Ana menüyü aç

Lübnan cumhurbaşkanları listesi

Vikimedya liste maddesi

Bu maddede Lübnan'ın bağımsızlığını kazandığı 1946'dan beri görev yapmış cumhurbaşkanları yer almaktadır.

Lübnan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı
President Seal Lebanon.jpg
Görevdeki
Mişel Avn

31 Ekim 2016'dan beri
Resmî ikamet Baabda Sarayı
Görev süresi 6 yıl
Açılışı yapan Bişara Huri
Oluşum 23 Mayıs 1926
Websitesi Lübnan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı

Lübnan'da nüfus çeşitliliğinin yönetimin üst kademelerine de yansıması, anayasal düzeyde güvence altına alınmıştır. Lübnan Anayasası'na göre, cumhurbaşkanı ülkedeki Hıristiyan Maruni topluluktan seçilir.

CumhurbaşkanlarıDüzenle

Fransız Mandası Büyük Lübnan Devleti (1926-1943)
Foto İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev başlangıcı Görev bitişi Siyasi parti
1   Charles Debbas
شارل دباس
(1885-1935)
1 Eylül 1926 2 Ocak 1934 Bağımsız
  Privat-Antoine Aubouard
أنطوان أوبوار
2 Ocak 1934 30 Ocak 1934 Bağımsız
2 Habib Paşa Saad
حبيب باشا السعد
(1867-1942)
30 Ocak 1934 20 Ocak 1936 Bağımsız
3   Émile Eddé
إميل أده
(1886-1949)
20 Ocak 1936 4 Nisan 1941 Ulusal Blok
  Pierre-Georges Arlabosse
بيار جورج أرلابوس
4 Nisan 1941 9 Nisan 1941 Bağımsız
4 Alfred Georges Naccache
ألفرد جورج النقاش
(1887-1978)
9 Nisan 1941 18 Mart 1943 Kataeb Partisi
Eyüp Sabit
أيوب ثابت
(1884-1951)
19 Mart 1943 21 Temmuz 1943 Bağımsız
5 Petro Trad
بيترو طراد
(1876-1947)
22 Temmuz 1943 21 Eylül 1943 Bağımsız
6   Bişara Huri
بشارة الخوري
(1890-1964)
21 Eylül 1943 11 Kasım 1943 Anayasa Partisi
Lübnan Cumhuriyeti (1943-günümüz)
  Émile Eddé
إميل أده
(1886-1949)
11 Kasım 1943 22 Kasım 1943 Ulusal Blok
6   Bişara Huri
بشارة الخوري
(1890-1964)
22 Kasım 1943 18 Eylül 1952 Anayasa Partisi
  Fuad Şehab
فؤاد شهاب
(1902-1973)
18 Eylül 1952 22 Eylül 1952 Bağımsız
7   Camille Chamoun
كميل شمعون
(1900-1987)
23 Eylül 1952 22 Eylül 1958 Ulusal Liberal Parti
8   Fuad Şehab
فؤاد شهاب
(1902-1973)
23 Eylül 1958 22 Eylül 1964 Bağımsız
9   Şarl Helu
شارل حلو
(1913-2001)
23 Eylül 1964 22 Eylül 1970 Şehabçı
10   Süleyman Frenciye
سليمان فرنجية
(1910-1992)
23 Eylül 1970 22 Eylül 1976 Marada Hareketi
11 Elias Sarkis
إلياس سركيس
(1924-1985)
23 Eylül 1976 22 Ağustos 1982 Şehabçı
(-)   Beşir Cemayil
بشير الجميل
(1947-1982)
23 Ağustos 1982 14 Eylül 1982 Kataeb Partisi
12 Emin Cemayil
أمين الجميل
(1942-)
23 Eylül 1982 22 Eylül 1988 Kataeb Partisi
  Selim Hus
سليم الحص
(1929-)
22 Eylül 1988 5 Kasım 1989 Bağımsız
  Mişel Avn
ميشال عون
(1935-)
22 Eylül 1988 23 Ekim 1990 Askeri
13   René Moawad
رينيه معوض
(1925-1989)
5 Kasım 1989 22 Kasım 1989 Bağımsızlık Hareketi
  Selim Hus
سليم الحص
(1929-)
22 Kasım 1989 24 Kasım 1989 Bağımsız
14   Elias Hrawi
إلياس الهراوي
(1926-2006)
24 Kasım 1989 24 Kasım 1998 Bağımsız
15   Emil Lahud
إميل لحود
(1936-)
24 Kasım 1998 24 Kasım 2007 Bağımsız
  Fuad Sinyora
فؤاد السنيورة
(1943-)
24 Kasım 2007 25 Mayıs 2008 Gelecek Hareketi
(14 Mart İttifakı)
16   Mişel Süleyman
ميشال سليمان
(1948-)
25 Mayıs 2008 25 Mayıs 2014 Bağımsız
  Tammam Salam
تمّام سلام
(1945-)
25 Mayıs 2014 31 Ekim 2016 Bağımsız
17   Mişel Avn
ميشال عون
(1935-)
31 Ekim 2016 Görevde Özgür Vatansever Hareketi

Yaşayan eski cumhurbaşkanlarıDüzenle

İsim Görev süresi Doğum tarihi Siyasi parti
Emin Cemayil 1982-1988 22 Ocak 1942 (1942-01-22) (77 yaşında) Kataeb Partisi
Emil Lahud 1998-2007 12 Ocak 1936 (1936-01-12) (83 yaşında) Bağımsız
Mişel Süleyman 2008-2014 21 Kasım 1948 (1948-11-21) (70 yaşında) Bağımsız

KaynakçaDüzenle