Ana menüyü aç

Michelle Ingrid Williams (d. 9 Eylül 1980) Akademi Ödülü adaylığı bulunan Amerikalı oyuncu. Dawson's Creek dizisi ile tanındı. 2006'da Brokeback Mountain filmindeki rolüyle Oscar, BAFTA ve Altın Küre Ödüllerine aday gösterildi.

Michelle Williams
Michelle Williams 2012 Shankbone.JPG
Michelle Williams (2012, Tribeca Film Festivali)
Doğum Michelle Ingrid Williams
9 Eylül 1980 (1980-09-09) (39 yaşında)
Amerika Birleşik Devletleri Kalispell, Montana, ABD
Etkin yıllar 1994-günümüz
Çocuk(lar) Matilda Ledger (d. 2005)

BiyografiDüzenle

İlk yıllarıDüzenle

Michelle Williams Kalispell, Montana'da doğmuştur.Babası Larry Williams bir eşya tüccarı, annesi Carla Williams ise ev kadınıdır. Beş kardeşi vardır. Santa Fe Christian Lisesi'nde eğitim görmüş ve 1997 yılında 16 yaşındayken babasının 1987 yılında kazandığı Robbins Trading Company'nin sponsorluğunda düzenlenen Robbins World Cup Trading Şampiyonasını kazanmıştır.[1]

Oyunculuk kariyeriDüzenle

Williams oyunculuk hayatına Lassie, Baywatch ve Home Improvement gibi yapımlarla başladı.Jessica Lange ve Michelle Pfeiffer'ın başrollerini üstlendiği A Thousand Acres filminde küçük bir rol aldı. Ardından 1998 senesinde Halloween: H20 filminde yer aldı ve Dawson's Creek dizisinde Jen Lindley karakterini canlandırmaya başladı. Bu dizideki rolü ile iki kez YoungStar Awards / Genç Yıldız Ödüllerine; Lassie, Halloween H20: 20 Years Later ve Dick filmlerinde rolleriylede üç kez Young Artist Awards / Genç Sanatçı Ödüllerine aday gösterildi.

6 sezon süren Dawson's Creek dizisi sırasında pek çok filmde yer aldı.1999 yılında Kirsten Dunst ile birlikte Dick isimli Watergate skandalı'nı konu alan bir filmde oynadı. Christina Ricci ile birlikte Prozac Nation filminde rol aldı.The Station Agent filmindeki oyuncu kadrosu ile birlikte SAG ödüllerine En İyi Oyuncu Kadrosu dalında aday gösterildiler. 2005 yılı kariyeri açısında oldukça önemli oldu. Yönetmeni Ang Lee olan Brokeback Mountain filmiyle Oscar olarak bilinen Akademi Ödülü'ne aday gösterildi. Cate Blanchett,Julianne Moore, ve Heath Ledger ile birlikte Bob Dylan'ın hayatını anlatan I'm Not There filminde yer aldı. 2007'de The Tourist ve 2008'de Incendiary filmlerinde Ewan McGregor ile birlikte rol aldı. Ardından 2009 yapımı Martin Scorsese filmi olan Shutter Island ve Derek Cianfrance yapımı Blue Valentine filmlerinde rol almıştır. Blue Valentine filmiyle, En İyi Kadın Oyuncu Akademi/Oscar ödülüne aday gösterilmiştir. Daha sonra 2011 yapımı My Week with Marilyn filminde rol almıştır. Bu filmdeki performansıyla En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar'a aday olmuştur.[2]

Kişisel hayatıDüzenle

Babası, Brokeback Mountain filminin setinde tanıştığı Avustralyalı aktör Heath Ledger olan Matilda Rose Ledger adında 28 Ekim 2005 doğumlu bir kızı vardır. Kızının vaftiz babası Jake Gyllenhaal, vaftiz annesi ise Busy Philipps'dir. Çift üç yıllık birliktelikten sonra Eylül 2007'de ayrıldı.[3] Bundan bir süre sonra da oyuncu Heath Ledger hayatını kaybetmiştir.

FilmografiDüzenle

Yıl Yapım Rol Notlar
2015 Suite française Lucille Angellier
2013 Oz the Great and Powerful Annie / Glinda
2011 My Week with Marilyn Marilyn Monroe Akademi Ödülü adaylığı
2010 Blue Valentine Cindy Akademi Ödülü adaylığı
2010 Shutter Island Dolores Chanal
2008 Brontë Charlotte Brontë
Where the Wild Things Are seslendirme
Incendiary Young Mother
2007 Synecdoche, New York
The Tourist
I'm Not There Coco Rivington
2006 The Hottest State Samantha
The Hawk Is Dying Betty
2005 Brokeback Mountain Alma Akademi Ödülü adaylığı
The Baxter Cecil Mills
2004 Imaginary Heroes Penny Travis
Land of Plenty Lana
2003 The United States of Leland Julie Pollard
The Station Agent Emily
2001 Me Without You Holly
Prozac Nation Ruby
2000 If These Walls Could Talk 2 (TV) Linda
1999 Dick Arlene Lorenzo
But I'm a Cheerleader Kimberly
1998 Halloween H20: 20 Years Later Molly Cartwell
Dawson's Creek Jen Lindley TV dizisi (1998-2003)
1997 A Thousand Acres Pammy
Killing Mr. Griffin (TV) Maya
1995 Species Genç Sil
1994 Lassie April Porter

KaynakçaDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle