Ana menüyü aç

Nazlı (şarkıcı)

Türk şarkıcı

Nazlı Mengi (d. 20 Şubat 1988, Manchester) veya müzik kariyerindeki tanınan adıyla Nazlı, Türk şarkıcı, sunucu ve köşe yazarıdır.

Nazlı
Doğum adı Nazlı Mengi
Doğum 20 Şubat 1988 (1988-02-20) (31 yaşında)
Manchester, İngiltere
Tarzlar Pop[1]
Meslekler Şarkıcı · sunucu · köşe yazarı
Etkin yıllar 2009-günümüz
Müzik şirketi Avrupa Müzik · DMC · Ossi Müzik · Star Odası Production · Yazz Records
İlişkili hareketler Volga Tamöz

2009'da Milliyet Cadde'de köşe yazarlığı yapmaya başlamasından önce radyo ve televizyon sektöründe editörlük ve sunuculuk gibi çeşitli faaliyetlerde bulundu. 2009'da yayımlanan ilk stüdyo albümü Beni Yazın ile müzik kariyerine başladı. Devamında "Rest" (2011), "Saygı Duruşu" (2011), "Can Bedenden Çıkmayınca" (2013), "Aradın mı?" (2014), "Aşk Bile" (2015), "Açık Ara" (2016) ve "Hay Şansıma" (2017) single'ları piyasaya sürüldü.

İlk yıllarıDüzenle

20 Şubat 1988'de, Ruhat Mengi ve Ahmet Biliktan'ın kızı olarak Manchester'da doğdu.[2][3][4][5] İstanbul'daki Saint Michel Fransız Lisesi'nin orta okul ve lise bölümlerinde eğitim gördü.[3][5] Sonrasında İstanbul Bilgi Üniversitesi Finans Bölümünden mezun oldu.[3]

KariyeriDüzenle

Radyo, televizyon ve gazetecilik çalışmalarıDüzenle

Kiss FM'de DJ'lik yaparak çalışma hayatına başladı.[6] Önceleri Star TV'de, devamında ise Halk TV'de yayımlanan Her Açıdan adlı siyaset programının editörlüğününün yanı sıra muhabirlik yaptı.[3][6] Can ve Arsen Gürzap'ın diksiyon ve spikerlik okulu "Dialog"u bitirdi.[3] Sonrasında Kral TV ile D Spor'da spor spikerliği ve editörlüğü ile çeşitli organizasyonlarda sunuculuk yaptı.[3][6] 2009'da, Milliyet Cadde'de köşe yazarlığına başladı.[3]

Müzik kariyeriDüzenle

15 Haziran 2009'da, ilk stüdyo albümü Beni Yazın, Avrupa Müzik tarafından yayımlandı.[7] Albümde yer alan "Beni Yazın", "Kimi Seviyo", "Beni Sevme" ve "Görmelisin" şarkılarına video klip çekildi.[5] 2010'da, Volga Tamöz single'ı "Forget"i seslendirdi ve şarkı için çekilen video klipte yer aldı.[5] 24 Mart 2011'de, söz ve bestesi Volga Tamöz'e ait "Rest" adlı single'ı, Avrupa Müzik'ten yayımlandı.[7][8] 13 Haziran 2011'de gerçekleştirilen 38. Altın Kelebek Ödülleri'ndeki "en iyi çıkış yapan solist" kategorisinde; Nil Özalp, Can Bonomo ve Berkay ile birlikte ödülü kazanan isimlerden oldu.[9]

17 Mayıs 2012'de, "Saygı Duruşu" adlı single'ı Yazz Records'tan yayımlandı.[7] Şarkının söz ve müziği Güven Baran'a, düzenlemesi ise Emrah Karaduman'a aitti.[10] 17 Mayıs 2013'te, yine Yazz Records'tan yayımlanan "Can Bedenden Çıkmayınca" adlı single'da, söz ve müziği Barış Manço'ya ait olan ve ilk olarak Manço'nun 1989 çıkışlı Darısı Başınıza adlı albümünde yer alan Erdem Kınay tarafından düzenlenmiş sürümü yer almaktaydı.[7][11] 14 Mayıs 2014'te, Söz ve müziği Serdar Ortaç'a ait olan ve ilk olarak Hülya Avşar'ın 1998 çıkışlı stüdyo albümü Hayat Böyle'de yer alan DJ Cemre Burak ile ortak single çalışması "Aradın mı?", Ossi Müzik tarafından piyasaya sürüldü.[7][12] "Aşk Bile" adlı single'ı 10 Haziran 2015'te, Star Odası Production etiketiyle yayımlandı.[7] Söz ve müziği Serdar Ortaça'a ait olan şarkının düzenlemesini Erdem Kınay yapmıştı.[13] Şarkının sözleri ve bestesi Serdar Ortaç'a aitti.[6] 25 Temmuz 2016'da DMC tarafından yayımlanan "Açık Ara" single'ının sözleri Ayşen tarafından yazılmış, müziği ise Kemal Şimşekyay tarafından bestelenmişti.[7][14] Söz ve bestesi Sinan Akçıl'a, düzenlemesi ise Okan Akı'ya ait olan "Hay Şansıma" adlı single'ı da DMC etiketiyle 8 Eylül 2017'de satışa sunuldu.[7][15]

DiskografisiDüzenle

Stüdyo albümleri
Single'ları
  • "Rest" (2011, Avrupa Müzik)
  • "Saygı Duruşu" (2011, Yazz Records)
  • "Can Bedenden Çıkmayınca" (2013, Yazz Records)
  • "Aradın mı?" (2014, ft. Cemre Burak, Ossi Müzik)
  • "Aşk Bile" (2015, Star Odası Production)
  • "Açık Ara" (2016, DMC)
  • "Hay Şansıma" (2017, DMC)
Katkıda bulunduğu single'lar

Aday gösterildiği veya kazandığı ödüllerDüzenle

Ödül Tören tarihi Kategori Sonuç
Altın Kelebek Ödülleri 13 Haziran 2011 En İyi Çıkış Yapan Şarkıcı Kazandı

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Taş, İlknur (12 Şubat 2010). "Aşk bana çok uzak". Milliyet. 25 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Ruhat Mengi kimdir nereli Meral Akşener'in ekranların ünlü sunucu". internethaber. 25 Ekim 2017. 25 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ a b c d e f g Gökgez, İsmail (16 Ocak 2018). "Milliyet Cadde yazarı Nazlı Mengi, OnurAkayMedya'ya röportaj verdi!". OnurAkayMedya. 25 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Usta gazeteciler Ruhat ve Güngör Mengi'nin kızları Nazlı Mengi radyocu oldu!.. Nazlı Mengi Radyo İlaç'ta "Futbol Aşkına" adlı spor programını yapıyor!.. Mengi, geçtiğimiz hafta Hakan Ünsal'ı programında ağırladı!". Uçan Kuş. 9 Nisan 2008. 25 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ a b c d "Nazlı". Radyo Kampüs. 5 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ a b c d "Ne Gazetecilikten Ne De Şarkıcılıktan Vazgeçiyor". Vitae. Haziran 2015. 
  7. ^ a b c d e f g h "Nazlı (Mengi)". Turkpopmuzik.net. 22 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Yeni Single : Nazlı "Rest"". Sözmüzik.com. 28 Mart 2011. 4 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Altın Kelebek'ler sahiplerini buldu". Hürriyet. 14 Haziran 2011. 25 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  10. ^ "Nazlı 'Saygı Duruşu'nda!". Sabah. 26 Mayıs 2012. 25 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ Çalışkan, Mehmet (10 Temmuz 2013). "'Doğukan benimle gurur duydu'". Haberturk.com. 20 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ "Dj Cemre Burak Ft Nazlı'dan 2014 Model "Aradın mı?"". Haberler.com. 1 Mayıs 2014. 5 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ "Nazlı Mengi'den yaza özel şarkı". SacitAslan.com. 9 Haziran 2015. 10 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  14. ^ "Nazlı'dan 'Açık Ara'". Gecce. 25 Temmuz 2016. 25 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  15. ^ "Nazlı'dan Sinan Akçıl şarkısı!". Gecce. 12 Eylül 2017. 25 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılarDüzenle