Mesut Akusta

Türk oyuncu

Mesut Akusta (d. 22 Şubat 1964, Konya), Türk oyuncu.

Mesut Akusta
Doğum 22 Şubat 1964 (1964-02-22) (58 yaşında)
Gözlü, Sarayönü, Konya, Türkiye
Meslek Oyuncu
Etkin yıllar 1992-günümüz
Boy 1,80 m (5 ft 11 in)
Kilo 76 kg (168 lb)
Evlilik
Şafak Özbir (e. 2016)
Çocuk(lar) Berfin Cano Akusta
(d. 2017)

Hayatı ve kariyeriDüzenle

Mesut Akusta, 22 Şubat 1964 tarihinde Konya'da doğdu. İlkokul öğrenimine Konya'da, ortaokuluna babası emekli olunca annesinin memleketi Afyon'da gitti. Ortaokul son sınıftayken okuldan uzaklaştırıldı. 1985 yılında babasının ölümü üzerine Ankara'ya taşındılar. Aynı yıl kendi imkanlarıyla tiyatro yapmaya başladı, altı yıl çocuk tiyatrosunda yer aldı. Ankara'daki halk eğitim merkezlerinde, teknik ressamlık ve tiyatro kurslarına gitti.[1] Edebiyat ve sanat fakültesini kazandı.[kaynak belirtilmeli] 1992 yılında Hadi Çaman Yeditepe Oyuncularına katıldı. 1993 yılından itibaren dizi ve filmlerde rol almaya başladı. 1997 yılında Nezihe Araz'ın yazdığı Cahide adlı oyunda rol aldı. Fehim Paşa Konağı, Atları da Vururlar ve Şerefe Yirminci Yüzyıl adlı müzikallerde yer aldı.[1]

14 Ocak 2011 tarihinde trafik kazası yapan Akusta, büyük tehlike atlattı.[2] 2013-2016 yılları arasında yayımlanan Karagül adlı dizide canlandırdığı "Kendal Şamverdi" karakteriyle tanındı.

Ağustos 2021'de Çankaya'daki evinde beyin kanaması geçirdi ve hastaneye kaldırıldı.[3]

Özel hayatıDüzenle

2016 yılında İdris Özbir'in kızı Şafak Özbir ile evlenmiş, 2017 yılında Berfin Cano adında bir çocuğu olmuştur.[4]

FilmografisiDüzenle

Televizyon
Yıl Yapım Rol Notlar
1993 Son Söz Sevginin
Yanlış Adres Ercan TV filmi
Şen Olasın Nuri Bey
1996 Ustura Kemal İkikafa Niko
1997 Kara Melek Hidayet
1997 Yanlış Saksının Çiçeği TV filmi
Nice Yıllardan Sonra Haldun
Yasemin
1998 Affet Bizi Hocam Beden eğitimci
Kanal Yumuşak G Bekir
Deli Yürek Burhan
1999 Çatısız Kadınlar
2000 Paşa Baba Konağı Hüdai
2001 Güz Gülleri
Benimle Evlenir misin? Erkan
2002 En Son Babalar Duyar Deli Muzo
2003-2005 Kurşun Yarası Rıza
2004-2005 Çocuklar Ne Olacak Oktay
2006-2007 Karagümrük Yanıyor Gafur
2007 Sessiz Fırtına Barut Demirci
2008 İpsiz Recep Şerif
2009 Ah Kalbim Selim
2009-2011 Kurtlar Vadisi Pusu Ünsal Kemal Alnıaçık 60 bölüm (67-126)
Ezel Komiser Serkan 3 bölüm (2-3, 53)
2011 Ay Tutulması Şevket
2013-2016 Karagül Kendal Şamverdi
Köroğlu[5] Bolu Beyi
2017 Ölene Kadar Tekin Zerdan
Yıldızlar Şahidim Fikret
2017-2018 Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz Ekrem Yıldıran 30 bölüm (74-103)
2018 Börü İrfan Aladağ
2019 Yüzleşme Battal Torosoğlu
2020 Babil Süleyman Yavuncu
2021-2022 Teşkilat Mete Yücesoy 40 bölüm (1-40)
2022-günümüz Yürek Çıkmazı Yılmaz Tekin 1-
Sinema
Yıl Yapım Rol Notlar
1998 Her Şey Çok Güzel Olacak Resepsiyonist
Güneşe Yolculuk
1999 Eylül Fırtınası Kahraman
2000 Filler ve Çimen Kötü polis
2005 Cenneti Beklerken Osman
2 Süper Film Birden İş adamı
2006 Kiralık Oda
2009 Umut Turan
Kako Si? Fatih
2010 Kardelen Osman
İmge Kısa film
Divanyolu: Bir Medeniyet Rüyası 3. Selim
2012 Dağ Kemal Karadağ
2013 Gitme Baba Harun
2015 Kanlı Postal Esat Oktay Yıldıran
Memleket Seydi
2018 Börü İrfan Aladağ
2019 Lady Winsley'i Kim Öldürdü? İsmail
7. Koğuştaki Mucize Yusuf
2023 Demir Kadın: Neslican Fahri Tay

ÖdülleriDüzenle

  • 2022 - 3. Lider Marka Ödülleri - Onur Ödülü[6]

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b "Mesut Akusta". biyografi.info. 20 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2022. 
  2. ^ "Müsteşar Kemal ölümden döndü". milliyet.com.tr. 14 Ocak 2011. 13 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mayıs 2015. 
  3. ^ "Beyin kanaması geçiren oyuncu Mesut Akusta yoğun bakımda". sozcu.com.tr. 19 Ağustos 2021. 19 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2022. 
  4. ^ "Oyuncu Mesut Akusta ve Şafak Özbir Çiftinin Bebekleri Dünyaya Geldi". haberler.com. 14 Haziran 2017. 8 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2022. 
  5. ^ "Karagül'ün Kötü Adam Kendal'ı Mesut Akusta Bolu Beyi Oluyor". sondakika.com. 3 Mayıs 2016. 8 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2022. 
  6. ^ "Ödüllü gece". milliyet.com.tr. 17 Ağustos 2022. 18 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2022. 

Dış bağlantılarDüzenle