Lübnan cumhurbaşkanları listesi

Vikimedya liste maddesi

Bu maddede Lübnan'ın bağımsızlığını kazandığı 1946'dan beri görev yapmış cumhurbaşkanları yer almaktadır.

Lübnan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı
President Seal Lebanon.jpg
Görevdeki
Mişel Avn

31 Ekim 2016'dan beri
Resmî ikamet Baabda Sarayı
Görev süresi 6 yıl
Açılışı yapan Bişara Huri
Oluşum 23 Mayıs 1926
Websitesi Lübnan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı

Lübnan'da nüfus çeşitliliğinin yönetimin üst kademelerine de yansıması, anayasal düzeyde güvence altına alınmıştır. Lübnan Anayasası'na göre, cumhurbaşkanı ülkedeki Hıristiyan Maruni topluluktan seçilir.

CumhurbaşkanlarıDüzenle

Fransız Mandası Büyük Lübnan Devleti (1926-1943)
Foto İsim
(Doğum-Ölüm)
Görev başlangıcı Görev bitişi Siyasi parti
1   Charles Debbas
Arapçaشارل دباس
(1885-1935)
1 Eylül 1926 2 Ocak 1934 Bağımsız
  Privat-Antoine Aubouard
Arapçaأنطوان أوبوار
2 Ocak 1934 30 Ocak 1934 Bağımsız
2 Habib Paşa Saad
Arapçaحبيب باشا السعد
(1867-1942)
30 Ocak 1934 20 Ocak 1936 Bağımsız
3   Émile Eddé
Arapçaإميل أده
(1886-1949)
20 Ocak 1936 4 Nisan 1941 Ulusal Blok
  Pierre-Georges Arlabosse
Arapçaبيار جورج أرلابوس
4 Nisan 1941 9 Nisan 1941 Bağımsız
4 Alfred Georges Naccache
Arapçaألفرد جورج النقاش
(1887-1978)
9 Nisan 1941 18 Mart 1943 Kataeb Partisi
Eyüp Sabit
Arapçaأيوب ثابت
(1884-1951)
19 Mart 1943 21 Temmuz 1943 Bağımsız
5 Petro Trad
Arapçaبيترو طراد
(1876-1947)
22 Temmuz 1943 21 Eylül 1943 Bağımsız
6   Bişara Huri
Arapçaبشارة الخوري
(1890-1964)
21 Eylül 1943 11 Kasım 1943 Anayasa Partisi
Lübnan Cumhuriyeti (1943-günümüz)
  Émile Eddé
Arapçaإميل أده
(1886-1949)
11 Kasım 1943 22 Kasım 1943 Ulusal Blok
6   Bişara Huri
Arapçaبشارة الخوري
(1890-1964)
22 Kasım 1943 18 Eylül 1952 Anayasa Partisi
  Fuad Şehab
Arapçaفؤاد شهاب
(1902-1973)
18 Eylül 1952 22 Eylül 1952 Bağımsız
7   Camille Chamoun
Arapçaكميل شمعون
(1900-1987)
23 Eylül 1952 22 Eylül 1958 Ulusal Liberal Parti
8   Fuad Şehab
Arapçaفؤاد شهاب
(1902-1973)
23 Eylül 1958 22 Eylül 1964 Bağımsız
9   Şarl Helu
Arapçaشارل حلو
(1913-2001)
23 Eylül 1964 22 Eylül 1970 Şehabçı
10   Süleyman Frenciye
Arapçaسليمان فرنجية
(1910-1992)
23 Eylül 1970 22 Eylül 1976 Marada Hareketi
11 Elias Sarkis
Arapçaإلياس سركيس
(1924-1985)
23 Eylül 1976 22 Ağustos 1982 Şehabçı
(-)   Beşir Cemayil
Arapçaبشير الجميل
(1947-1982)
23 Ağustos 1982 14 Eylül 1982 Kataeb Partisi
12 Emin Cemayil
Arapçaأمين الجميل
(1942-)
23 Eylül 1982 22 Eylül 1988 Kataeb Partisi
  Selim Hus
Arapçaسليم الحص
(1929-)
22 Eylül 1988 5 Kasım 1989 Bağımsız
  Mişel Avn
Arapçaميشال عون
(1935-)
22 Eylül 1988 23 Ekim 1990 Askeri
13   René Moawad
Arapçaرينيه معوض
(1925-1989)
5 Kasım 1989 22 Kasım 1989 Bağımsızlık Hareketi
  Selim Hus
Arapçaسليم الحص
(1929-)
22 Kasım 1989 24 Kasım 1989 Bağımsız
14   Elias Hrawi
Arapçaإلياس الهراوي
(1926-2006)
24 Kasım 1989 24 Kasım 1998 Bağımsız
15   Emil Lahud
Arapçaإميل لحود
(1936-)
24 Kasım 1998 24 Kasım 2007 Bağımsız
  Fuad Sinyora
Arapçaفؤاد السنيورة
(1943-)
24 Kasım 2007 25 Mayıs 2008 Gelecek Hareketi
(14 Mart İttifakı)
16   Mişel Süleyman
Arapçaميشال سليمان
(1948-)
25 Mayıs 2008 25 Mayıs 2014 Bağımsız
  Tammam Salam
Arapçaتمّام سلام
(1945-)
25 Mayıs 2014 31 Ekim 2016 Bağımsız
17   Mişel Avn
Arapçaميشال عون
(1935-)
31 Ekim 2016 Görevde Özgür Vatansever Hareketi

Yaşayan eski cumhurbaşkanlarıDüzenle

İsim Görev süresi Doğum tarihi Siyasi parti
Emin Cemayil 1982-1988 22 Ocak 1942 (1942-01-22) (77 yaşında) Kataeb Partisi
Emil Lahud 1998-2007 12 Ocak 1936 (1936-01-12) (84 yaşında) Bağımsız
Mişel Süleyman 2008-2014 21 Kasım 1948 (1948-11-21) (71 yaşında) Bağımsız

KaynakçaDüzenle