Nejat Okçugil

Türk görüntü yönetmeni

Nejat Okçugil (d. 1929; İstanbul - ö. 7 Kasım 1998 İstanbul[2]), Türk kameraman, görüntü yönetmeni ve film yönetmenidir. Film yönetmeni Cevat Okçugil'in ve sinema oyuncusu Nevzat Okçugil'in abisidir.

Nejat Okçugil
Doğum Nejat Okçugil
1929[1]
İstanbul, Türkiye[1]
Ölüm 7 Kasım 1998 (69 yaşında)[2]
İstanbul, Türkiye[1]
Eğitim Manhattan Koleji
Meslek
Etkin yıllar 1960-1998
Aile

HayatıDüzenle

1929 yılında İstanbul'da doğdu. Eğitimini New York'taki Manhattan Koleji'nde sürdürdü.

KariyeriDüzenle

1951'den 1959 yılına kadar NBC televizyonunda çalıştı. Daha sonra Türkiye'ye dönen Nejat Okçugil, Türker İnanoğlu'nun yönettiği Köyde Bir Kız Sevdim filminde kameramanlık kariyerine başladı. Seksenin üzerinde filmde görüntü yönetmeni olarak görev aldı. Kameramanlık ve görüntü yönetmenliğinin yanı sıra senarist olarak çalıştığı filmler de oldu. Hayalimdeki Sevgili (1962) ve Sevenler Ölmez (1963) filmlerini yazdı.

1966 yılında Dehşet Yaratan Adam isimli film ile ilk kez film yönetmenliği yaptı. 1960 yılında abisi Cevat Okçugil ile birlikte Okçugil Film'i, 1972'de İstanbul Ticaret'i kurdu.

ÖlümüDüzenle

1980'da Amerika'ya yerleşen Nejat Okçugil, 1998 yılında öldü.

FilmografiDüzenle

Film yönetmeni olarakDüzenle

  • Kan Ve Kurşun - 1966
  • Bana Bela Derler - 1966
  • Dehşet Yaratan Adam - 1966
  • Hedef Ankara - 1966
  • Ecelin Geldi Yavrum - 1967
  • Hesap Günü - 1967
  • Komandolar Geliyor - 1968
  • Belalı Beşler - 1968
  • Fedai Komandolar Kıbrıs'ta - 1968
  • Boğaziçi Casusları - 1969
  • Fatoş Talihsiz Yavru - 1970
  • Beleşçi Murat - 1970
  • Silahlar Konuşuyor - 1971
  • Fatoş Sokakların Meleği - 1971
  • Gizli Aşk - 1971
  • Ve Silahını Çekti - 1972
  • Korku Çemberi - 1972
  • Asılana Kadar Yaşayacaksın - 1972
  • Bataklık Bülbülü - 1973
  • Yedi Belalılar - 1973
  • Şeytanın Kurbanları - 1973
  • Ölüm Satanlar - 1973
  • Balıkçı Osman - 1973
  • Kabadayının Sonu - 1973
  • Karanlık Yıllar - 1974
  • Macera Yolu - 1974
  • Korkusuzlar - 1974
  • Bir Damla Kan Uğruna - 1974
  • Damgalı Adam - 1974
  • Erkeksen Kaçma - 1974
  • Plaj Horozu - 1975
  • Gariban Şakir - 1975
  • Deli Deli Tepeli - 1975
  • Deli Kız - 1975
  • Hesap Günü - 1975
  • O Biçim Miras - 1976

Yapımcı olarakDüzenle

  • Bir Gelin Gitti - 1960
  • Beleşçi Murat - 1970
  • Fatoş Talihsiz Yavru - 1970
  • İki Belalı Adam - 1971
  • Silahlar Konuşuyor - 1971
  • Suçsuz Firari - 1971
  • Asılana Kadar Yaşayacaksın - 1972
  • Balıkçı Osman - 1973
  • Kabadayının Sonu - 1973
  • Damgalı Adam - 1974
  • Erkeksen Kaçma - 1974
  • Karanlık Yıllar - 1974
  • Macera Yolu - 1974
  • Bir Damla Kan Uğruna - 1974
  • Plaj Horozu - 1975
  • Deli Deli Tepeli - 1975
  • Deli Kız - 1975
  • Hesap Günü - 1975
  • Macera - 1975
  • Yarınlar Bizim (2) - 1975
  • Gariban Şakir - 1975
  • O Biçim Miras - 1976

Senarist olarakDüzenle

  • Ölmek İstiyorum - 1962
  • Kelle Koltukta - 1962
  • Sevenler Ölmez - 1963
  • Bana Bela Derler - 1966
  • Hedef Ankara - 1966
  • Fedai Komandolar Kıbrıs'ta - 1968
  • Boğaziçi Casusları - 1969
  • Beleşçi Murat - 1970
  • Silahlar Konuşuyor - 1971
  • Kabadayının Sonu - 1973
  • Yedi Belalılar - 1973
  • Gariban Şakir - 1975

Görüntü yönetmeni olarakDüzenle

  • Bir Gelin Gitti - 1960
  • Elveda Hatıralar - 1960
  • Köyde Bir Kız Sevdim - 1960
  • Aşka Dönüş - 1961
  • Baharın Gülleri Açtı - 1961
  • Kader Yollarımızı Ayırıyor - 1962
  • Kelle Koltukta - 1962
  • Meşeler Güvermiş - 1962
  • Ölmek İstiyorum - 1962
  • Sevgiliye Söz Verdim - 1962
  • Beni Anneme Götür - 1962
  • Hayalimdeki Sevgili - 1962
  • Sevenler Ölmez - 1963
  • Bize de mi Numara - 1963
  • Son Karar - 1964
  • Avanta Kemal - 1964
  • Erkekler Ağlamaz - 1964
  • Bir Kız Kaçınca - 1964
  • İçimizdeki Şeytan - 1964
  • Dalgacı Mahmut - 1965
  • Biz De Vatandaşız - 1965
  • Eller Yukarı - 1965
  • Pişkin Delikanlı - 1965
  • Ölüm Saçan Dudaklar - 1965
  • Torpido Yılmaz - 1965
  • Örümcek Adam - 1966
  • Kucaktan Kucağa - 1966
  • Kara Tren - 1966
  • Korkusuz Adam - 1966
  • Korkunç Arzu - 1966
  • Topal Osman - 1966
  • Tilki Selim - 1966
  • Affet Beni - 1967
  • Ringo Gestapo'ya Karşı - 1967
  • Yağmur Çiselerken - 1967
  • Kan Davası - 1967
  • Acı Türkü - 1967
  • İlk Aşkım - 1967
  • Korkunç Yumruk - 1967
  • Ölüm Saati - 1967
  • Kara Kartal (I) - 1967
  • Garipler Sokağı - 1967
  • Gecelerin Kralı - 1967
  • Acı Tutku - 1967
  • Çöl Kartalı / Şeyh Ahmed - 1968
  • Alnımın Kara Yazısı - 1968
  • Aşkım Günahımdır - 1968
  • Belalı Hayat - 1968
  • Son Vurgun (Kurşunların Yağmuru) - 1968
  • Şafak Sökmesin - 1968
  • Ömrümün Tek Gecesi - 1968
  • Sabahsız Geceler - 1968
  • Beyoğlu Canavarı - 1968
  • Son Hatıra - 1968
  • Can Pazarı - 1968
  • Kara Atmaca'nın İntikamı - 1968
  • Bir Vefasız Yar İçin - 1969
  • Cingöz Recai - 1969
  • Hayatımın Erkeği - 1969
  • İnleyen Nağmeler - 1969
  • Kadere Boyun Eğdiler - 1969
  • Kaderimsin - 1969
  • Kalbimin Sahibi - 1969
  • Kaldırım Çiçeği - 1969
  • Karlı Dağdaki Ateş - 1969
  • Mini Etekli Kızlar - 1969
  • Muhabbet Kuşu - 1969
  • Rüzgar Hafiye - 1969
  • Sabah Olmasın - 1969
  • Şehir Eşkiyası - 1969
  • Aşk Bu Değil - 1969
  • Belanın Yedi Türlüsü - 1969
  • Ah Müjgan Ah - 1970
  • Arkadaşlık Öldü mü? - 1970
  • Aşktan da Üstün - 1970
  • Çalınmış Hayat / Aşk Hırsızı - 1970
  • Kaderin Oyunu - 1970
  • Kan Kusturacağım - 1970
  • Ölünceye Kadar - 1970
  • Tehlikeli Oyun - 1970
  • İşler Karışık - 1970
  • Ağlayan Melek - 1970
  • Bir Kadın Kayboldu - 1971
  • Namlunun Ucundasın - 1971
  • Yosmalar Tuzağı - 1971
  • Bir Genç Kızın Romanı - 1971
  • Falcı - 1972

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b c "Nejat Okçugil". Türk Sineması Araştırmaları. 8 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2020. 
  2. ^ a b "Nejat Okçugil". Kamera Arkası. 28 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2020. 
  3. ^ "Okçugil'i kaybettik". Hürriyet. 9 Kasım 1998. 8 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2020. 

Dış bağlantılarDüzenle