Ana menüyü aç
Tevhid Bilge

Ahmet Tevhid Bilge,   (d. 26 Mart 1919, İstanbul - ö. 27 Ağustos 1987, İstanbul)   Tiyatro ve sinema sanatçısı.

İlk önce Şişli Halkevi'nde sahneye çıktı. 1942'de "Alabanda" revüsüyle profesyonel oldu. İstanbul Şehir Tiyatrosu'nda (1944) ve başka topluluklarda çalıştı. 1952'de operet oynamak üzere kendi topluluğunu kurdu. "Söz Bir Allah Bir", "İki Ahbap Çavuşlar", "Deli Dolu" gibi operetlerle işe başlayan topluluk, oyunlar çok beğenilince 1957-1958 sezonuna kadar yalnızca bu üç oyunla Anadolu'da sürekli turne yaptı. O yıldan başlayarak Tevhit Bilge Tiyatrosu'na günün ünlü oyuncuları da katıldı. Kendi topluluğuyla Beyoğlu Alkazar ve İstanbul Aksaray'daki Küçük Opera'da oyunlar sergiledikten sonra 1962'de Muammer Karaca ile birleşti. Daha sonra yine kendi adına bir topluluk kuran Bilge, radyo skeçlerinde ve filmlerde de oynamıştır.

FilmografisiDüzenle

  • Tabancamın Sapını - 1987
  • Toprağın Gelini - 1987
  • Yaşamak İstiyoruz - 1987
  • Yazgı - 1987
  • Seyyar Kamil - 1987
  • Dayak Cennetten Çıkma - 1986
  • Elmayı Kim Isırdı - 1986
  • Fiyakalı Enişte - 1986
  • Küskünüm - 1986
  • Tabancamın Sapını - 1986
  • Akrep - 1986
  • Beni Bırakma - 1986
  • Kader Böyle Yazdı - 1986
  • İki Milyarlık Bilet - 1986
  • Uyanıklar Dünyası - 1985
  • Unutamadım - 1985
  • Fakir Milyoner - 1985
  • Kanun Adamı - 1985
  • Kaçak Şarkıcı - 1985
  • Kaçış - 1985
  • Gurbet - 1984
  • Üşütük - 1984
  • Alev Alev - 1984
  • Bizimkiler / Of Of Emine - 1984
  • Deli Fişek - 1984
  • Güldürme Beni - 1984
  • İntikam Benim - 1983
  • Asya Ejderi - 1983
  • Kobra - 1983
  • Adile Teyze - 1982
  • Talih Kuşu - 1982
  • Bizim Mahalle - 1982
  • Berduşlar - 1982
  • Gırgıriye - 1981
  • Yüz Karası / Şöhretin Sonu - 1981
  • Renkli Dünya - 1980
  • Vazgeç Gönlüm - 1980
  • Yaktın Beni Dünya - 1980
  • Yedi Kocalı - 1979
  • Anasına Bak Kızını Al - 1979
  • Sevginin Bedeli - 1979
  • Esmer Bomba - 1979
  • Dudaktan Dudağa - 1979
  • Canın İsterse - 1979
  • Uçurumdaki Kadın - 1979
  • Yaz Deftere - 1979
  • İsmet Bu Ne Kısmet - 1978
  • Kadınlar Hamamı - 1978
  • Aşkın Sıcaklığı - 1978
  • Köfte Ekmek Az Piyaz - 1978
  • Aşkın Kanunu - 1978
  • Yedi Yürekli Şaban - 1978
  • Nefret - 1978
  • Olmadı Baştan - 1978
  • Seven Unutmaz - 1978
  • Sormagir Sokağı - 1978
  • Üşütük - 1978
  • Ya Bundadır Ya Şunda - 1978
  • Yüzme Bilmiyorsan İşin Ne Ağaçta - 1978
  • Zor Oyunu Bozar - 1978
  • Beyaz Kuş - 1977
  • Sen Ve Ben - 1977
  • Aşk Dönemeci - 1977
  • Çifte Nikah - 1977
  • Gönül Ferman Dinlemez - 1977
  • Kuşku - 1977
  • Ne Zaman Geleceksin - 1977
  • Şeref Yumruğu - 1977
  • Vur Gözünün Üstüne - 1977
  • Kıvrıl Fakat Kırılma - 1976
  • Kader Bağlayınca - 1976
  • Kayıkçının Küreği - 1976
  • Kötüler de Ağlar - 1976
  • Yalan - 1976
  • Yumurtanın Sarısı - 1976
  • Adana Urfa Bankası - 1976
  • Çılgın Ama Tatlı - 1976
  • Çifte Kavrulmuş - 1976
  • Kafes - 1976
  • Leş Kargaları - 1976
  • Lüküs Hayat - 1976
  • Yaman Delikanlı - 1976
  • Hayatın Gerçek Tadı - 1976
  • Aşk Dediğin Laf Değildir - 1976
  • Küçük Bey - 1975
  • Ah Ne Adem Dilli Badem - 1975
  • Derece 37 - 1975
  • İkimiz Bir Fidanız - 1975
  • Bu Baba Başka Baba - 1975
  • Şehvet Kurbanı Şevket - 1975
  • Ah Mualla Oh Ne Ala - 1975
  • Beş Atış Yirmibeş - 1975
  • Bir Baba Hindi - 1975
  • Halime'nin Kızları - 1975
  • Ördek Çıkacak Kaz Çıkacak - 1975
  • Sefer Seferde - 1975
  • Seveceksen Sev Artık - 1975
  • Tantana Kemal - 1975
  • Nöri Gantar Ailesi - 1975
  • Ah Bu Gençlik - 1975
  • Yaz Bekarı - 1974
  • Kaynanam Kudurdu - 1973
  • Sev Kardeşim - 1972
  • Gülüzar - 1972
  • İşte Deve İşte Hendek - 1971
  • Oyun Bitti - 1971
  • Keloğlan Aramızda - 1971
  • Aşk Yarışı - 1969
  • Benimle Evlenir misin - 1968
  • Kışlalar Doldu Bugün - 1968
  • Bekar Odası - 1967
  • Hazreti Süleyman Ve Saba Melikesi - 1966
  • Asker Arkadaşım - 1965
  • Babamız Evleniyor - 1965
  • İki Gemi Yanyana - 1963
  • Aşk Yarışı - 1962
  • Kabadayılar Kralı - 1961
  • Yalancının Mumu - 1956
  • Kadının Fendi - 1955
  • Curcuna - 1955
  • Son Beste - 1955
  • Şarlo İstanbul'da - 1954
  • Dümbüllü Tarzan - 1954
  • Canlı Karagöz - 1954
  • Kanlı Para - 1953
  • İstanbul Çiçekleri - 1951
  • Yüzbaşı Tahsin - 1950
  • Onüç Kahraman - 1943

Dış bağlantılarDüzenle