Liv Tyler

Amerikalı sanatçı, yapımcı ve eski model

Liv Rundgren (d. 1 Temmuz 1977; New York City, New York) Amerikalı aktris.

Liv Tyler
Liv Tyler (29566238128) (cropped).jpg
Liv Tyler (2018)
Doğum Liv Rundgren
1 Temmuz 1977 (1977-07-01) (45 yaşında)
New York City, New York, ABD
Boy 1,78 m (5 ft 10 in)[1]
Evlilik Royston Langdon ​(2003–2008)
Çocuk(lar) 3
Ebeveyn(ler) Steven Tyler (d. 1948)
Bebe Buell (d. 1953)
Liv Tyler (2003)
Liv Tyler (2004)
Liv Tyler (2008)
Liv Tyler (2010)
Liv Tyler (2016)

HayatıDüzenle

İlk yıllarıDüzenle

Liv, 1 Temmuz 1977 tarihinde New York City, New York manken ve müzisyen Bebe Buell ile Aerosmith'in solisti Steven Tyler'ın kızı olarak doğdu. Liv Rundgren adıyla dünyaya geldi. Çocukluğunu Portland, Maine'de geçirdi. Annesinin o dönem birlikte olduğu Todd Rundgren'in babası olduğunu sanarak büyüdü. 11 yaşında, yakın aile dostu olan Steven Tyler'a olan benzerliği dikkatini çekince, babasının annesinin bir zamanlar ilişki kurduğu Steven Tyler olduğunu öğrendi. 12 yaşında babasının soyadını aldı. 14 yaşındayken annesiyle birlikte New York'a geri taşındı ve o yıl aile dostu, 1980'lerin ünlü top modeli Paulina Porizkova tarafından keşfedilerek mankenlik yapmaya başladı. Seventeen, Interview gibi dergilerin kapağında yer aldı.

KariyeriDüzenle

Dünyanın Liv'i tanıması ise Aerosmith'in Crazy şarkısının klibiyle oldu. Rol için Steven Tyler'ın kızı olduğu bilinmeden seçildi.

O yıl ilk iki filminde oynadı: Heavy ve Silent Fall. Oyunculuğu çok sevdi ve modelliği bırakmaya karar verdi. Sinema dünyasında ilk ciddi çıkışını ise 1996 yılında Bertolucci'nin Çalınmış Güzellik filmiyle yaptı. Bu filmden sonra Liv, artık film yıldızı olarak anılmaya başladı ve That Thing You Do!'da Tom Hanks, Armageddon'da ise Bruce Willis ile çalışarak kısa sürede yıldızlarla çalışmaya başladı.

Dünyanın en büyük bağımsız filmi olan; Peter Jackson'ın Yüzüklerin Efendisi üçlemesinde Elf Prensesi Arwen rolüyle yer aldı. Çekimler Yeni Zelanda'da bir yılda tamamlandı. Liv de bir yıl orada yaşadı.

2001'de nişanlandığı müzisyen Royston Langdon ile 25 Mayıs 2003 tarihinde Karayipler'de evlendi. Haziran 2004'te hamile olduğu açıklandı. 14 Aralık 2005 tarihinde ise çiftin ilk çocuğu Milo William Langdon dünyaya geldi. Çift 2008 yılında boşanma kararı aldı.

Oyunculuk dışında, 2003'ten beri Givenchy'nin yüzü olarak görev yapıyor (Firmanın ondan önceki modeli ise Audrey Hepburn idi). Liv, Very Irresistible Givenchy parfümünün, "Givenchy le Makeup" makyaj serisinin, "Givenchy - Ready to Wear and Accessories" koleksiyonunun kampanyalarında yer aldı. 2005 yazında Givenchy, bir gül türüne Liv'in adını vermeye karar verdi: Liv Tyler Rose.

SözleriDüzenle

  • NY üzerine:

"New York'un en sevdiğim yanı burada kendimi evimde hissetmem sanırım. 1977'de burada doğdum ve hayatımın çoğu burada geçti. Buraya çok bağlıyım. NY'ta görülecek bir sürü muhteşem şey var: harika sanat eserleri, bir sürü film, harika konserler, her türden ilginç insan. Hudson Nehri'nin üzerinde bisiklete binmeyi, köpeğimi iki blok arasında gezdirirken bile birlikte oynayabileceği yirmi köpekle karşılaşmasını, sabahın dördünde bile canım istediğinde hindili sandviç bulabilmeyi seviyorum. Bir NY gecesinde her şey mümkündür. Bu şehir sizi her zaman şaşırtabiliyor."

  • Yüzüklerin Efendisi'nin insanlardaki etkisi üzerine:

"Yılbaşında İngiltere'de bir arkadaşımın evinde kalıyordum. Eşim Roy ve ben uyuyorduk. Arkadaşımın iki küçük oğlunun sesleriyle uyandım. Koridorda dolaşıyor, odaların kapılarını açıp içeri giriyorlardı. Bizim odamızın önüne geldiklerinde, daha küçük olanı tam kapıyı açmaya davranmıştı ki diğeri "Hayır! O kapıyı açma. Orda prenses yatıyor." dedi. Kalbim yerinden fırlayacak gibi oldu. Sanırım filmlerin insanlar üzerindeki etkisini ilk kez gerçekten o zaman fark ettim."

  • Normal bir hayat yaşamak üzerine:

"Çok lüks bir hayatım yok. Her tarafımda şoförler, hizmetçiler ve benim yerime her işimi halletmek için bekleyen insanlar yok. Normal bir insan gibi yaşıyorum.. Sorumluluklar olmadan yaşamanın iyi bir fikir olduğunu düşünmüyorum."

  • Hayat üzerine:

"Hayat beni heyecanlandırıyor. Filmlerde oynamak ya da röportaj vermek gibi şeylerden değil, küçük, normal, günlük şeylerden bahsediyorum. Uyanmak. Giyinmek. Yemek hazırlamak. Hepsini çok heyecan verici buluyorum."

FilmografiDüzenle

Film
Yıl Yapım Rol Notlar
1994 Silent Fall Sylvie Warden
1995 Heavy Callie
1995 Empire Records Corey Mason
1996 Stealing Beauty Lucy Harmon
1996 That Thing You Do! Faye Dolan
1997 Inventing the Abbotts Pamela Abbott
1997 U Turn Girl in Bus Station Cameo
1998 Armageddon Grace Stamper
1999 Plunkett & Macleane Lady Rebecca Gibson
1999 Cookie's Fortune Emma Duvall
1999 Onegin Tatyana Larina
2000 Dr. T & the Women Marilyn
2001 One Night at McCool's Jewel
2001 The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring Arwen Undómiel
2002 The Lord of the Rings: The Two Towers Arwen Undómiel
2003 The Lord of the Rings: The Return of the King Arwen Undómiel
2004 Jersey Girl Maya
2005 Lonesome Jim Anika
2007 Reign Over Me Angela Oakhurst
2008 Smother Clare Cooper
2008 The Strangers Kristen McKay
2008 The Incredible Hulk Betty Ross
2010 Super Sarah
2011 The Ledge Shana
2012 Robot & Frank Madison Weld
2014 Jamie Marks Is Dead Linda McCormick
2014 Space Station 76 Jessica Marlowe
2018 Wildling Ellen Cooper
2019 Ad Astra Eve McBride
2021 Awaken Kendisi
Televizyon
Yıl Yapım Rol Notlar
2014–2017 The Leftovers Meg Abbott
2017 Gunpowder Anne Vaux
2018–2019 Harlots Lady Isabella Fitzwilliam
2020 9-1-1: Lone Star Michelle Blake
Video Oyunları
Yıl Yapım Rol Notlar
2008 The Incredible Hulk Betty Ross

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Liv Tyler". People. 37 (18). 12 Mayıs 1997. 13 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2014. 

Dış bağlantılarDüzenle