Neco Çelik

Neco Çelik 1972 Berlin doğumu Film Yapımcısı, Yönetmen.[1]

Berlin-Kreuzberg'de Türk göçmen bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Babası bahçıvan, annesi ev işçisiydi. Çelik, gençliğinde film yönetmenliği ve medya öğretmenliği yapmadan önce, o zamanlar Berlin 36'nın posta adresine karşılık gelen 36 Boys adlı bir çeteye üyeydi. Sahte bir belgesel ve iki kısa filmin ardından Alltag ve Urban Guerillas adlı iki uzun metrajlı film yönetti ve her ikisi de Çelik'e Almanya'nın genç ve yaklaşmakta olan Spike Lee'si olarak uluslararası beğeni kazandı.[2]

TiyatroDüzenle

Çelik, ilk olarak Feridun Zaimoğlu'nun beş Müslüman kadının hikayesini anlatan Kara Bakireler (Almanca Schwarze Jungfrauen ) filmini sahneledi. Haziran 2009'da İstanbul'da düzenlenen "Almancı Festivali"nde Kreuzberg'de Türkçe arabesk şarkıların Almanca sözlerle seslendirildiği Brecht müzikali Gazino Arabesk setini sahneye koydu ve hip hoptan ilham aldı.[3]

SinemaDüzenle

Everyday (Alltag), Berlin Kreuzberg'deki büyük Türk göçmen nüfusu için " Küçük İstanbul " lakaplı zorlu bir mahallenin hikayesini anlatıyor . "Küçük İstanbul", Çelik'in de büyüdüğü semttir ve Amerikan hip hop kültürünün tüm yönlerinden büyük ölçüde etkilenmiş bir bölgedir.[4] Çelik'in çalışması, ana akım Alman kültürü ile Kreuzberg kültürü arasındaki uçurumu büyük ölçüde yansıtıyor. "Alltag'da tek bir kültür var, Kreuzberg'in çaresizlik esintili gençlik kültürü ve bu gerçek hayata tam olarak karşılık gelmese de, Kreuzberg'in Almanya'nın geri kalanından ayrılığıdır, içinde yaşayanların ayrılığı değil. Sayın Çelik'in anlatmak istediği semt." [5]

Veit, mahallede küçük bir çamaşırhaneyi yönetiyor. Kendisine maddi yardımda bulunan bir ablası, uyuşturucu bağımlısı bir erkek kardeşi, akıl hastası bir annesi ve bir Türk erkeği ile nişanlı olan güzel Türk komşusu Aliyah'ı vardır. Veit ile Aliyah'ın nişanlısı arasında bir metro platformunda acımasız bir kavgayla sonuçlanan ölümcül bir rekabet gelişir.[6]

2007 yılında Ganz oben'i yaptı. Türkisch – Deutsch – Erfolgreich, 3Sat TV kanalı için Almanya'daki beş Türk'ün başarı hikayelerini anlatan bir belgesel .[3]

Çelik, İlhan Uçkan'ın Aşkın Büyüsü romanını Ağustos 2010'da sinemaya uyarlamayı planladığını açıkladı.

Almanya'da Alltag ve Hip-Hop Kültürü filmiDüzenle

Alltag punk, alternatif alt kültürler ve Almanya'daki Gastarbeiter (savaş sonrası işgücü açığını kapatmak için 1960'larda ve 70'lerde Almanya'ya davet edilen konuk işçiler) arasındaki gerçekçi etkileşimi tasvir etmesi nedeniyle önemlidir. Film, bu alt kültürlerin Türk, Alman ve Afro-Amerikalı kültürünü karıştıran kimlikler yarattığını ve Almanya'da Hip-hop'un büyümesi için bir ortam oluşturduğunu gösteriyor.[7]

Çelik'in büyüdüğü mahalle olan Türk-Alman Kreuzberg, ABD gettosunun sesleri ve tarzlarıyla büyülenmiş durumda. Kreuzberg'de rap müzik, grafiti, breakdance ve çeteler var ve Çelik'in filmi Kreuzberg'deki gençlik kültürü üzerindeki ABD etkisinin bir tasviri.[8]

FilmografiDüzenle

  • Naunynritze (Belgesel, 1994)
  • 36 QM Stoff (Uyuşturucuyla Mücadele Kamu Spotu, 1997)
  • 36 QM Stoff (Belgesel, 1997)
  • Suçlama Salonu (Kısa Film, 1998)
  • Gettopump (Kısa Film, 1998)
  • BerliNapoli (Belgesel, 1999)
  • Sitcom Teaser to Witches Cauldron (2000)
  • Alltag (Her gün, Film 2002)
  • Şehir Gerillaları (2003)
  • Kısık Ateşte 15 Dakika (Film, 2006)[9]

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Resource Brown, Timothy S. “‘Keeping it Real’ in a Different ‘Hood: (African-) Americanization and Hip-hop in Germany.” In The Vinyl Ain’t Final: Hip Hop and the Globalization of Black Popular Culture, ed. by Dipannita Basu and Sidney J. Lemelle, 137-50. London; A
  2. ^ "CinemaEast Film Festival 2005 - Behind the Door". 20 Kasım 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2022. 
  3. ^ a b Öztürk (1 Temmuz 2009). "Germany psychoed us out (Bizi Almanya manyak etti)". Roll. İstanbul: Bilge Ceren. 13 (142): 45-46, 47-49. ISSN 1307-4628.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "roll" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  4. ^ Resource Brown, Timothy S. “‘Keeping it Real’ in a Different ‘Hood: (African-) Americanization and Hip-hop in Germany.” In The Vinyl Ain’t Final: Hip Hop and the Globalization of Black Popular Culture, ed. by Dipannita Basu and Sidney J. Lemelle, 137. London;
  5. ^ Bernstein, Richard. The New York Times. "The Saturday Profile; A New Bold View of German-Turkish Youth." 12 April 2003. https://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9905E1D7143BF931A25757C0A9659C8B63. viewed 28 March 2008.
  6. ^ "Alltag - Everyday - Neco Celik". 27 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2022. 
  7. ^ Pennay, Mark. "Rap in Germany". Global Noise, p.111-113.
  8. ^ Brown, Timothy S. 'Keeping it Real' in a Different' Hood: (African-)Americanization and Hip Hop in Germany. 137
  9. ^ "IMDB'de Kisik Ateste 15 Dakika". 23 Haziran 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi.