Küçük gezegen uyduları listesi

Vikimedya liste maddesi

Küçük gezegen uyduları, asteroitler veya başka küçük gezegenler etrâfından dönen gök cisimleridir.

Dünya'ya Yakın CisimlerDüzenle

Ad Tip Çap (km)
(veya boyutları)
Uydunun adı Uydunun çapı (km)
(veya boyutları)
Ana cisme
uzaklık (km)
1862 Apollo Apollo 1,7 S/2005 (1862) 1 0,08 3
3671 Dionysus Amor 1,5 S/1997 (3671) 1 0,4 2,2
5381 Sekhmet Aten 1 S/2003 (5381) 1 0,3 1,54 ± 0,12
7088 Ishtar Amor 1,5? S/2006 (7088) 1 ? ?
(31345) 1998 PG Amor 0,9 S/2001 (31345) 1 0,3 1,5
(35107) 1991 VH Apollo 1,2 S/2001 (35107) 1 0,5 3,2
65803 Didymos Amor 0,8 S/2003 (65803) 1 0,15 ± 0,05 1,1
(66063) 1998 RO1 Aten 0,9 S/2001 (66063) 1 0,36 0,8
(66391) 1999 KW4 Aten 1,2 S/2001 (66391) 1 > 0,36 2,6
69230 Hermes Apollo 0,4 S/2003 (69230) 1 0,4 1
(85938) 1999 DJ4 Apollo 0,7 S/2004 (85938) 1 0,35 1,5
(88710) 2001 SL9 Apollo 1 S/2001 (88710) 1 0,31 1,8
(137170) 1999 HF1 Aten 3,5 S/1999 (137170) 1 0,8 7,0
1990 OS Apollo 0,3 S/2003 (1990 OS) 1 0,045 0,6
1994 AW1 Amor 0,9 S/2001 (1994 AW1) 1 0,5 2,1
1994 XD Apollo 1? S/2005 (1994 XD) 1 ? ?
1996 FG3 Apollo 1,4 S/2001 (1996 FG3) 1 0,43 2,4
1998 ST27 Aten 0,8 S/2002 (1998 ST27) 1 0,12 4,5 ± 0,5
2000 DP107 Apollo 0,80 ( ± 0,16) S/2000 (2000 DP107) 1 0,30 ( ± 0,15) 2,622 ± 0,162
2000 UG11 Apollo 0,23 ± 0,06 S/2001 (2000 UG11|) 1 0,10 0,337 ± 0,013
2002 BM26 Amor 0,6 S/2002 (2002 BM26|) 1 0,1 1,5
2002 CE26 Apollo 3 S/2004 (2002 CE26|) 1 0,2 5
2002 KK8 Amor 0,5 S/2003 (2002 KK8) 1 0,1 ?
2003 SS84 Apollo 0,12 S/2004 (2003 SS84|) 1 0,06 0,3?
2003 YT1 Apollo 1 S/2004 (2003 YT1) 1 0,18 ~2,7
2004 DC Apollo 0,3 S/2006 (2004 DC) 1 ? ?
2005 AB Amor 1,2? S/2005 (2005 AB) 1 0,3 2,5?
2005 NB7 Apollo 0,5 ± 0,1 S/2008 (2005 NB7) 1 0,2 ± 0,1 ≥ 0,6
2006 GY2 Apollo 0,45 S/2006 (2006 GY2) 1 ? ?

Mars'la kesişenlerDüzenle

Ad Çap (km)
(veya boyutları)
Uydunun adı Uydunun çapı (km)
(veya boyutları)
Ana cisme
uzaklık (km)
1139 Atami 7 S/2005 (1139) 1 7 ?
2044 Wirt 8? S/2006 (2044) 1 ? ?
(5407) 1992 AX 4 S/2001 (5407) 1 1,2 6,8
(34706) 2001 OP83 4? S/2005 (34706) 1 1? 8?
(114319) 2002 XD58 3? S/2005 (114319) 1 ? ?

Ana kuşak asteroitleriDüzenle

Ad Çap (km)
(veya boyutları)
Uydunun adı Uydunun çapı (km)
(veya boyutları)
Ana cisme
uzaklık (km)
22 Kalliope (215×180×150) Linus 38 ± 6 1.065 ± 8
45 Eugenia (305×220×145) Petit-Prince (Eugenia I) 13 ± 1 1.184 ± 12
S/2004 (45) 1 ~6 ~700(?)
87 Sylvia (385×265×230) Remus (Sylvia II) 7 ± 2 706 ± 5
Romulus (Sylvia I) 18 ± 4 1.356 ± 5
90 Antiope 110 ± 16 S/2000 (90) 1 110 ± 16 170 ± 1
107 Camilla (285×205×170) ± 20 S/2001 (107) 1 11 ± 2 1.235 ± 16
121 Hermione (254×125) S/2002 (121) 1 12 ± 4 768 ± 11
130 Elektra (215×155) S/2003 (130) 1 6 ± 2 1.252 ± 30
243 Ida (59,8×25,4×18,6) Dactyl (Ida I) (1,6×1,4×1,2) 108
283 Emma 148,1 ± 4,6 S/2003 (283) 1 12 596 ± 3
379 Huenna 92.3 ± 1,7 S/2003 (379) 1 7 3.400 ± 11
762 Pulcova 137,1 ± 3,2 S/2000 (762) 1 20 810
809 Lundia ~7 - 10 S/2005 (809) 1 ~7 - 10 ~10 – 20
854 Frostia 13,7 ± 5,6 S/2004 (854) 1 10 ~25
1089 Tama 12,9 S/2003 (1089) 1 9 20
1313 Berna 11 S/2004 (1313) 1 11 35
1509 Esclangona 12 S/2003 (1509) 1 4 140
1717 Arlon 9? S/2006 (1717) 1 ? 18?
2006 Polonskaya 10 S/2005 (2006) 1 ? ?
2478 Tokai 10? S/2007 (2478) 1 ? ?
2486 Metsähovi 12? S/2007 (2486) 1 ? ?
2754 Efimov 7? S/2006 (2754) 1 ? 12?
3073 Kursk 8? S/2007 (3073) 1 ? ?
3309 Brorfelde 6? S/2005 (3309) 1 ? ?
3703 Volkonskaya 3 S/2003 (3703) 1 1,2 ?
3749 Balam 7 S/2002 (3749) 1 1,5 310 ± 20
3782 Celle 6 S/2003 (3782) 1 2,5 30
3982 Kastel' ? S/2005 (3982) 1 ? ?
4029 Bridges 10 S/2006 (4029) 1 ? ?
4492 Debussy 10 S/2004 (4492) 1 ? 25
4674 Pauling 8 S/2004 (4674) 1 2,5 250
4786 Tatianina 8? S/2006 (4786) 1 ? ?
(5477) 1989 UH2 ~7 S/2005 (5477) 1 2,5 15
5905 Johnson 5 S/2005 (5905) 1 2 ?
6084 Bascom 9? S/2006 (6084) 1 3,5? 32?
6244 Okamoto 7? S/2006 (6244) 1 1,7? 15?
9069 Hovland 3 S/2004 (9069) 1 0,9 ?
9260 Edwardolson ~4 S/2005 (9260) 1 ? ?
9617 Grahamchapman 5? S/2006 (9617) 1 1,4? ?
11264 Claudiomaccone 4 S/2003 (11264) 1 1,2 ?
(17246) 2000 GL74 4,5 S/2004 (17246) 1 2 ~230
(17260) 2000 JQ58 6? S/2006 (17260) 1 1,5? 10?
(22899) 1999 TO14 4,5 S/2003 (22899) 1 1,5 ~170
(76818) 2000 RG79 3,6 S/2005 (76818) 1 1,1 ?

Jüpiter trojanlarıDüzenle

Ad Çap (km)
(veya boyutları)
Uydunun adı Uydunun çapı (km)
(veya boyutları)
Ana cisme
uzaklık (km)
617 Patroclus 121,8 ± 3,2 Menoetius (Patroclus I) 112,6 ± 3,2 685 ± 40
624 Hektor (363×207) S/2006 (624) 1 15 1.000?

Neptün-ötesi cisimlerDüzenle

Ad Tipi Çap (km)
(veya boyutları)
Uydunun adı Uydunun çapı (km)
(veya boyutları)
Ana cisme
uzaklık (km)
Plüton Plütino 2306 ± 20 Charon (Plüton I) 1207 ± 3 19.571 ± 4
Nix (Plüton II) 44-130 48.675 ± 120
Hydra (Plüton III) 44-130 64.780 ± 90
(26308) 1998 SM165 Plütino 221? S/2001 (26308) 1 88 11.310 ± 110
42355 Typhon DDC 134 Echidna (Typhon I) 78 1,300?
(47171) 1999 TC36 Plütino 375 ± 50 S/2001 (47171) 1 140 7.640 ± 460
(48639) 1995 TL8 DDC 352 S/2005 (48639) 1 161 420
50000 Quaoar Cubewano 1260 S/2007 (50000) 1 96? ?
(55637) 2002 UX25 Cubewano 649 S/2007 (55637) 1 205 ?
58534 Logos Cubewano 80 Zoe (Logos I) 66 8.010 ± 80
(60458) 2000 CM114 DDC 150? S/2006 (60458) 1 119? 2.200?
(60621) 2000 FE8 2:5 rezonansında 151? S/2007 (60621) 1 115? 1.200
65489 Ceto DDC 172 Phorcys (Ceto I) 134 1,840
66652 Borasisi Cubewano 166 Pabu (Borasisi I) 137 4,660 ± 170
(79360) 1997 CS29 Cubewano 305 S/2005 (79360) 1 292 2300
(80806) 2000 CM105 Cubewano 224 S/2005 (80806) 1 129 2700
(82075) 2000 YW134 SDO 431 S/2005 (82075) 1 237 1900
88611 Teharonhiawako Cubewano 176 ± 20 Sawiskera (Teharonhiawako I) 122 ± 14 27.300 ± 343
90482 Orcus Plütino 946 S/2007 (90482) 1 262 ± 170 8.700
(119979) 2002 WC19 1:2 rezonansında 420? S/2007 (119979) 1 ? ?
(120347) 2004 SB60 Cubewano 580? S/2006 (120347) 1 ? 3.500?
(123509) 2000 WK183 Cubewano 221? S/2007 (123509) 1 ? ?
(134860) 2000 OJ67 Cubewano 253? S/2003 (134860) 1 175? 2.300?
136108 Haumea Cubewano 1400 Hiʻiaka (136108 Haumea I) 310 49.500 ± 400
Namaka (136108 Haumea II) 170 39.300
Eris SDO 2.800 Dysnomia (Eris I) 300-400 30.000-36.000
(139775) 2001 QG298 Plütino 171? S/2004 (139775) 1 171? 240?
(148780) Altjira Cubewano 340? S/2007 (148780) 1 246? 5.800?
1998 WW31 Cubewano 133 ± 15 S/2000 (1998 WW31) 1 110 ± 12 22.300 ± 800
1999 OJ4 Cubewano? 168 S/2005 (1999 OJ4) 1 93 2.200
1999 RT214 Cubewano 120? S/2006 (1999 RT214) 1 ? 3.300?
2000 CF105 Cubewano 170 S/2001 (2000 CF105) 1 120 23.000
2000 CQ114 Cubewano 164? S/2004 (2000 CQ114) 1 133 5.880 ± 200
2000 QL251 Cubewano? 176? S/2006 (2000 QL251) 1 176? 7.000?
2001 FL185 Cubewano 144? S/2007 (2001 FL185) 1 100? 1.900?
2001 QY297 Cubewano 282? S/2007 (2001 QY297) 1 233? 2.800?
2001 RZ143 Cubewano 201? S/2007 (2001 RZ143 1 192? 1.400?
2001 QC298 Cubewano 189 S/2002 (2001 QC298) 1 155 3.690 ± 70
2001 QW322 Cubewano 86 S/2003 (2001 QW322) 1 86 ~130.000
2002 GZ31 SDO 187? S/2007 (2002 GZ31) 1 118? ~2.060 ± 270
2003 AZ84 Plütino 686 +99/-96 S/2007 (2003 AZ84) 1 68 ± 20 7.200
2003 QW111 Plütino 265? S/2006 (2003 QW111) 1 ? 10.000?
2003 QY90 SDO 196 S/2003 (2003 QY90) 1 178 10.000
2003 UN284 Cubewano 127 S/2003 (2003 UN284) 1 97 60.000
2004 PB108 Cubewano 210? S/2007 (2004 PB108) 1 121? 5.400
2005 EO304 Cubewano 240 S/2005 (2005 EO304) 1 ? 85.000

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  • W. Robert Johnston tarafından güncelleştirilen Asteroids with Satellites web sitesi ve oradaki kaynaklar. (son erişim 2007-03-13)