ^ "LoopedOnBroadway.com". Loopedonbroadway.com. 2013-03-01 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2013-03-12. 
  4. ^ "Story Theatre". IMDb. January 1, 2000. 17 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ Scheps, Leigh. "BWW Interview: Valerie Harper Talks New Film & Not Letting Life Slip By". BroadwayWorld.com. 31 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: February 16, 2019. 
  6. ^ Jensen, Erin (July 18, 2019). "GoFundMe created to ease Valerie Harper's 'unrelenting medical costs' amid cancer fight". USA Today. 1 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: July 18, 2019. 
  7. ^ "Archived copy". 2017-10-28 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2017-10-27.  Birden fazla |arşivurl= ve |archive-url= kullanıldı (yardım); Birden fazla |arşivtarihi= ve |archive-date= kullanıldı (yardım)
  8. ^ Nolasco, Stephanie (September 27, 2017). "Valerie Harper's cancer battle: 'Now it's 5 years instead of 3 months'". Fox News. 14 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: February 16, 2019. 
  9. ^ Saperstein, Pat. "Valerie Harper, Rhoda on ‘Mary Tyler Moore Show,’ Dies at 80" Variety, August 30, 2019
  10. ^ Blair, Elizabeth (August 30, 2019). "Valerie Harper, Who Played Beloved TV Sidekick Rhoda, Dies At 80". NPR. Erişim tarihi: August 30, 2019. 
Kaynakça

Dış bağlantılarDüzenle