Hamo Beknazaryan

Hamo Beknazaryan, Hamo Bek-Nazarov veya Amo Bek-Nazarian (d. 19 Mayıs 1891; Erivan - ö. 27 Nisan 1965; Moskova), Sovyet Ermeni film yönetmeni, aktör ve senarist.

Hamo Beknazarian
Hamo Beknazarian 2017 stamp of Armenia.jpg
Ermenistan'da 2017 yılında basılan Hamo Beknazaryan'ın resmedildiği posta pulu.
Doğum Ambartsum Beknazaryan
19 Mayıs 1891
Erivan
Ölüm 27 Nisan 1965 (73 yaşında)
Moskova
Defin yeri Moskova Ermeni Mezarlığı
Milliyet Ermeni
Meslek Film yönetmeni, aktör ve senarist
Ödüller Stalin Ödülü

BiyografiDüzenle

Hamo Beknazaryan 19 Mayıs 1891'de Erivan'da doğdu. Sinemadaki kariyeri bir tanıdığın ona bir filmde yer almasını sağlamasıyla 1914'te başladı. Ardından sinemada kariyer yapmaya karar verdi. 1914-1918 yılları arasında yaklaşık 70 bölüm oynadı ve Ekim Devrimi öncesi Rus filminde popüler bir aktör oldu. 1920 yılında karar verdiği gibi Ermenistan'a gitmek yerine, Tiflis' gitti ve burada Gürcistan Halk Komiserliği Eğitim Ofisi için bir film departmanı geliştirdi. Tiflis'te birçok film çekti. 1925'te ilk Ermeni filmini çekti ve Ermenistan'a taşındı. İlk Kürt filmi olan 1926 çıkışlı Sovyet Kürtlerini konu alan ve Kürt sinemasının klasikleri arasında yer alan Zare filminin yönetmenliğini yaptı.[1] 1933'te ilk Ermeni sesli filmi Pepo'yu çekti. Başarılarından ötürü 1941'de Beknazaryan'a Stalin Ödülü verildi. Uzun metrajlı filmlerin yanı sıra birkaç belgesel de çekti.

Hamo Beknazaryan 27 Nisan 1965'te Moskova'da öldü.

 
Hamo Beknazaryan'ın Moskova Ermeni Mezarlığı'ndaki mezarı.

FilmografiDüzenle

  • 1922: The Suram Fortress, aktör
  • 1923: Patricide, yönetmen
  • 1925: Namus, senarist, yönetmen
  • 1925: The Case of Tariel Mklavadze's Murder, yönetmen
  • 1926: Natela, yönetmen
  • 1926: Shor and Shorshor, senarist, yönetmen
  • 1927: Zare, senarist, yönetmen
  • 1928: Khaspush, ortak senarist, yönetmen
  • 1928: The House on the Volcano, ortak senarist, yönetmen
  • 1943: David-Bek, ortak senarist, yönetmen
  • 1935: Pepo, senarist, yönetmen
  • 1938: Zangezur, ortak senarist, yönetmen
  • 1947: Anahit, yönetmen

KaynakçaDüzenle

  1. ^ Shakarian, Pietro A. (13 Kasım 2017). "Top Ten Origins: Russia's Relations with the Kurds" (İngilizce). Origins.osu.edu. 5 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2020. 
  • Peter Rollberg. Historical Dictionary of Russian and Soviet Cinema. ss. 95–97. ISBN 9780810860728.