Orta Amerika'daki Dünya Mirasları listesi

Vikimedya liste maddesi

Aşağıdaki liste UNESCO tarafından Orta Amerika'da ilan edilmiş Dünya Mirasları listesidir.

TabloDüzenle

Site – Dünya Miras Komitesi'nin resmi adından almıştır[1]
Konum – alfabetik olarak ülkeye göre sıralanmıştır.
Kriter – Dünya Miras Komitesi'nin belirlediği ölçütler[2]
Alan – tampon bölgeler hariç, hektar ve acre olarak. Sıfır değeri, UNESCO tarafından hiçbir veri yayınlanmamış demektir
Yıl – Dünya Mirasları Listesine eklenme tarihi
Tanım – Mevcutsa, site ile ilgili diğer bilgiler

Dünya Mirası AlanlarıDüzenle

  † Tehlike altında
  * Sınır-aşan site
Site Fotoğraf Konum Ölçüt Alan
ha (acre)
Yıl Açıklama Kaynaklar
Antigua Guatemala   GuatemalaSacatepéquez Department,
 
14°34′K 90°40′B / 14.567°K 90.667°B / 14.567; -90.667 (Antigua Guatemala)
Cultural:
(ii), (iii), (iv)
49 (120) 1979 [3]
Quiriguá Harabeleri ve Arkeoloji Parkı   GuatemalaIzabal Department,
 
15°16′14″K 89°2′25″B / 15.27056°K 89.04028°B / 15.27056; -89.04028 (Archaeological Park and Ruins of Quirigua)
Cultural:
(i), (ii), (iv)
5000000000000000000 1981 [4]
Tarihi Panama City Şehri ve Panamá Viejo Antik Kenti   PanamaPanamá District, Panamá Province,
 
9°00′24″K 79°29′06″B / 9.00667°K 79.485°B / 9.00667; -79.485 (Archaeological Site of Panamá Viejo and Historic District of Panamá)
Cultural:
(ii), (iv), (vi)
57 (140) 1997
[nb 1]
[5]
[6]
Guanacaste Koruma Alanı   Costa RicaGuanacaste and Alajuela Provinces,
 
10°51′K 85°37′B / 10.85°K 85.617°B / 10.85; -85.617 (Area de Conservación Guanacaste)
Natural:
(ix), (x)
147.000 (360.000) 1999
[nb 2]
[7]
Belize Set Resifi   BelizeBelize, Stann Creek and Toledo Districts,
 
17°19′K 87°32′B / 17.317°K 87.533°B / 17.317; -87.533 (Belize Barrier Reef Reserve System)
Natural:
(vii), (ix), (x)
96.300 (238.000) 1996 [8]
[9]
Cocos Adası Milli Parkı   Costa RicaPuntarenas Province,
 
5°32′K 87°4′B / 5.533°K 87.067°B / 5.533; -87.067 (Cocos Island National Park)
Natural:
(ix), (x)
199.790 (493.700) 1997
[nb 3]
[10]
[11]
Coiba Milli Parkı   PanamaVeraguas and Chiriquí Provinces,
 
7°26′K 81°46′B / 7.433°K 81.767°B / 7.433; -81.767 (Coiba National Park and its Special Zone of Marine Protection)
Natural:
(ix), (x)
270.125 (667.490) 2005 [12]
Darién Milli Parkı   PanamaDarién Province,
 
7°44′K 77°33′B / 7.733°K 77.55°B / 7.733; -77.55 (Darien National Park)
Natural:
(vii), (ix), (x)
597.000 (1.480.000) 1981 [13]
Panama'nın Karayip Tarafındaki Kaleler: Portobelo-San Lorenzo   PanamaColón Province,
 
9°33′14″K 79°39′21″B / 9.55389°K 79.65583°B / 9.55389; -79.65583 (Fortifications on the Caribbean Side of Panama: Portobelo-San Lorenzo)
Cultural:
(i), (iv)
5000000000000000000 1980 [14]
Joya de Cerén Antik Kenti    El SalvadorOpico, La Libertad Department,
 
13°49′39″K 89°22′9″B / 13.8275°K 89.36917°B / 13.8275; -89.36917 (Joya de Cerén Archaeological Site)
Cultural:
(iii), (iv)
5000000000000000000 1993 [15]
Léon Katedrali   NicaraguaLeón
 
12°26′06″K 86°52′41″B / 12.435°K 86.87806°B / 12.435; -86.87806 (León Cathedral)
Cultural:
(ii), (iv)
077 (190); buffer zone 13 (32) 2011 [16]
Copán: Antik Maya Yerleşimi   HondurasCopán Department,
 
14°51′0″K 89°8′0″B / 14.85°K 89.133333°B / 14.85; -89.133333 (Maya Site of Copan)
Cultural:
(iv), (vi)
5000000000000000000 1980 [17]
Diquís Şehrindeki Kolomb Öncesi Şeflik Yerleşimleri ve Taş Küreler   Palmar Sur,  
8°54′41″K 83°28′39″B / 8.911389°N 83.477500°W / 8.911389; -83.477500 (Precolumbian chiefdom settlements with stone spheres of the Diquís)
Cultural:
(iii)
6.172 (15.250); buffer zone 6.080 (15.000) 2014 [18]
Río Plátano Biyosfer Rezervi   HondurasLa Mosquitia,
 
15°44′40″K 84°40′30″B / 15.74444°K 84.675°B / 15.74444; -84.675 (Río Plátano Biosphere Reserve)
Natural:
(vii), (viii), (ix), (x)
500.000 (1.200.000) 1982 [19]
León Viejo Harabeleri   NicaraguaPuerto Momotombo, Municipality La Paz Centro, Department of León,
 
12°23′50″K 86°36′37″B / 12.39722°K 86.61028°B / 12.39722; -86.61028 (Ruins of León Viejo)
Cultural:
(iii), (iv)
5000000000000000000 2000 [20]
La Amistad Milli Parkı   Costa RicaSan José, Cartago, Limón and Puntarenas Provinces,  *; Bocas del Toro and Chiriquí Provinces,  *
9°24′26″K 82°56′20″B / 9.40722°K 82.93889°B / 9.40722; -82.93889 (Talamanca Range-La Amistad Reserves / La Amistad National Park)
Natural:
(vii), (viii), (ix), (x)
567.845 (1.403.180) 1983
[nb 4]
[21]
[22]
Tikal Milli Parkı   GuatemalaPetén Department,
 
17°13′K 89°37′B / 17.217°K 89.617°B / 17.217; -89.617 (Tikal National Park)
Mixed:
(i), (iii), (iv), (ix), (x)
57.600 (142.000) 1979 [23]

Ayrıca bakınızDüzenle

NotlarDüzenle

  1. ^ Extended in 2003 to include the archaeological site of Panamá Viejo and name change from Historic District of Panamá, with the Salón Bolivar, Panama to the present name.
  2. ^ Extended in 2004 to include the sector Santa Elena.
  3. ^ Extension of the park's marine zone in 2002.
  4. ^ Modification of boundaries in 1990 to exclude areas that are not of outstanding universal value and to include the extended Chirripó and Talamanca National Parks.

KaynakçaDüzenle

Genel
Notlar
  1. ^ "World Heritage List". UNESCO. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  2. ^ "The Criteria for Selection". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2011. 
  3. ^ "Antigua Guatemala". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  4. ^ "Archaeological Park and Ruins of Quirigua". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  5. ^ "Archaeological Site of Panamá Viejo and Historic District of Panamá". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  6. ^ "Decision - 27COM 8C.40 - Archaeological Site of Panamá Viejo and Historic District of Panamá (Panama)". UNESCO. 1 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2011. 
  7. ^ "Area de Conservación Guanacaste". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  8. ^ "Belize Barrier Reef Reserve System". UNESCO. 22 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  9. ^ 33rd session 2009, ss. 81–82
  10. ^ "Cocos Island National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  11. ^ "Decision - 26COM 23.4 - Cocos Island National Park (Costa Rica)". UNESCO. 1 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  12. ^ "Coiba National Park and its Special Zone of Marine Protection". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  13. ^ "Darien National Park". UNESCO. 24 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  14. ^ "Fortifications on the Caribbean Side of Panama: Portobelo-San Lorenzo". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  15. ^ "Joya de Cerén Archaeological Site". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  16. ^ "León Cathedral". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  17. ^ "Maya Site of Copan". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  18. ^ "Precolumbian chiefdom settlements with stone spheres of the Diquís". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2014. 
  19. ^ "Río Plátano Biosphere Reserve". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  20. ^ "Ruins of León Viejo". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  21. ^ "Talamanca Range-La Amistad Reserves / La Amistad National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  22. ^ "Decision - 14COM IX - SOC: La Amistad/Talamanca Range (Costa Rica)". UNESCO. 1 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 
  23. ^ "Tikal National Park". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2010. 

Dış bağlantılarDüzenle

Tüm koordinatları OpenStreetMap kullanarak haritala 
Tüm koordinatları KML veya GPX olarak çıkart