Ana menüyü aç

Věra Chytilová (2 Şubat 1929 – 12 Mart 2014) avangart Çek film yönetmeni ve Çek sinemasının öncüsüydü. Çekoslovak hükümeti tarafından 1960'larda yasaklanan, en iyi Çek Yeni Dalga filmi Sedmikrásky (Papatyalar) ile tanınır. Sonraki filmleri uluslararası film festivallerinde gösterildi. 37. Berlin Uluslararası Film Festivali'nde gösterilen Vlčí bouda (1987),[1] 16. Moskova Uluslararası Film Festivali'nde gösterime giren A Hoof Here, a Hoof There (1989)[2] ve 18. Moskova Uluslararası Film Festivali'nde gösterilen The Inheritance or Fuckoffguysgoodday (1992)[3] bu filmlere dahildir. Çalışmaları sayesinde, Sanat ve Edebiyat Nişanı, Liyakat Madalyası ve Çek Aslanı ödülünü aldı.[4]

Věra Chytilová
Vera Chytilova.jpg
Doğum 2 Şubat 1929(1929-02-02)
Ostrava, Çekoslovakya
Ölüm 12 Mart 2014 (85 yaşında)
Prag, Çek Cumhuriyeti
Meslek Film yönetmeni
Etkin yıllar 1962–2011
Evlilik Jaroslav Kučera

Seçilmiş filmografiDüzenle

Yıl Başlık Yönetmen Senaryo Hikâye Müzik
1961 The Ceiling  N  N
1962 A Bagful of Fleas  N  N  N
1963 Something Different  N  N  N
1965 "At the World Cafeteria" in Pearls of the Deep  N
1966 Sedmikrásky (Daisies)  N  N  N
1969 Ovoce stromů rajských jíme (Fruit of Paradise)  N  N
1976 The Apple Game  N  N  N
1978 Inexorable Time  N
1979 Pretas Story  N  N  N
1981 Calamity  N  N
1981 Panelstory  N  N  N
1981 Chytilová Versus Forman − Consciousness of Continuity  N
1983 Faunovo velmi pozdní odpoledne (The Very Late Afternoon of the Faun)  N  N
1984 Prague: The Troubled Heart of Europe  N  N  N
1986 Wolf's Cabin  N  N  N
1987 Vlčí bouda (Wolf's Hole)  N  N
1987 Šašek a královna (The Jester and the Queen)  N  N
1988 Kopytem sem, kopytem tam (Tainted Horseplay)  N  N
1990 Tomas Garrigue Masaryk a Liberator  N
1991 My Citizens of Prague Understand Me  N  N
1992 Dědictví aneb Kurvahošigutntag (The Inheritance or Fuckoffguysgoodday)  N  N
1998 Trap, Trap, Little Trap  N  N
2000 Flights and Falls  N  N  N
2001 Exile from Paradise  N  N  N  N
2005 Patrani po Ester  N
2006 Hezké chvilky bez záruky (Pleasant Memories)  N  N

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Berlinale: 1987 Programme". berlinale.de. 30 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2011. 
  2. ^ "16th Moscow International Film Festival (1989)". MIFF. 16 March 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 March 2013. 
  3. ^ "18th Moscow International Film Festival (1993)". MIFF. 3 April 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 March 2013. 
  4. ^ "Zemřela Věra Chytilová" (Çekçe). Týden(originally ČTK). 12 Mart 2013. 6 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2014. 

İleri okumaDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle