Joe Johnston

Amerikan film direktörü ve efekt artisti

Joseph Eggleston Johnston II (d. 13 Mayıs 1950), Amerikalı film yönetmeni, en çok Honey, I Shrunk the Kids (1989), Jumanji (1995), Jurassic Park III (2001) gibi efekt odaklı filmlerle tanınan eski görsel efekt sanatçısı. Filmleri arasında The Rocketeer (1991), The Wolfman (2010) ve Captain America: The First Avenger (2011) gibi bir dizi dönem filmi yer alıyor. Johnston ayrıca biyografik dram Ekim Düşü'nü (1999) yönetti.

Joe Johnston
Joe Johnston.jpg
Johnston, 2010
Doğum Joseph Eggleston Johnston II
13 Mayıs 1950 (1950-05-13) (72 yaşında)
Austin, Teksas, ABD
Milliyet Amerikalı
Eğitim ArtCenter Tasarım Okulu
Mezun olduğu okul(lar) Kaliforniya Eyalet Üniversitesi
Meslek Film yönetmeni
Film yapımcısı
Efekt sanatçısı
Sanat yönetmeni
Etkin yıllar 1977–günümüz
Önemli eser(ler) Honey, I Shrunk the Kids
The Rocketeer
Jumanji
October Sky
Jurassic Park III
Hidalgo
The Wolfman
Captain America: The First Avenger

Erken dönemDüzenle

Johnston, Austin, Teksas'ta doğdu [1] ve California Eyalet Üniversitesi, Long Beach ve Pasadena's ArtCenter Tasarım Okulu'nda okudu .

KariyerDüzenle

Tasarım ve görsel efektlerDüzenle

Johnston'ın sinema kariyerinin başındaki çalışmaların çoğu, tasarım ve özel efektler alanındaydı. Kariyerine George Lucas'ın yönettiği ilk Star Wars filminde konsept sanatçısı ve efekt teknisyeni olarak başladı ve devam filminin efekt ekiplerinden birinde sanat yönetmenliği yaptı. Steven Spielberg'in Raiders of the Lost Ark adlı filmi için En İyi Görsel Efekt dalında Akademi Ödülü'nü kazanan dört kişiden biri oldu.[2] Johnston birçok filmde efekt uzmanı olarak çalışmaya devam etti.

Ayrıca fantastik Willow'un yapımcılığını üstlendi ve Yıldız Savaşları: Bölüm VI - Jedi'ın Dönüşü'nde görülen Ewoks'ların yer aldığı 80'lerin ortalarındaki iki TV filminin yapım tasarımcısıydı.

Johnston ayrıca Star Wars romanı The Adventures of Teebo: A Tale of Magic and Suspense'nin yazarıdır (New York: Random House, 1984; 0-394-86568-5, 0-394-96568-X).[3]

1984'te Lucas, Johnston'ın USC Sinema Sanatları Okulu'na devam etmesi için harç ücretini ödedi ve ona maaşlı bir iş verdi.[4] Johnston, "çok fazla kuralı çiğnediği" için "geri dönmemesinin istendiğini" söyleyerek bir yıl sonra ayrıldı.[5]

YönetmenlikDüzenle

Johnston ilk yönetmenlik deneyimini 1989'da Rick Moranis'in başrol oynadığı hit komedi macerası Honey, I Shrunk the Kids ile yaptı. Bunu çizgi roman uyarlaması The Rocketeer (1991) takip etti. Film, bir sonraki animasyon ve canlı aksiyon The Pagemaster gibi ticari bir başarısızlıktı. Johnston, Robin Williams'ın oynadığı aile filmi Jumanji'yi yöneterek başarı kazandı. Film, 260 milyon dolar hasılatı aştı.[6]

Johnston, Hulk'u yönetmeye karar verdi [7] ancak Temmuz 1997'de ayrıldı. Johnston daha sonra efekt odaklı aksiyon filmlerinden daha kişisel olan Ekim Düşü (1999) ile vites değiştirdi ve 1950'lerde babasının isteklerine karşı NASA için bir roket bilimcisi olmayı hayal eden Batı Virginia lise öğrencisi genç Jake Gyllenhaal'ı canlandırdı.

Johnston'ın 2000'li yıllardaki ilk projesi, gişede 300 milyon doların üzerinde kazanç sağlayan devam filmi Jurassic Park III'tür. Johnston, daha sonra başrolünü Viggo Mortensen'ın oynadığı batı Hidalgo filmini yönetti. Johnston daha sonra yönetmenliğe altı yıllık bir ara verdi ve 1941 korku klasiği The Wolfman'ın 2010 versiyonunu devraldı. İngiltere'de çekilen filmde Benicio del Toro ve Anthony Hopkins rol aldı.

Johnston, süper kahraman filmi The Rocketeer'daki deneyimi sayesinde, Marvel Studios süper kahraman uyarlaması Captain America: The First Avenger yönetmesi için seçildi. 22 Temmuz 2011'de gösterime giren filmde çizgi roman kahramanı Chris Evans ve baş düşmanı Red Skull olarak Hugo Weaving yer alıyor. 2012'de Johnston, Blumhouse Productions için "Not Safe for Work" adlı gerilim filmini yönetti.

12 Aralık 2017'de The Hollywood Reporter, yönetmen Lasse Hallström'ün müsait olmaması nedeniyle The Nutcracker ve Four Realms filminin 32 günlük yeniden çekimlerini Johnston'un yöneteceğini bildirdi.[8]

FilmografiDüzenle

Yıl Başlık Yönetmen Üretici Notlar
1988 Willow Hayır Ortak Yönetmen Ron Howard
1989 Honey, I Shrunk The Kids Evet Hayır Yönetmenlik denemesi
1991 The Rocketeer Evet Hayır
1994 The Pagemaster Evet Hayır Canlı aksiyon sekansları
1995 Jumanji Evet Hayır
1999 Ekim Düşü Evet Hayır
2001 Jurassic Park III Evet Hayır
2004 Hidalgo Evet Hayır
2010 The Wolfman Evet Hayır
2011 Kaptan Amerika: İlk İntikamcı Evet Yönetici
2014 Not Safe for Work Evet Hayır
2018 The Nutcracker and the Four Realms Evet Hayır Yeniden çekim yönetmeni ve post prodüksiyonu denetledi [8]
Lasse Hallström ile birlikte ortak yönetmen kredisi aldı [9]

Teknik rollerDüzenle

Yıl Başlık Yönetmen Notlar
1977 Yıldız Savaşları George Lucas Görsel efekt sanatçısı
1980 İmparatorluk Geri Döndü Irvin Kershner Görsel efekt sanatçısı ve sanat yönetmeni
1981 Kayıp Hazine Avcıları Steven Spielberg
1983 Jedi'ın dönüşü Richard Marquand Sanat Yönetmeni
1984 Indiana Jones ve Doom Tapınağı Steven Spielberg
1986 Howard the Duck Willard Huyck Ultralight sekans tasarımcısı
1987 Batteries Not Included Matthew Robbins İkinci birim yöneticisi ve üretim müdürü
1989 Always Steven Spielberg Havadan sekans tasarımcısı
1999 The Iron Giant Brad Bird Iron Giant'ın Tasarımcısı

TelevizyonDüzenle

Yıl Başlık Yönetmen Yönetmen
Yapımcı
Yazar Notlar
1985 Star Wars: Droids - R2-D2 ve C-3PO'nun Maceraları Hayır Hayır Evet Bölüm "Coby and the Starhunters"
1993 The Young Indiana Jones Chronicles Evet Hayır Hayır Bölüm "Princeton, Şubat 1916"
2015 Lümen Evet Evet Hayır TV filmi
2017 The Creeps Hayır Evet Hayır TV Kısa

Teknik kredilerDüzenle

Yıl Başlık Roller
1978-1979 Battlestar Galactica Efekt illüstrasyon ve tasarımı
1984 Ewok Macerası Üretim Tasarımcısı
TV filmi
1985 Ewoks: Endor Savaşı
1986 Star Wars: Droids - R2-D2 ve C-3PO'nun Maceraları TV Özel "The Great Heep"
Tasarım danışmanı

Yazılı ve resimli kitaplarDüzenle

ÖvgülerDüzenle

Yıl ödül Kategori Film Sonuç
1981 Akademi Ödülü En İyi Görsel Efekt

( Richard Edlund, Kit West ve Bruce Nicholson ile paylaşıldı)
Kayıp Hazine Avcıları Kazandı
1990 Uluslararası Fantastik Film Ödülü En İyi Film Tatlım, Çocukları Küçülttüm Adaylık
1992 Hugo Ödülü En İyi Dramatik Sunum

(Danny Bilson, Paul De Meo, William Dear ve Dave Stevens ile paylaşıldı)
Roketçi Adaylık
1995 Uluslararası Fantastik Film Ödülü En İyi Film

(Pixote Hunt ile paylaşıldı)
The Pagemaster Adaylık
1996 Satürn Ödülü En İyi Yönetmen Jumanji Adaylık
Genç Sanatçı Ödülü En İyi Aile Filmi - Aksiyon Macera Kazandı
1999 Ajijic Uluslararası Film Festivali Ödülü En İyi Film Ekim Gökyüzü Kazandı
2001 Satürn Ödülü En İyi Bilimkurgu Filmi Jurassic Park III Adaylık
Altın Fragman Ödülü En İyi Korku / Gerilim Filmi Adaylık
Altın Ahududu Ödülü En Kötü Yeniden Yapım veya Devam Adaylık
2004 Altın Fragman Ödülü En İyi Drama Hidalgo Adaylık
2010 Satürn Ödülü En İyi Korku / Gerilim Filmi Kurt adam Adaylık
2012 Hugo Ödülü En İyi Dramatik Sunum

(Christopher Markus ve Stephen McFeely ile paylaşıldı)
Kaptan Amerika: İlk İntikamcı Adaylık
Amerika Bilimkurgu ve Fantastik Yazarları Ödülü En İyi Film Adaylık

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Diaz, Victor. "Austin-born Oscar winner directs 'Captain America'" 31 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Austin.YNN.com, 22 Temmuz 2011.
  2. ^ Buchanan, Jason. "Film > Film Biography > Joe Johnston" 9 Ocak 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., AllMovie.com, n.d.
  3. ^ "The Adventures of Teebo". OpenLibrary.org. 10 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2014. 
  4. ^ "2004 interview with Joe Johnston. Retrieved 12 August 2012". Articles.baltimoresun.com. 8 Mart 2004. 11 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2014. 
  5. ^ "2001 filmschoolrejects website interview with Joe Johnston. Retrieved 12 August 2012". Filmschoolrejects.com. 18 Temmuz 2011. 22 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2014. 
  6. ^ "Jumanji (1995) - Box Office Mojo". boxofficemojo.com. 14 Aralık 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2020. 
  7. ^ Michael Fleming (14 Nisan 1997). "A Mania For Marvel". Variety. 25 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2008. 
  8. ^ a b Kit (12 Aralık 2017). "Joe Johnston to Direct Disney's 'Nutcracker and the Four Realms' Reshoots (Exclusive)". The Hollywood Reporter. 13 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2017. 
  9. ^ Kit (5 Temmuz 2018). "Lasse Hallstrom, Joe Johnston to Share Director Credit on 'Nutcracker and the Four Realms' (Exclusive)". The Hollywood Reporter. 6 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2018. 

Dış bağlantılarDüzenle