Refik Kemal Arduman

Türk oyuncu, yönetmen ve senarist

Refik Kemal Arduman (d. 20 Haziran 1901, İstanbul - ö. 11 Temmuz 1981, İstanbul),[1] Tiyatro ve sinema oyuncusu, yönetmen, senarist.

Refik Kemal Arduman
Kemal-arduman.jpg
Doğum 20 Haziran 1901
İstanbul
Ölüm 11 Temmuz 1981 (79 yaşında)
İstanbul
Milliyet Türk
Vatandaşlık  Türkiye
Meslek Oyuncu, yönetmen, senarist
Etkin yıllar 1922 - 1974

Sanat hayatına Şehir Tiyatroları'nda başlayan Arduman, bu kurumun ilk oyuncularındandır. Tiyatronun dışında, kamera karşısına da geçen sanatçı, önceleri oyunculuk, sonra sinemada yönetmenlik yapmıştır. Bir kez yapımcılık denemesinde de bulunan Refik Kemal Arduman, ayrıca senaryo yazarıdır.

FilmografisiDüzenle

  • 1922: Boğaziçi Esrarı
  • 1922: İstanbul'da Bir Facia-i Aşk
  • 1923: Ateşten Gömlek
  • 1923: Leblebici Horhor
  • 1924: Sözde Kızlar
  • 1933: Karım Beni Aldatırsa
  • 1933: Leblebici Horhor Ağa
  • 1938: Aynaroz Kadısı
  • 1939: Bir Kavuk Devrildi
  • 1940: Akasya Palas
  • 1940: Yılmaz Ali
  • 1941: Kıvırcık Paşa
  • 1942: Sürtük
  • 1943: Dertli Pınar
  • 1944: Hasret
  • 1948: Günahım
  • 1948: Silik Çehreler
  • 1950: Akdeniz Korsanları
  • 1950: Ateşten Gömlek
  • 1951: Allahaısmarladık
  • 1951: Barbaros Hayrettin Paşa
  • 1952: Dağların Kızı Ruhsar
  • 1952: Günahını Ödeyen Adam
  • 1952: Kahpenin Kızı
  • 1952: Yavuz Sultan Selim Ağlıyor
  • 1953: Beklenen Şarkı
  • 1953: Kanlı Para
  • 1954: İstiklal Harbi
  • 1954: Leylaklar Altında
  • 1956: Beş Hasta Var
  • 1966: Akşam Güneşi
  • 1966: Hazreti Ayşe
  • 1967: Hindistan Cevizi
  • 1967: Kamalı Zeybek Çakırcalı'ya Karşı
  • 1967: Ömre Bedel Kız
  • 1967: Seni Affedemem
  • 1969: Ateşli Çingene
  • 1971: Umutsuzlar
  • 1971: Elmacı Kadın
  • 1974: Askerin Dönüşü

KaynakçaDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle