Kim Ki-duk

Güney koreli yönetmen, senarist ve yapımcı
(Kim Ki-Duk sayfasından yönlendirildi)

Kim Ki-duk (김기덕, Kim Ki-dŏk, d. 20 Aralık 1960; Bonghwa, Güney Kore - 11 Aralık 2020; Riga, Letonya[1]) Güney Koreli yönetmen, senarist ve yapımcıydı.

Kim Ki-duk
Kim Ki-duk at the 69th Venice International Film Festival (cropped).jpg
Doğum 20 Aralık 1960(1960-12-20)
Bonghwa, Güney Kore
Ölüm 11 Aralık 2020 (59 yaşında)
Riga, Letonya
Ölüm sebebi COVID-19
Meslek Yönetmen, senarist
Etkin yıllar 1996-2020

HayatıDüzenle

Kim Ki-Duk, 20 Aralık 1960'ta Güney Kore Bonghwa'da Kyungsang'ın kuzeyindeki bir taşra köyünde doğdu. Oldukça yaramaz bir çocuk olan Kim, 9 yaşına geldiğinde ailesiyle birlikte Seoul'e taşındı. Burada tarım eğitimi veren bir okula gönderildi. Fakat maddi yetersizlikler yüzünden okuldan ayrılıp fabrikalarda işçi olarak çalışmaya başladı. 20 yaşına geldiğinde deniz kuvvetlerine katıldı. Askeri hayata çok çabuk uyum sağlayan Kim, 5 yıl çavuş olarak görev yaptı. Bu askeri tecrübeleri ona insan ilişkileri ve karakter analizi açısından zengin bir birikim sağladı.

1990'da bir uçak bileti alabilecek kadar para biriktirip, sanat eğitimi almak için Fransa'ya taşındı. Geçimini, kendi resimlerini satarak kazanıyordu.

1993'te tekrar Kore'ye dönen yönetmen, film senaryosu yazmaya başladı ve bir yarışmada iki senaryosu birden ödül kazandı.

Kim Ki-Duk'un film kariyeri diğer yönetmenlerinkinden farklı başladı. Hiçbir zaman sinema eğitimi almadı ve hiçbir zaman başka bir yönetmenin yanında asistanlık yapmadı. Hiç kimsede görülmeyen bakış açısı ve kendine has hikâye anlatma tekniği buradan gelmektedir.

Roger Ebert, Kim'in filmleri için ''Filmleri aynı anda hem dingin hem de sürükleyici olmayı başaran güçlü ve esrarengiz bir tarz. Bu kadarı gerçekten nadir olan bir şey''.[2]

ÖlümüDüzenle

20 Kasım 2020'de gittiği Letonya'da 11 Aralık 2020 günü Covid-19 sebebiyle 59 yaşında hayatını kaybetti.[1]

KariyeriDüzenle

Kim, 1996 yılında küçük bütçeli Timsah adlı filmiyle ilk sinema deneyimine başladı. Hiçbir sinema eğitimi almayan Kim bu filmi ile Koreli film eleştirmenlerinden ağır eleştiriler aldı. 2004 yılında Fedakar Kız film ile Berlin Uluslararası Film Festivali'nde, Boş Ev filmi ile de Venedik Film Festivali'nde En iyi yönetmen ödüllerini aldı. 2011 yılında Arirang film ile Cannes Film Festivali'nin Un Certain Ödülleri bölümünde en iyi film ödülünü aldı.[3]

2017 yılında, ismi bilinmeyen bir oyuncu, Moebius filminin setinde Kim tarafından saldırıya uğradığı iddialarıyla öne çıktı. Buna cevaben Kim, suçlayıcılara karşı yanlış suçlama ve hakaret davaları açtı. Ocak 2019'da mahkeme Kim'e saldırı için 4.450 $ para cezası ödemesine karar verdi.

FilmografiDüzenle

Yıl Türkçe Adı Orijinal Adı Korece Okunuşu Önemli Adaylıklar/Ödüller
1996 Timsah 악어 Ag-o
Vahşi Hayvanlar 야생동물 보호구역 Yasaeng dongmul bohoguyeog
1998 Birdcage Inn 파란 대문 Paran daemun AFI Fest 'Büyük Jüri Ödülü' Adaylığı
2000 Real Fiction 실제 상황 Shilje sanghwang
Ada Seom Venedik Film Festivali 'Netpac Award - Special Mention' Ödülü, Altın Aslan Adayı
2001 Address Unknown 수취인불명 Suchwiin bulmyeong Venedik Film Festivali 'Altın Aslan' Adayı
Bad Guy 나쁜 남자 Nabbeun namja Berlin Film Festivali 'Altın Berlin Ayısı' Adayı
2002 The Coast Guard 해안선 Haeanseon
2003 İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış... ve İlkbahar 봄, 여름, 가을, 겨울 그리고 봄 Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom Argentinean Film Critics Association Awards 'Silver Condor' En iyi Yabancı Film Ödülü

Bangkok International Film Festival 'Golden Kinnaree' En iyi Film Adayı

2004 Fedakar Kız 사마리아 Samaria Berlin Film Festivali 'Gümüş Berlin Ayısı' En iyi Yönetmen Ödülü, 'Altın Berlin Ayısı' Adayı
Boş Ev 빈집 Bin-jip Venedik Film Festivali FIPRESCI Ödülü, Küçük Altın Aslan, 'SIGNIS Award - Honorable Mention' Ödülü, Özel Yönetmen Ödülü, Altın Aslan Adayı

Valladolid Uluslararası Film Festivali Altın Başak Ödülü

San Sebastián Uluslararası Film Festivali 'Yılın FIPRESCI Filmi Ödülü

Gümüş Kurdele En iyi Yönetmen-Yabancı Film Adayı

Avrupa Film Ödülleri 'Screen International Award'

2005 Yay Hwal Cannes Film Festivali En İyi Film Adayı
2006 Zaman 시간 Shi gan
2007 Nefes Soom Cannes Film Festivali Palmes d'Or Adayı
2008 Rüya 비몽 Bimong
2011 Arirang 아리랑 Arirang Cannes Film Festivali Un Certain Regard Ödülü
2011 Amen Korece아멘 Ahmen
2012 Acı 통증 Pieta Venedik Film Festivali Altın Aslan Ödülü

Grand Bell Awards En İyi Kadın Oyuncu, Özel Jüri Ödülü

Satellite Ödülleri En İyi Yabancı Dilde Film

Dubai International Film Festival, En iyi yönetmen

2013 Kim Ki-Duk'tan Moebius 뫼비우스 Moebius
2014 Bire Bir 일대일 Il-dae-il

Uluslararası ÖdüllerDüzenle

Yönetmenlik dışındaki çalışmalarıDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ a b "Letonya basını: Güney Koreli yönetmen Kim Ki-duk Kovid-19 nedeniyle öldü". tr.sputniknews.com. 11 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2020. 
  2. ^ "Jim Ki-Duk'a suçlamalar". The Korea Herald. 19 Şubat 2021. 13 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2018. 
  3. ^ "Un Certain Regard Announces Top Prizes (Cannes 2011)". The Hollywood Reporter. 5 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2011. 

Dış bağlantılarDüzenle