Jolanta Lothe

Polonyalı aktris

Jolanta Lothe (d. 19 Nisan 1942 – ö. 1 Nisan 2022), Polonyalı aktris. 2012 ile 2020 yıllarında iki kez Polonya'da oyunculuk alanındaki hizmetlerinden ötürü Gloria Kültür ve Sanat Üstün Hizmet Madalyası ile ödüllendirildi.[1][2]

Jolanta Lothe
Jolanta Lothe.JPG
Lothe 1970'te
Doğum 19 Nisan 1942(1942-04-19)
Vilnius, Reichskommissariat Ostland
Ölüm 01 Nisan 2022 (79 yaşında)
Varşova, Polonya
Eğitim Varşova Ulusal Yüksek Tiyatro Okulu
Meslek Oyuncu
Etkin yıllar 1965-2022
Akraba Wanda Stanisławska-Lothe
Ödüller Gloria Kültür ve Sanat Üstün Hizmet Madalyası (2012, 2020)

YaşamıDüzenle

Jolanta, oyuncu Wanda Stanisławska-Lothe'nin kızı olarak Vilnius, Reichskommissariat Ostland'de doğdu.[3] 1966'da Varşova Ulusal Yüksek Tiyatro Okulu'ndan oyunculuk alanında eğitim gördükten sonra mezun oldu.[4] 1965'te başlayıp 2022 yılındaki ölümüne kadar sürdürdüğü oyunculuk kariyerinde 25 civarında filmde rol aldı. Varşova sahne çalışmalarının ardından: Syrena Tiyatrosu (1966-1967), Klasik Tiyatro (1968-1972), Stüdyo Tiyatro (1972-1976) ve Ulusal Tiyatro (1976-1982) vb. tiyatrolarda görev aldı. 1982'deki ölümüne kadar oyun yazarı ve tiyatro yönetmeni Helmut Kajzar ile evliydi. 1989'dan itibaren ikinci eşi Piotr Lachmann ile birlikte Varşova'da deneysel tiyatro eserlerine yer veren "Poza Videotiyatrosu" 'nu işlettiler.[5]

ÖlümüDüzenle

Jolanta, 1 Nisan 2022'de Varşova, Polonya'da 79 yaşında öldü.[6]

Seçme filmografiDüzenle

Filmler
Yılı Başlık Rolü Notlar
1965 Walkover Girl in the Window
1969 Hunting Flies Basia
1970 The Cruise Young Girl
1974 A Jungle Book of Regulations Korbaczewska
1974 The Deluge Terka Gasztowtówna-Paculanka
1976 Brunet wieczorową porą Cinema Cashier
1997 Brute

KaynaklarDüzenle

  1. ^ "MKiDN - Medal Zasłużony Kulturze - Gloria Artis" (Lehçe). 4 Mayıs 2021. 18 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2022. 
  2. ^ 27 Şubat 2015. "Strona teatru". poza.q.pl. 30 Mayıs 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2022. 
  3. ^ „Życie na Gorąco”, Teresa Gałczyńska, Postać sprzed lat, Nr 31/29 lipca 2004
  4. ^ Janusz R. Kowalczyk (1 Nisan 2022). "Jolanta Lothe - Życie i twórczość" (Lehçe). Culture.pl. 13 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2022. 
  5. ^ "Jolanta Lothe Magazines" (İngilizce). FamousFix.com. 30 Mart 2022. Erişim tarihi: 4 Mart 2022. 
  6. ^ "Nie żyje aktorka Jolanta Lothe. Znana z serialu „Barwy szczęścia" i filmu „Potop"" (Lehçe). RMF FM. 1 Nisan 2022. 1 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Nisan 2022. 

Dış bağlantılarDüzenle