Işıl Yücesoy

Türk oyuncu ve şarkıcı

Işıl Yücesoy (d. 2 Ekim 1945, Kırklareli), Türk sinema, tiyatro oyuncusu ve ses sanatçısı.

Işıl Yücesoy
Doğum2 Ekim 1945 (78 yaşında)
Kırklareli, Türkiye
MilliyetTürk
MeslekOyuncu, şarkıcı
Etkin yıllar1969-günümüz
Evlilik
Tanju Cılızoğlu
(e. 1989; ö. 2021)
Çocuk(lar)Meneviş Cılızoğlu
Ebeveyn(ler)Selahattin Yücesoy
Akraba(lar)Giriftzen Asım Bey (dedesi)
Muazzez Kurtoğlu (halası)
Cem Kurtoğlu (kuzeni)
ÖdüllerTüm Liste

Hayatı değiştir

2 Ekim 1945 tarihinde Kırklareli'de doğdu. Ankara Devlet Konservatuvarı’ndan mezun olan Işıl Yücesoy, 1969 yılında Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünde sanat hayatına atıldı.[1] Daha sonra 1975 yılında şarkıcı olarak sahneye çıkmaya başladı. Aynı yıl ilk 45’liği Çalamazsın Mutluluğu basıldı. 1978 yılında kendi firması Orient Plak’ı kuran sanatçı, birçok gece kulübü ve gazinoda sahneye çıktı. Dört adet plağı basılan Yücesoy, 1981'den sonra film ve dizilerde rol almaya başladı.

İlk dizisi Atilla İlhan’ın yazdığı "Dokuz Sütuna Sekiz Manşet"tir. TRT’de yayımlanan bu dizide sanatçı, doktor rolünü canlandırdı. Işıl Yücesoy, 80’li yıllarda TRT'de "Arkası Yarın" programı için 15’e yakın radyo tiyatrosu yazdı. İstanbul Radyosu ve Ankara Radyosu’nda yayınlanan bu oyunlarda oynadı.

Işıl Yücesoy, 16 yıl Eyüboğlu Kolejinde drama eğitmenliği yaptı. Önemli tiyatro sanatçılarının jüri üyesi olarak katıldığı Tiyatro Festivali’nde yetenekli gençleri keşfetti, çeşitli üniversitelerde sanatın çeşitli dallarını seçen öğrenciler yetiştirdi.

Üvey Baba, Çemberimde Gül Oya ve Kara Para Aşk adlı dizilerle büyük bir hayran kitlesi edinen Işıl Yücesoy, yönetmenliğini Çağan Irmak'ın yaptığı 2014 yapımı Unutursam Fısılda adlı sinema filminde 'Hanife' karakterini canlandırdı.

Işıl Yücesoy'un Tanju Cılızoğlu ile olan evliliğinden Meneviş adında bir kızı vardır.

Işıl Yücesoy, Ossi Müzik'ten çıkan Çocuk Diskosu adlı albümde "Fış Fış Kayıkçı" adlı şarkıyı seslendirmiştir.[2][3]

35 yıl aradan sonra 15 Temmuz 2016'da Zamansız adlı yeni albümünü çıkartan Işıl Yücesoy, bu albümde Çağan Irmak, Yeşim Salkım, Cenk Eren gibi ünlü isimlerle düet yapmıştır. Işıl Yücesoy yıllar sonra albüm yapması ile ilgili olarak gazeteci Olcay Ünal Sert'e verdiği röportajda; “İnsan çok emek verdiği, çok sevdiği bir şeyi kolayca bırakamıyor. Belki de yıllar, yaşanmışlık, insana başka şeyler katıyor. Yaşadığı duyguları da bir şekilde paylaşmak istiyor. Bütün bu soruları sora sora kendime, bu albüme canımı, kanımı tüm müzik aşkımı kattım. Hiçbir beklentim de yok, belki de sadece kendi kendime kendimi ispat etme çabasıydı. Ama iyi ettim. İçimde bir volkan patladı sanki. Gizli bir yerlerde olan bir iç deprem su yüzüne çıktı." demiştir.[4][5][6]

Işıl Yücesoy; sinema, dizi, tiyatro ve müzik çalışmalarını birlikte yürütmektedir.

Müzik öğretmeni olan babası Selahattin Yücesoy, Giriftzen Asım Bey'in oğludur. Tiyatro oyuncusu Muazzez Kurtoğlu halası ve oyuncu Cem Kurtoğlu kuzenidir.

Tiyatro oyunları değiştir

Rol aldığı tiyatro oyunları
Yıl Oyun Oyun yazarı Tiyatro sahnesi
1969 Yeryüzü Cenneti Tennessee Williams Ankara Devlet Tiyatrosu
1970 Haydutlar Friedrich Schiller
Kanlı Düğün Federico Garcia Lorca
1974 Yollar Tükendi Ülker Köksal
1988 Sarı Naciye Recep Bilginer
Üç Kuruşluk Opera Bertolt Brecht İstanbul Devlet Tiyatrosu
1992 Yedi Kadın Barbara Schottenfeld
1993 Abdülcambaz Turhan Selçuk
1995 Giydirici Ronald Harwoorld
1996 Orkestra Arthur Miller
2000 Küçük Adam Ne Oldu Sana Hans Fallada
Yönettiği tiyatro oyunları
Yıl Oyun Oyun yazarı Tiyatro sahnesi
2001 Gizli Bahçe İzzettin Çalışlar Ayşegül Atik Tiyatrosu
2010 King Kong'un Kızları Theresia Walser İstanbul Devlet Tiyatrosu

Filmografisi değiştir

Yıl Yapım Rol Notlar
1981 Milcan
1982 Sekiz Sütuna Manşet
1984 Geçim Otobüsü Nazlı
1999 Bizim Sokak
2000 Üvey Baba Hanımağa
2004 Çemberimde Gül Oya Sema
Korkuyorum Anne Neriman
2005 Güz Yangını Dila Hanım
2006 Rüya Gibi İhya
2007-2008 Zoraki Koca Saadet
2008 Goncakaranfil Babaanne
Yol Arkadaşım Nalan
2011-2013 Yer Gök Aşk Hamiyet
2014 Unutursam Fısılda Hanife
Kara Para Aşk Nedret
2015 Hayat Mucizelere Gebe Esma
2016-2018 Aşk ve Mavi Refika
2019 Ferhat ile Şirin Hayriye
2022-2023 Ben Bu Cihana Sığmazam Gülendam Türk
Yakında Siyah Kalp Nihayet

Diskografi değiştir

45'lik
Yıl Albüm
1975 Çalamazsın Mutluluğu - Köye Geldi Bir Gelin
Açılmamış Mektup - İçmeden Sarhoş
Bir Var Bir Yok - Sen Seni
1978 Sen İnanma - Ya Seninle Ya Sensiz
Albüm (LP/MC/CD)
Yıl Albüm
1979 Bir Evet Yeter
2005 En İyileriyle Işıl Yücesoy
2016 Zamansız
2021 Sezen Aksu Sokağı
Vefa (Işıl Yücesoy albümü)
Single
2018 Hani Ben
2020 Yetmez mi?
İzninle
2024 Son Bir Defa

Ödülleri değiştir

Yıl Ödül töreni Kategori Yapım Kaynak Sonuç
2015 MGD Altın Objektif Yaşam Boyu Onur Ödülü [7] Kazandı
2006 ÇASOD En İyi Oyuncu Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu Korkuyorum Anne [8][9][10] Kazandı
2005 12. Altın Koza Film Festivali En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Kazandı
Ankara Film Festivali En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu [11][12] Kazandı
2002 6. Afife Tiyatro Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu Küçük Adam Ne Oldu Sana [13][14] Kazandı
7. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri En İyi Kadın Oyuncu [15] Kazandı

Kaynakça değiştir

  1. ^ "Işıl Yücesoy Biyografisi". biyografi.info. 3 Haziran 2016. 13 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2016. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2016. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2016. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2016. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2016. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2016. 
  7. ^ "21.Altın Objektif Ödülleri sahiplerini buldu! İşte ödül kazanan isimler..." www.medyaradar.com. 26 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2024. 
  8. ^ "ÇASOD Sinema Ödülleri sahiplerini buldu". Haber7. 24 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2024. 
  9. ^ "İşte 2006'nın en iyi oyuncuları". Milliyet. 9 Mayıs 2007. 
  10. ^ "ÇASOD töreninde Atıf Yılmaz'a vefa". Milliyet. 10 Mayıs 2006. 
  11. ^ "2005". Ankara Film Festivali. 3 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2024. 
  12. ^ "Ankara Film Festivali'nde en iyiler belirlendi". www.hurriyet.com.tr. 13 Mart 2005. 
  13. ^ "Kazananlar / 2002 | Kazananlar ve Adaylar / 2002". www.afife.org. 20 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mayıs 2024. 
  14. ^ "2002 AFİFE JALE ÖDÜLLERİ DAĞITILDI". http://www.habervitrini.com.  |website= dış bağlantı (yardım)
  15. ^ "SADRİ ALIŞIK KÜLTÜR MERKEZİ ÖDÜLLERİ". www.sadrialisikodulleri.com. 11 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2024. 

Dış bağlantılar değiştir