Ana menüyü aç

Mesud Kimyai

(Mesud Kimiai sayfasından yönlendirildi)

Mesud Kimiai (Farsça: مسعود کیمیایی, İngilizce: Masoud Kimiai, d. 1941, Tahran, İran), İranlı yönetmen, senarist ve film yapımcısı. İran Yeni Dalgası yönetmenlerinden kabul edilir.

مسعود کیمیایی
Mesud Kimiai
Masoud Kimiai.jpg
Doğum 1941
Tahran, İran
Etkin yıllar 1968 -

Kimiai kariyerine yardımcı yönetmen olarak başladı, ilk filmi 1968 yapımı Come Stranger 'dır. İkinci filmi Gheysar (1969) ile İran film endüstrisinde tarihi bir değişime yol açtı. Film gişede büyük başarı yakalamasının yanında, daha önce endüstride şans bulamamış pek çok genç ve yetenekli yönetmenin de önünü açtı. Filmleri genellikle toplumda kenara itilmiş insanları konu alır ve anti-kahramanlar filmin sonunda ölür. Pek çok ticari film yönetmeni yaklaşık 6 yıl boyunca yönetmenin Gheysar filmini taklit etti.

Senaryolarını genellikle kendisi yazar ve geleneksel sıradan insanların diyalektine dayanan argo diyaloglara yer verir. İran içindeki festivallerde aldığı birçok ödülün dışındaki tek uluslararası ödülünü Snake Fang ile Berlin Film Festivali'de aldı.

FilmografisiDüzenle

  • Gheysar, 1969
  • Reza, the Motorcyclist, 1970
  • Dash Akol, 1971
  • Baluch, 1972
  • Soil, 1973
  • The Deer, 1974
  • The Horse (kısa film)
  • The Oriental Boy (kısa film), 1974
  • Ghazal, 1976
  • The Journey of the Stone, 1978
  • The Red Line, 1982
  • Blade and Silk, 1986
  • The Lead, 1988
  • The Sergeant, 1990
  • The Wolf’s Trail, 1992
  • Trade, 1993
  • The Feast, 1995
  • The Snake Fang, 1989
  • Sultan, 1996
  • Mercedes, 1997
  • Cry, 1998
  • Protest, 1999
  • Holiday Conscripts, 2001
  • Friday soldiers, 2002
  • Verdict, 2004
  • The Boss, 2006
  • Mohakeme dar khiaban, 2009

KaynakçaDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle