Madagaskar Dünya Mirasları Listesi

Vikimedya liste maddesi
(Madagaskar Dünya Mirası Listesi sayfasından yönlendirildi)

UNESCO Dünya Mirasları, 1972 UNESCO Dünya Mirası Anlaşması'nda belirtildiği üzere, kültürel ve doğal olarak önemi olan yerlerdir.[1] Madagaskar'daki doğal ve kültürel miraslar listeye girmeye hak kazandı. 19 Temmuz 1983'te devlet anlaşmayı imzaladıktan sonra Madagaskar'daki doğal ve kültürel miraslar listeye dahil edildi.[2]

Madagaskar'daki ilk sit alanı, Bemaraha Tsingy'nin Doğa Rezervi, 1990 yılında Kanada'nın Banff kentinde düzenlenen Dünya Mirası Komitesi'nin 14. Oturumu'nda bir doğal miras olarak listeye dahil edildi.[3] Bunu 2001 yılında, iyi korunmuş 19. yüzyıl sarayları ve Madagaskar halkı için tarihi, politik ve manevi önemi olan tarihi bir köy ve Ambohimanga Kraliyet Tepesi izledi. En son, 2007'de Atsinanana Yağmur Ormanları listeye eklendi.[2] 19. yüzyıldan kalma Merina uygarlığının başkenti olan dördüncü bir yer, 1995 yılında ülkenin ilk kültürel Dünya Mirası Alanı olmak üzere düşünülmesine rağmen, karar açıklanmadan önce çıkan bir yangında yok olmasından dolayı listeye giremedi.[4]

Madagaskar'ın listedeki üç mirasına ek olarak, yedi bölge geçici olarak listede yer alıyor ve UNESCO Dünya Mirası Komitesi tarafından resmi listeye alınması için değerlendiriliyorlar. İlk etapta beş yer 1997 yılında geçici listede yer aldı: Betafo Pirinç Tarlaları, Tsinjoarivo Kraliyet Yerleşkesi, Mahafaly köyü, Isandra ve Antongona falez ve mağaraları. 2008 yılında listeye iki yer daha eklendi: Anjanaharibe-Sud Özel Koruma Alanı (Atsinanana Yağmur Ormanlarının bir uzantısı) ve Andrefana'nın Kuru Ormanları.[2]

Madagaskar'daki 2009-2013 siyasi krizi yüzünden, 2009'dan bu yana parklara yasa dışı girişler artmış, bundan dolayı 30 Temmuz 2010'da Atsinanana Yağmur Ormanlarını UNESCO tarafından Tehlike Altındaki Dünya Mirası listesine alınmıştır.[5]

Dünya MiraslarıDüzenle

Aşağıdaki tabloda, UNESCO verileri sitenin referans numarasını ve altında listelenen kategorilerini içerir: I'den VI'ya kadar olan kategoriler kültürel, VII'den X'e kadar doğal miraslardır.

    Tehlike altındaki yerler
Ad Resin Yer ( Bölge ) Girdiği yıl UNESCO sınıflandırması Açıklama
Tsingy de Bemaraha Doğa Rezervi   Melaky 1990 494; VII, X (doğal) Burası çok sayıda endemik ve tehdit altındaki lemur ve kuş türünün yaşadığı kuru ormanları, gölleri ve mangrov bataklıklarını barındırır.[6]
Ambohimanga Kraliyet Tepesi   Analamanga 2001 950; III, IV, VI (kültürel) Orta dağlık bölgelerdeki Ambohimanga Kraliyet Tepesi, en az 16. yüzyıldan beri Merina halkı için manevi ve siyasi bir merkez olmuştur. .[7]
Atsinanana Yağmur Ormanları     Sava, Analanjirofo, Haute Matsiatra, Vatovavy-Fitovinany, Ihorombe, Anosy 2007 1257; IX, X (doğal) Bu site, 2009 krizinin ardından parklarda yasa dışı girişlerin artması nedeniyle 2010 yılında Tehlikedeki Dünya Mirası listesine girmiştir .[8]

Geçici listeDüzenle

Ad Resim Yer Listelenen yıl UNESCO kriterleri Açıklama
Betafo Pirinç Tarlaları (Betafo Paysage culturel rizicole et hydraulique de)   Vakinankaratra 1997 947; iii, iv, v Betsileo halkının dört eski krallığından birinin başkenti Betafo'yu çevreleyen bir peyzajdır.[9]
Tsinjoarivo Kraliyet Yerleşkesi ( Site et Rova de Tsinjoarivo )   Vakinankaratra 1997 948; iii, vi Ranavalona I (1840, 1842, 1856), Ranavalona II (1880, 1882) ve Ranavalona III (1890) dahil olmak üzere adanın birkaç hükümdarı burada yaşamıştır.[10]
Mahafaly Güneybatı Madagaskar ülkesi (Sud-Ouest malgache, Mahafaly Pays)   Atsimo-Andrefana 1997 949; not provided Madagaskar adasının simgesi haline gelen taş mezarlar ve oyma ahşap mezar direkleri ( aloalo ) gibi mezar sanatı ile ünlüdür.[11]
Cliff ve Isandra Mağaraları (Falaise et grottes de l'Isandra)   Haute Matsiatra 1997 950; iii, iv, v Buradaki mağaralardan bazıları 17. ve 18. yüzyıllarda bir köye dahil edilmişken, diğerleri ölüleri gömmek için kullanılmıştır (ve kullanılmaya devam etmektedir).[12]
Antongona   Itasy 1997 951; iii, iv, v 1980'lerde Kültür Bakanlığı, sitenin orijinal ahşap binalarından ikisini yeniden inşa ettirdi ve bir müze olarak halka açtı.[13]
Anjanaharibe-Sud Özel Koruma Alanı: Atsinanana Yağmur Ormanlarının Uzatılması (Réserve Spéciale d ' Anjanaharibe-Sud)   Sava 2008 5313; ix, x Atsinanana Yağmur Ormanlarını oluşturan altı parktan biri olan Marojejy Milli Parkı'nın doğusunda yer alır. Birçok endemik bitki türüne ev sahipliği yapar.[14]
Andrefana Kuru Ormanları (Les forêts sèches de l'Andrefana)   Diana, Boeny, Anosy, Atsimo-Andrefana, Androy, Sava, Melaky 2008 5314; ix, x Andrefana'nın Kuru Ormanları yedi korunan doğal bölgeden oluşur: Ankarana Koruma Alanı, Ankarafantsika Ulusal Parkı, Andohahela Ulusal Parkı (parsel II), Tsimanampetsotse Ulusal Parkı, Analamerana Koruma Alanı, Manambolomaty-Tsimembo ve Daraina yakınlarındaki yeni bir rezerv. Antsinanana'nın Yağmur Ormanlarının aksine, Andrefana'nın Kuru Ormanlarında bulunan parkların her biri yarı kurak ekolojik bölgeler içinde yer alır ve tamamen farklı bir biyolojik çeşitliliği ve endemik vahşi yaşama sahiptir.[15]
Antananarivo Yukarı Kenti (La Haute Ville d'Antananarivo)   Analamanga 2016 6078; ii, v, vi Antananarivo Yukarı Kenti, Sahra altı Afrika'da benzeri olmayan bir kentsel bölgedir.[16]

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle

  1. ^ "The World Heritage Convention". UNESCO. 2 Temmuz 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2010. 
  2. ^ a b c "World Heritage Convention: Madagascar". United Nations Educational and Cultural Organization (UNESCO). 24 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2011. 
  3. ^ "Report of the World Heritage Committee, 14th Session". UNESCO. 11 Ağustos 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2011. 
  4. ^ Commission of the European Communities (Mart–Nisan 1996). "Trade in services" (PDF). The ACP-EU Courier. 20 (156). 
  5. ^ "World Heritage Committee inscribes Rainforests of Atsinanana (Madagascar) on List of World Heritage in Danger". UNESCO. 24 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2011. 
  6. ^ "Tsingy de Bemaraha Strict Nature Reserve". UNESCO. 17 Temmuz 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2011. 
  7. ^ "Royal Hill of Ambohimanga". UNESCO. 12 Kasım 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2011. 
  8. ^ "Investigation into the illegal felling, transport and export of precious wood in SAVA region Madagascar" (PDF). Global Witness, Environmental Investigation Agency. Ağustos 2009. s. 2. 2 Mart 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2010. 
  9. ^ "Paysage culturel rizicole et hydraulique de Betafo" [Rizicultural and hydraulic cultural landscape of Betafo] (Fransızca). UNESCO. 10 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2011. 
  10. ^ "Site et Rova de Tsinjoarivo" [Site and Rova of Tsinjoarivo] (Fransızca). UNESCO. 10 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2011. 
  11. ^ "Sud-Ouest Malgache, Pays Mahafaly" [Malagasy southwest, Mahafaly country] (Fransızca). UNESCO. 10 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2011. 
  12. ^ "Falaise et grottes de l'Isandra" [Cliffs and caves of Isandra] (Fransızca). UNESCO. 10 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2011. 
  13. ^ "Antongona" (Fransızca). UNESCO. 10 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2011. 
  14. ^ "Réserve Spéciale d'Anjanaharibe-Sud (extension des forêts humides de l'Atsinanana)" [Special Reserve of Anjanaharibe-Sud (extension of the Rainforests of the Atsinanana)] (Fransızca). UNESCO. 26 Nisan 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2011. 
  15. ^ "Les forêts sèches de l'Andrefana" [Dry Forests of the Andrefana] (Fransızca). UNESCO. 4 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2011. 
  16. ^ "La Haute Ville d'Antananarivo" [Upper Town of Antananarivo] (Fransızca). UNESCO. 11 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Kasım 2017.