Ana menüyü aç

Tunus başbakanı, Afrika ülkesi Tunus'un 1800 yılı itibarıyla Tunus Beyliği döneminden bu yana hükumetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. Tunus Beyliği döneminde 1800 ile 1922 yılları arasında sadrazam unvanı ile görevi yürüten kişi, 1922 ile 1956 yılları arasında başbakan olarak görevi yürütmüştür.1956 ile 1957 yılları arasında Tunus Krallığı'nda başbakan olarak göreve gelen kişi, Tunus'un yönetim şeklini mutlak monarşiden cumhuriyete değiştirmesi ile birlikte Tunus Cumhuriyeti'nde başbakanlık makamına gelmiştir. 2011 yılına kadar başbakan olarak makama gelen kişi, söz konusu tarihten bu yanan hükumet başkanı unvanı ile bu makama gelmektedir.

Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

İçindekiler

Tunus başbakanlarıDüzenle

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev süresi Parti Devlet başkanı
(Hükümdar / Süre)
Tunus Beyliği Sadrazamları
1   Yusuf Sahib et-Tabi
يوسف صاحب الطابع
(~1765–1815)
1800 23 Ocak 1815 Bağımsız
2   Muhammed Arbi Zarruk Haznedar
محمد العربي زروق خزندار
(1760–1822)
1815 1822 Bağımsız
3   Hüseyin Hoca
حسين خوجة
(?–1857)
1822 1829 Bağımsız
4   Reşid eş-Şakir Sahib et-Taba'a
شاكير صاحب الطابع
(~1790–1837)
1829 1837 Bağımsız
5   Mustafa Haznedar
مصطفى خزندار
(1817–1878)
1837 22 Ekim 1873 Bağımsız
6   Hayreddin Paşa
خير الدين باشا التونسي
(1822–1890)
22 Ekim 1873 21 Temmuz 1877 Bağımsız
7   Muhammed Haznedar
محمد خزندار
(~1810–1889)
21 Temmuz 1877 24 Ağustos 1878 Bağımsız
8   Mustafa Bin İsmail
أبو النخبة مصطفى بن اسماعيل
(~1850–1887)
24 Ağustos 1878 12 Eylül 1881 Bağımsız
(7)   Muhammed Haznedar
محمد خزندار
(~1810–1889)
12 Eylül 1881 Ekim 1882 Bağımsız
9   Aziz Buattur
محمد العزيز بوعتور
(1825–1907)
Ekim 1882 4 Şubat 1907 Bağımsız
10   Mehmed Celuli
امحمّد جلولي
(1834–1908)
18 Şubat 1907 Haziran 1908[1] Bağımsız
11   Yusuf Cahit
يوسف جعيط
(1830–1915)
Haziran 1908 Haziran 1915 Bağımsız
12   Tayyib Celuli
الطيب جلولي
(1857–1944)
Ekim 1915 Mayıs 1922 Bağımsız
Tunus Beyliği Başbakanları
1   Mustafa Dingizli
مصطفى الدنقزلي
(1865–1926)
Mayıs 1922 20 Ekim 1926[1] Bağımsız
2   Halil Buhagib
خليل بوحاجب
(1863–1942)
3 Kasım 1926 2 Mart 1932 Bağımsız
3   Hedi Lahua
الهادي الأخوة
(1872–1949)
2 Mart 1932 31 Aralık 1942 Bağımsız
4   Muhammed Cenik
محمد شنيق
(1889–1976)
1 1 Ocak 1943 15 Mayıs 1943 Bağımsız
5   Selahaddin Bakkuş
صلاح الدين البكوش
(1883–1959)
1 15 Mayıs 1943 21 Temmuz 1947 Bağımsız VIII. Muhammed el Amin
محمد الثامن الأمين
 
(1943–1956)
6   Mustafa Kaak
مصطفى الكعاك
(1893–1984)
21 Temmuz 1947 17 Ağustos 1950 Bağımsız
(4)   Muhammed Cenik
محمد شنيق
(1889–1976)
2 17 Ağustos 1950 26 Mart 1952 Bağımsız
(5)   Selahaddin Bakkuş
صلاح الدين البكوش
(1883–1959)
2 12 Nisan 1952 2 Mart 1954 Bağımsız
7   Muhammed Selah Mzali
محمد الصالح مزالي
(1896–1984)
2 Mart 1954 6 Temmuz 1954 Bağımsız
  Georges Dupoizat
(1909–1975)
Geçici
6 Temmuz 1954 7 Ağustos 1954 Bağımsız
8   Tahar Bin Ammar
الطاهر بن عمار
(1889–1985)
7 Ağustos 1954 20 Mart 1956 Düstur
Tunus Krallığı Başbakanları
(8)   Tahar Bin Ammar
الطاهر بن عمار
(1889–1985)
20 Mart 1956 11 Nisan 1956 Düstur VIII. Muhammed el Amin
محمد الثامن الأمين
 
(1956–1957)
9   Habib Burgiba
حبيب بورقيبة
(1903–2000)
11 Nisan 1956 25 Temmuz 1957[2] Yeni Düstur
Tunus Cumhuriyeti Başbakanları
Makam kaldırıldı (25 Temmuz 1957 – 7 Kasım 1969)[3] Habib Burgiba
حبيب بورقيبة
 
(1957–1987)
10   Bahi Ladgam
الباهي الأدغم
(1913–1998)
7 Kasım 1969 2 Kasım 1970 Sosyalist Düsturlar Partisi
11   Hadi Amara Nuira
الهادي نويرة
(1911–1993)
2 Kasım 1970 23 Nisan 1980 Sosyalist Düsturlar Partisi
12   Muhammed Mzali
محمد مزالي
(1925–2010)
23 Nisan 1980 8 Temmuz 1986 Sosyalist Düsturlar Partisi
13   Raşid Sfar
رشيد صفر
(1933–)
8 Temmuz 1986 2 Ekim 1987 Sosyalist Düsturlar Partisi
14   Zeynel Abidin Bin Ali
زين العابدين بن علي
(1936–)
2 Ekim 1987 7 Kasım 1987[4] Sosyalist Düsturlar Partisi
15   Hadi Bakkuş
الهادي البكوش
(1930–)
7 Kasım 1987 27 Eylül 1989 Sosyalist Düsturlar Partisi
(1988'e kadar)
Zeynel Abidin Bin Ali
زين العابدين بن علي
 
(1987–2011)
(15) Demokratik Anayasa Hareketi
16   Hamid Karui
حامد القروي
(1927–)
27 Eylül 1989 17 Kasım 1999 Demokratik Anayasa Hareketi
17   Muhammed Gannuşi
محمد الغنوشي
(1941–)
1 17 Kasım 1999 27 Şubat 2011[5] Demokratik Anayasa Hareketi

(18 Ocak 2011'e kadar[6])

(17) 2 Bağımsız Fuad Mebazaa
فؤاد المبزع
 

(2011)

18   El Bacı Kaid el Sebsi
الباجي قائد السبسي
(1926–)
27 Şubat 2011 24 Aralık 2011 Bağımsız
Tunus Cumhuriyeti Hükumet Başkanları
19   Hammadi Cibali
حمادي الجبالي
(1949–)
24 Aralık 2011 14 Mart 2013 Nahda Hareketi Munsif Marzuki
المنصف المرزوقي
 
(2011–2014)
20   Ali el-Ureyd
علي العريّض
(1955–)
14 Mart 2013 29 Ocak 2014[7] Nahda Hareketi
21   Mehdi Cuma
مهدي جمعة
(1962–)
29 Ocak 2014[7] 6 Şubat 2015 Bağımsız
22   Habib Essid
حبيب الصيد
(1949–)
6 Şubat 2015 27 Ağustos 2016 Bağımsız El Bacı Kaid el Sebsi
الباجي قائد السبسي
 
(2014–)
23   Yusuf Şahid
يوسف الشاهد
(1975–)
27 Ağustos 2016 Görevde Tunus Çağrısı

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b Görevi başında hayatını kaybetti
  2. ^ VIII. Muhammed el Amin'i devirerek devlet başkanlığına gelmiştir.
  3. ^ Bu süreçte devlet başkanı genel sekreteri Bahi Ladgam görevi fiilen yürütmüştür.
  4. ^ devrik Habib Burgiba'yi bir darbe ile makamdan uzaklaştırarak yeni devlet başkanı olmuştur.
  5. ^ Yasemin Devrimi sırasında istifa etmiştir.
  6. ^ "Tunisia: New government leaders quit ruling party". BBC News. 18 January 2011. 
  7. ^ a b "Tunisia's new government of independents sworn in". Daily News Egypt. 29 January 2014. Erişim tarihi: 29 January 2014.  Birden fazla |accessdate= ve |access-date= kullanıldı (yardım)

Ayrıca bakınızDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle