Ana menüyü aç

Meryem Yavuz

Türk görüntü yönetmeni

Meryem Yavuz (d. 1984, İstanbul), Türk görüntü yönetmeni.[1]

Meryem Yavuz
Doğum 1984 (34-35 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Vatandaşlık  Türkiye
Eğitim Lisans
Okulu Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
Meslek Görüntü yönetmeni
Etkin yıllar 2007 - günümüz
Önemli eser(ler) Toz Bezi
Resmî site meryemyavuz.com

HayatıDüzenle

1984 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Meryem Yavuz, ilk ve orta eğitimini bu şehirde tamamlayıp lisans eğitimi için Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema-TV bölüme başladı. Kariyerine 2007 yılında "Ayak Altında" isimli kısa film ile başlayan Yavuz, birçok yapımda önce ışık asistanı olarak daha sonra da kamera asistanı olarak çalıştı.[2] 2008 yılında Selim Evci'nin yönettiği İki Çizgi filmi ise görüntü yönetmeni olarak çalıştığı ilk uzun metraj film oldu. 2009 yılında Berlin Film Festivali "Yetenek Kampüsü"’ne kabul edilen Meryem Yavuz 2015 yılında Toz Bezi filminin görüntü yönetmenliğini gerçekleştirdi.[3]

FilmografisiDüzenle

Meryem Yavuz'un görüntü yönetmenliğini gerçekleştirdiği filmler şunlardır;

  • 2019 – Görülmüştür - Yönetmen: Serhat Karaaslan
  • 2016 – Toz Bezi - Yönetmen: Ahu Öztürk
  • 2016 – Kılçık - Yönetmen: Kerem Ayan
  • 2015 - Motör: Kopya Kültürü ve Popüler Türk Sineması - Yönetmen:Cem Kaya
  • 2015 – Salı - Yönetmen: Ziya Demirel
  • 2015 – Gri Bölge - Yönetmen: Derya Durmaz
  • 2015 – Su Birikintisi - Yönetmen: Serdar Yılmaz
  • 2015 – Dağınık Yatak - Yönetmen: Eytan İpeker[4]
  • 2014 – Kumun Tadı - Yönetmen: Melisa Önel
  • 2014 – Yaz Gecesi Gökyüzü - Yönetmen: Can Eskinazi
  • 2013 – Gözümün Nuru - Yönetmenler: Melik Saraçoğlu, Hakkı Kurtuluş
  • 2012 – Buhar - Yönetmen: Abdurrahman Öner
  • 2012 – Emmaporation - Yönetmen: Alp Giray Tabakoğlu
  • 2012 – F Tipi Film - Yönetmen: Hüseyin Karabey
  • 2011 – Nolya - Yönetmen: M. Cem Öztüfekçi
  • 2011 – Sabah-Öğle-Akşam - Yönetmen: Efe Öztezdoğan
  • 2009 - Ada: Zombilerin Düğünü - Yönetmen: Talip Ertürk
  • 2008 – Sapak - Yönetmen: Fırat Mançuhan
  • 2008 – İki Çizgi - Yönetmen: Selim Evci
  • 2007 – Ayak Altında - Yönetmen: M.Cem Öztüfekçi

Ödül ve adaylıklarıDüzenle

İleri okumalarDüzenle

  • Türk Sinemasında Görüntü Yönetmenleri 1914-2014 - Ali Can Sekmeç - Antalya Altın Portakal Film Festivali Yayınları

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Maro, Asu (15 Nisan 2016). "Bir Kadın Dayanışması Filmi". Milliyet Gazetesi. milliyet.com.tr. Erişim tarihi: 28 Mart 2017. 
  2. ^ "Uçan Süpürge Onur Ödülü Selda Alkor'un". Cumhuriyet Gazetesi. cumhuriyet.com.tr. 26 Nisan 2016. Erişim tarihi: 28 Mart 2017. 
  3. ^ ""Toz Bezi" destek bekliyor!". Posta Gazetesi. posta.com.tr. 24 Nisan 2014. Erişim tarihi: 28 Mart 2017. 
  4. ^ "'Dağınık Yatak' Antalya Yolcusu". Şalom Gazetesi. salom.com.tr. 11 Kasım 2015. Erişim tarihi: 28 Mart 2017. 
  5. ^ "Süpürge 'sevgi'ye havalanıyor". Hürriyet Gazetesi. hurriyet.com.tr. 3 Mayıs *2016. Erişim tarihi: 28 Mart 2017.  Tarih değerini gözden geçirin: |tarih= (yardım)

Dış bağlantılarDüzenle