Sabina Toziya

Makedonya doğumlu Türk oyuncu

Sabina Toziya (d. 17 Nisan 1946, Üsküp - ö. 10 Ağustos 2021, Üsküp), Türk asıllı Makedon sinema ve dizi oyuncusu, seslendirme sanatçısı.

Sabina Toziya
DoğumSabina Ajrula
17 Nisan 1946
Üsküp, Yugoslavya
Ölüm10 Ağustos 2021 (75 yaşında)
Üsküp, Kuzey Makedonya
MeslekOyuncu, seslendirme sanatçısı
Etkin yıllar1969-2021

Hayatı ve kariyeri değiştir

Tam adı Sabina Ajrula olan Toziya, 17 Nisan 1946'da bugün Kuzey Makedonya sınırları içerisinde kalan Yugoslavya'nın Üsküp şehrinde doğdu. 1950'li yıllarda Makedonya'dan Türkiye'ye göç eden Türklerin aksine, ailesi göç etmemeye karar vermiş Türk asıllı bir ailenin kızı olan Toziya, anadili Türkçe olmasına rağmen Makedonca eğitim aldı.[1] Üsküp Devlet Tiyatrosunda oyunculuk eğitimi aldı. Daha sonra Makedonya ve Yugoslavya'da oyunculuk yapan Toziya, Türkiye'de ilk kez Star TV'de yayımlanan Muhteşem Yüzyıl dizisinde Afife Hatun karakterini canlandırdı. Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz dizisinde Hayriye Çakırbeyli rolünü oynadı. 2021 yılında beynindeki tümör nedeniyle[2] kısmi felç geçirmesinden dolayı diziden ayrıldı. 10 Ağustos 2021 tarihinde beynindeki tümör nedeniyle kısmi felç geçiren Toziya Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te 75 yaşında hayatını kaybetti.[3] 13 Ağustos 2021'de Üsküp Butel Cenaze Evinde düzenlenen törenle Makedonya'da defnedildi.[4]

Filmografisi değiştir

Televizyon
Yıl Yapım Rol Notlar
1986 Solunski patrdii Fatime MRT 1
2012-2013 Muhteşem Yüzyıl Afife Hatun Star TV
2013 Makedonski narodni prikazni
2017-2019 Familija Markovski Milica
2015-2021 Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz Hayriye Çakırbeyli atv
2020 Zoki Poki Babata MRT 1
Sinema
Yıl Yapım Rol Notlar
1976 Kötu yol
1981 Crveniot konj
1991 Tetoviranje
1998 Na Balkanot ne se pie caj
2005 Krcma na patot za Evropa Sultan
2007 Senki dr. Vera Perkova
2016 Annemin Yarası Mevlide
2018 Bal Kaymak Havva
2019 Vera Vera

Kaynakça değiştir

  1. ^ Sonat Bahar (28 Kasım 2015). "Racon kesen delikanlılar onun önünde süt dökmüş kedi". Sabah. 12 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2021. 
  2. ^ "Usta oyuncu Sabina Toziya beyninde tümör tespit edildi". NTV.com.tr. 27 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2021. 
  3. ^ "Збогум за актерката Сабина Ајрула-Тозија" (Makedonca). Nova Makedonya. 12 Ağustos 2021. 12 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2021. 
  4. ^ "Usta oyuncu Sabina Toziya'nın cenaze ayrıntıları belli oldu". NTV.com.tr. 12 Ağustos 2021. 16 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2021. 

Dış bağlantılar değiştir