Ukrayna devlet başkanları listesi

Vikimedya liste maddesi

Ukrayna devlet başkanları listesi, Ukrayna'da 1918 yılından beri değişik isimler altında görev yapan devlet başkanlarının bulunduğu listedir.

Devlet başkanlarıDüzenle

Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti (1922–1991)Düzenle

Ukrayna Komünist Partisi Birinci Sekreterleri (1918–1991)
Sekreter Görev Başlangıcı Görev Bitişi Yardımcı Kongre
1   Yurii Leonidoviç Pyatakov
Георгий Леонидович Пятаков
(1890–1937)
12 Temmuz 1918 9 Eylül 1918 Yok 1
2   Serafima Ilyiniçna Gopner
Серафима Ильинична Гопнер
(1880-1966)
9 Eylül 1918 22 Ekim 1918 Yok
3   Emanuil Ionoviç Kviring
Емануіл Йонович Квірінг
(1888–1937)
23 Ekim 1918 6 Mart 1919 Yok 2
4   Yurii Leonidoviç Pyatakov
Георгий Леонидович Пятаков
(1890–1937)
6 Mart 1919 30 Mayıs 1919 Yok 3
5   Stanislav Vikentiyeviç Kosior
Станіслав Вікентійович Косіор
(1889–1939)
30 Mayıs 1919 10 Aralık 1919 Yok
  Rafail Farbman
Рафаіл Фарбман
(1893–1966)
Geçici
10 Aralık 1919 23 Mart 1920 Yok
6   Nikolay Besçetvertnoi
Николай Бесчетвертной
(1895–1937)
23 Mart 1920 25 Mart 1920 Yok 4
  Stanislav Vikentiyeviç Kosior
Станіслав Вікентійович Косіор
(1889–1939)
25 Mart 1920 17 Ekim 1922 Yok
7   Vyaçeslav Mihailoviç Molotov
Вячесла́в Миха́йлович Мо́лотов
(1890–1986)
23 Kasım 1920 22 Mart 1921 Dmitriy Lebed 5
  Feliks Yakovleviç Kon
Феликс Яковлевич Кон
(1864–1941)
Geçici
22 Mart 1921 13 Aralık 1921
8   Dmitriy Zaharoviç Manuilskiy
Дмитро Захарович Мануїльський
(1883–1959)
14 Aralık 1921 10 Nisan 1923 6
9   Emanuil Ionoviç Kviring
Емануіл Йонович Квірінг
(1888–1937)
10 Nisan 1923 16 Mayıs 1924 7
17 Mayıs 1924 7 Nisan 1925 Aleksey Medvedev 8
Ivan Klimenko
10   Lazar Moiseyeviç Kaganoviç
Ла́зарь Моисе́евич Кагано́вич
(1893–1991)
7 Nisan 1925 12 Aralık 1925
12 Aralık 1925 29 Kasım 1927 9
Aleksey Medvedev
29 Kasım 1927 14 Temmuz 1928 10
11   Stanislav Vikentiyeviç Kosior
Станіслав Вікентійович Косіор
(1889–1939)
14 Temmuz 1928 15 Haziran 1930
Lavrentiy Kartvelişvili
15 Haziran 1930 23 Ocak 1934 11
Vasiliy Stroganov
Mendel Hatayeviç
Pavel Postişev
23 Ocak 1934 3 Haziran 1937 12
Mendel Hatayeviç
3 Haziran 1937 27 Ocak 1938 13
Sergey Kudryavtsev
12   Nikita Sergeyeviç Kruşçev
Никита Сергеевич Хрущёв
(1894–1971)
18 Haziran 1938'e kadar geçici
27 Ocak 1938 17 Mayıs 1940 Mikhail Burmistenko
18 Haziran 1938'e kadar geçici
14
17 Mayıs 1940 3 Mart 1947 15
Demyan Korotçenko
13   Lazar Moiseyeviç Kaganoviç
Ла́зарь Моисе́евич Кагано́вич
(1893–1991)
3 Mart 1947 26 Aralık 1947
14   Nikita Sergeyeviç Kruşçev
Никита Сергеевич Хрущёв
(1894–1971)
26 Aralık 1947 28 Ocak 1949 Leonid Melnikov
28 Ocak 1949 16 Aralık 1949 16
15   Leonid Georgiyeviç Melnikov
Леонид Георгиевич Мельников
(1906–1981)
16 Aralık 1949 27 Eylül 1952 Aleksey Kiriçenko
27 Eylül 1952 4 Haziran 1953 17
16   Aleksey Illarionoviç Kiriçenko
Алексе́й Илларио́нович Кириче́нко
(1908–1981)
4 Haziran 1953 26 Mart 1954 Nikolay Podgorni
26 Mart 1954 21 Ocak 1956 18
21 Ocak 1956 26 Aralık 1957 19
17   Nikolay Viktoroviç Podgorni
Никола́й Ви́кторович Подго́рный
(1903–1983)
26 Aralık 1957 19 Şubat 1960 Leontiy Naidek
19 Şubat 1960 30 Eylül 1961 Ivan Kazanets 20
30 Eylül 1961 2 Temmuz 1963 21
18   Petro Yuhimoviç Şelest
Петро Юхимович Шелест
(1908–1996)
2 Temmuz 1963 18 Mart 1966 Nikolay Sobol
18 Mart 1966 20 Mart 1971 Oleksandr Liaşko 22
Ivan Lutak
20 Mart 1971 25 Mayıs 1972 23
19   Vladimir Vasilyeviç Şçerbitski
Володи́мир Васи́льович Щерби́цький
(1918–1990)
25 Mayıs 1972 13 Şubat 1976
13 Şubat 1976 12 Şubat 1981 Ivan Sokolov 24
12 Şubat 1981 8 Şubat 1986 25
Oleksiy Titarenko
8 Şubat 1986 28 Eylül 1989 26
Vladimir İvaşko
20   Vladimir Antonoviç İvaşko
Володимир Антонович Івашко
(1932–1994)
28 Eylül 1989 23 Haziran 1990 Stanislav Hurenko 27
21   Stanislav İvanoviç Hurenko
Станісла́в Іва́нович Гуре́нко
(1936–2013)
23 Haziran 1990 1 Eylül 1991 Leonid Kravçuk 28
Hrihoriy Harçenko
Cumhurbaşkanları (1991)
Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Seçim Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
1   Leonid Kravçuk
Леонід Кравчук
(1934-)
5 Temmuz 1991 5 Aralık 1991 Sovyetler Birliği Komünist Partisi

Ukrayna Cumhuriyeti (1991–günümüz)Düzenle

Resim İsim
(Doğum-Ölüm)
Seçim Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
1   Leonid Kravçuk
Леонід Кравчук
(1934-)
1991 5 Aralık 1991
Görev Başlangıcı: 22 Ağustos 1992
19 Temmuz 1994 Bağımsız
2   Leonid Kuçma
Леонід Кучма
(1938-)
1994 19 Temmuz 1994 14 Kasım 1999 Bağımsız
1999 14 Kasım 1999 23 Ocak 2005
3   Viktor Yuşçenko
Віктор Ющенко
(1954-)
2004 23 Ocak 2005 25 Şubat 2010 Bizim Ukrayna
4   Viktor Yanukoviç
Віктор Янукович
(1950-)
2010 25 Şubat 2010 22 Şubat 2014 Bölgeler Partisi
  Oleksandr Turçinov
Олександр Турчинов
(1950-)
Geçici Cumhurbaşkanı
23 Şubat 2014 7 Haziran 2014 Tüm-Ukrayna Birliği "Vatan"
5   Petro Poroşenko
Петро Порошенко
(1965-)
2014 7 Haziran 2014 20 Mayıs 2019 Petro Poroşenko Bloku
6   Volodımır Zelenskıy
Володимир Зеленський
(1978-)
2019 20 Mayıs 2019 Görevde Halkın Hizmetkârı

KaynakçaDüzenle