Savaş Başar, (d. 15 Haziran 1938 - Silifke, ö. 21 Ağustos 1985 - Ankara) Tiyatro ve sinema oyuncusu, seslendirme sanatçısı, yönetmen, senarist.

Savaş Başar
Savasbasar.jpg
Savaş Başar
Doğum 15 Haziran 1938
Silifke
Ölüm 21 Ağustos 1985 (47 yaşında)
Ankara, Türkiye
Milliyet  Türkiye
Meslek Tiyatro sinema oyuncusu, Yönetmen, seslendirme sanatçısı
Etkin yıllar 1960-1980
Çocuk(lar) Kemal Başar

BiyografisiDüzenle

Konservatuvar viyolonsel bölümündeki ağabeyi Yalçın Başar ve aynı mahallede oturduğu Devlet Tiyatroları oyuncusu İlyas Avcı'nın teşvikiyle 1957'de girdiği konservatuvardan, bir yıl sonra disiplinsiz bulunduğu gerekçesiyle atıldı. Amatör olarak çocuk tiyatrosu çalışmaları yaparken, Muhsin Ertuğrul'un kendisi ve arkadaşlarını farketmesiyle, 1959 yılında yeniden Devlet Tiyatroları kadrolarına alındılar.

Türkiye'nin her ilinde oyun oynayan Savaş Başar, geniş topluluklarca tanınan, bilinen, sevilen bir yapıya sahipti. Tiyatronun dışında beyazperde de Devlerin Aşkı, İffet, Çirkin Dünya gibi önemli filmlerde rol almış olan, ayrıca senaryo ve yönetmenlik deneyimlerine de sahip olan sanatçı, seslendirme mesleğinde de oldukça başarılıydı. Tiyatroya yeni bir biçem ve soluk getirdiği, tek bir sandalyenin dekor olduğu ve şekilden şekile girdiği "Öykülerden Oyunlar" başlıklı oyun ile tüm ülkeyi dolaştı. Özellikle döneminin popüler dizilerinden Komiser Colombo ve McCoy''u seslendirmekte çok başarılı oldu. 47 yaşında kalp krizinden vefat etti.

Tiyatro yönetmeni Kemal Başar'ın babasıdır.

Devlet Tiyatrosu'nda rol aldığı oyunlarDüzenle

  • 1959 Küçük Mozart, Leylek Sultan, Üç Çuval Yalan, Hürrem Sultan
  • 1960 Klinik Bir Vaka, Aşk ve Barış
  • 1961 Suavi Efendi, Kocaoğlan, Ocak
  • 1962 Rosebernd, Andorra
  • 1963 Mor Defter, Robenson Ölmemeli, Don Juan, Kiss Me Kate, *Dereye Vuran Gölge, Tohum ve Toprak, Ağaçlar Ayakta Ölür
  • 1964 Topuzlu, Doğumgünü Partisi, Jül Sezar
  • 1965 Yaşlı Bayanın Ziyareti, Palto, Eduardo ile Agripinne, Rüya Oyunu, Uçurtmanın Zinciri
  • 1966 İki Kova Su, Philip Hotz'un Büyük Öfkesi, Faust ile Yorick, *Kaktüs Çiçeği
  • 1967 Ayakbağı, Anahtar Deliği, My Fair Lady
  • 1968 Meçhul Asker ve Karısı, Bir Bardak Su
  • 1969 Vur Emri, Ezik Otlar, Kaktüs Çiçeği
  • 1970 4. Murat, Kör Kadı
  • 1971 Mançalı Don Kişot
  • 1972 Andorra
  • 1973 Mete
  • 1974 Susuz Yaz, Ceza Kanunu
  • 1975 Dirlik Düzenlik
  • 1976 Kedi Oyunu
  • 1977 3. Selim
  • 1978 Güneşin Çocukları
  • 1978 İntihar
  • 1979 Öykülerden Oyunlar
  • 1981 Öyle Bir Hikâye
  • 1983 İmparatorun İki Oğlu
  • 1984 Dolap Beygiri

FilmografisiDüzenle

  • Çalıkuşu - 1986
  • Güneş Doğarken - 1984
  • Aile Kadını - 1983
  • İffet - 1982
  • Seninle Son Defa - 1978
  • Devlerin Aşkı - 1976
  • Sevimli Frankenstein - 1975
  • Çirkin Dünya - 1974

SeslendirmeleriDüzenle

Savaş Başar, TRT televizyonunda gösterime girmiş şu dizilere sesiyle katkıda bulunmuştu.

Dış bağlantılarDüzenle