Orhan Günşiray

Orhan Melih Günşiray (d. 3 Temmuz 1928, İstanbul - ö. 27 Ağustos 2008, İstanbul), Türk sinema sanatçısı.[1][2]

Orhan Günşiray
Genel bilgiler
Doğum adı Orhan Melih Günşiray
Doğum 3 Temmuz 1928
İstanbul, Beyoğlu
Ölüm 27 Ağustos 2008 (80 yaşında)
İstanbul
Uyruk Türk
Çocukları Mahir Günşiray
Ödüller
Altın Portakal Film Festivali
2000 – Yaşam Boyu Onur Ödülü

Nüfusa kayıtlı adı tam olarak "Orhan Melih Günşiray" olan, sinema çalışmalarında kullandığı "Orhan Günşiray" adıyla tanınan, Yeşilçam'ın efsane jönü olan sanatçı, Musahipzade Murat Bey'in torunu, merhum Mahir ve Nebiye Günşiray'ın oğlu, Nerime Özsu'nun kardeşi, Meral Furtun'un ağabeyi, merhum Celal Özsu'nun ve merhum Erdal Furtun'un kayınbiraderi, Banu-Yalçın Sarısözen, Itır Demet, Mahir ve Ömer-Merih Furtun'un dayısı; Maral, Stephanie, Ömer Can, Erdal ve Mehmet'in büyük dayısı; Murat-Nilüfer (Olcay), Mahir, Aslı ve Gülüm Günşiray'ın babası; Emir Olcay, Can, Sedef ve Mercan Günşiray ile Hazar Budakova'nın dedesi, Nilgün Günşiray ve Utku Olcay'ın kayınpederi, Gülçin Esen'in eşi, Fenerbahçe Spor Kulübü'nün 2818 sicil no'lu Yüksek Divan Kurulu üyesi, Türk sineması'nın değerli oyuncusudur.

HayatıDüzenle

İstanbul'da doğan sanatçı, Tophane Sanat Okulu'ndan mezun oldu. Bir süre ticaretle uğraştı. 1950'de Adalar Erkek Güzeli seçildi. 1957'de Hasan Kazankaya'nın teşvikiyle sinema oyunculuğuna adım atıp Lejyon Dönüşü filmiyle beyaz perdeye geçti. Ardından aynı yıl içinde Murat Çeşmesi adlı tarihi temalı filmde oynadı. O yıllarda sinema oyunculuğuna güvenemeyen Günşiray, yapmakta olduğu müteahhitlik işi yanında sinemaya devam etti. 1959 yılında başrolünü Neriman Köksal'la paylaştığı Fosforlu Cevriye filmi beklenmeyen bir ilgiyle karşılaşınca, film yapımcılarının aradığı jön olan Orhan Günşiray, yaşamının yönünü sinemaya çevirerek kısa sürede halkın en sevdiği oyuncular arasına girdi.

Sinemada daha sonra Atıf Yılmaz'la ortak Yerli Film'i kurarak yapımcılığa geçti. 1962'de Abdullah Ziya Kozanoğlu'nun eserinden, Suat Yalaz'ın senaryosunu yazıp, Atıf Yılmaz'ın yönettiği Cengiz Han'ın Hazineleri filminde başrol oynadı. Büyük umutlarla varını yoğunu bu kostüme, tarihi temalı filme yatıran Günşiray, film vizyona girdiğinde beklediği hasılatı elde edemedi.

Daha sonra kendi firması "Günşiray Film"i kurdu. 1966'da Lütfü Akad'ın yönettiği, kendisinin başrolünü oynadığı, Türkiye'nin ilk sinemaskop siyah-beyaz filmi Sırat Köprüsü filmini yaptı. 1959-1966 yılları arası Türk Sineması'nın en sevilen ve filmleri ilgi gören aktörü oldu. Özellikle polisiye filmlerin çapkın jönü oldu.

Magazin basınında da çapkınlıkları ile gündeme geldi. 1970'ten sonra sinemadan uzaklaşarak şarkıcılık, düğün salonu, yazlık sinema işletmeciliği (Beşiktaş Mıstık Sineması) yaptı. 1970'te İbret filmiyle sinemaya döndü fakat kısa bir süre sonra sinemadan ayrıldı. 1981'de "7 Şoförün Öyküsü" filmini çevirdi. Televizyon reklam filmlerinde rol aldı. Ömrünün kalan bölümünde bazı film ve televizyon dizilerinde oynadı.

Başından 8 evlilik geçti. Çocuklarından Mahir Günşiray'ı çocukken Oğlum Oğlum adlı filminde oynattı. Daha sonra Konservatuvar'ın Tiyatro Bölümünden mezun olan Mahir Günşiray, baba mesleği oyunculuğu seçip tiyatro ve sinema filmlerinde oynadı.

FilmografiDüzenle

  • 1957: Lejyon Dönüşü
  • 1957: Murat Çeşmesi
  • 1958: İstanbul Macerası
  • 1958: Hayat Cehennemi
  • 1958: Kederli Yıllar
  • 1959: Fosforlu Cevriye
  • 1959: Binnaz
  • 1959: Erkek Fatma
  • 1959: Felaket Yolu
  • 1959: Kıtipiyoz'a Tuzak
  • 1959: Ninno
  • 1960: Dolandırıcılar Şahı
  • 1960: Aslan Yavrusu
  • 1960: Cici Katibem
  • 1960: Civanmert
  • 1960: Dostluklar Yaşadıkça
  • 1960: Ölüm Perdesi
  • 1960: Vatan Ve Namus
  • 1961: Aşk ve Yumruk
  • 1961: Siyah Melek (Zincirler Kırılırken)
  • 1961: Allah Cezanı Versin
  • 1961: Çapkınlar
  • 1961: Dikenli Gül
  • 1961: Mahalleye Gelen Gelin
  • 1961: Ölüm Film Çekiyor
  • 1961: Oy Farfara Farfara
  • 1961: Seviştiğimiz Günler
  • 1961: Tatlı Bela
  • 1962: Aşka Kinim Var
  • 1962: Bir Çiçek Üç Böcek
  • 1962: Bir Gecelik Gelin
  • 1962: Çam Sakızı
  • 1962: Cengiz Han'ın Hazineleri
  • 1962: Erkeklik Öldü mü
  • 1962: Fosforlu Oyuna Gelmez
  • 1962: Geçti Buranın Pazarı
  • 1962: İkimize Bir Dünya
  • 1962: Kadın Ve Tabanca
  • 1962: Külhan Aşkı
  • 1962: Leyla
  • 1962: Sahte Nikah
  • 1963: Sıralardaki Heyecanlar
  • 1963: Azrailin Habercisi
  • 1963: Baş Belası
  • 1963: Bazıları Dayak Sever
  • 1963: Bir Hizmetçi Kızın Hatıra Defteri
  • 1963: Çapraz Delikanlı
  • 1963: Çiçeksiz Bahçe
  • 1963: Hop Dedik
  • 1963: İki Gemi Yan yana
  • 1963: Kadınlar Hep Aynıdır
  • 1963: Üç Çapkın Gelin
  • 1963: Yabancı Kız
  • 1963: Zoraki Milyoner
  • 1964: Şeytanın Uşakları
  • 1964: Yankesici Kız
  • 1964: Dağ Başını Duman Almış
  • 1964: Dullar Tercih Edilir
  • 1964: Erkek Sözü
  • 1964: Hizmetçi Dediğin Böyle Olur
  • 1964: Manyaklar Köşkü
  • 1964: On Güzel Bacak
  • 1964: Şehrazat
  • 1964: Şu Kızların Elinden
  • 1964: Uçurumdaki Kadın
  • 1965: Bekri Mustafa
  • 1965: Beleş Osman
  • 1965: Gizli Emir
  • 1965: Kadın Okşanmak İster
  • 1965: Kanlı Meydan
  • 1965: Oğlum Oğlum
  • 1966: Gariban
  • 1966: Sırat Köprüsü
  • 1968: Şeytan Kafesi
  • 1968: Tek Kurşun
  • 1969: Gizli Emir
  • 1970: Selahattin Eyyubi
  • 1970: Şeytan Kayaları
  • 1971: Dişi Hedef
  • 1971: Vurguncular
  • 1971: İbret
  • 1972: Kırık Merdiven
  • 1972: Ölüme Köprü
  • 1974: Karateciler İstanbul'da
  • 1974: Yankesici - Misafir Oyuncu
  • 1975: Keloğlan İz Peşinde
  • 1975: İki Tatlı Serseri
  • 1981: Şaka Yapma
  • 1981: Su
  • 1981: Unutulmayanlar
  • 1982: Son Savaşçı
  • 1983: En Büyük Yumruk
  • 1983: Gizli Kuvvet
  • 1984: Ölüm Savaşçısı
  • 1985: Paramparça
  • 1985: Yarın Bizimdir
  • 1990: Yağ Yağmur
  • 1995: Zıpçıktı
  • 1996: Ay Işığında Saklıdır
  • 1998: Marziye
  • 1999: Kerem
  • 2000: Yaralı Kurt
  • 2002: Üç Kardeştiler
  • 2004: Ayışığı Neredesin
  • 2006: İlk Aşk

ÖlümüDüzenle

Yaşamının son yılında kan eksilmesi tedavisi gören sanatçı, tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 27 Ağustos 2008 tarihinde öldü. 30 Ağustos Cumartesi günü Teşvikiye Camii'nden kaldırılan cenazesi, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.

ÖdüllerDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Internet haber". 28 Ağustos 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2008. 
  2. ^ "Milliyet". 17 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ağustos 2008. 

Dış bağlantılarDüzenle