Halil Babür

Türk oyuncu ve oyun yazarı

Halil İbrahim Babür (d. 26 Haziran 1987, Bitlis), Türk oyuncu, oyun yazarı ve tiyatro yönetmeni.

Halil Babür
DoğumHalil İbrahim Babür
26 Haziran 1987 (36 yaşında)
Bitlis, Türkiye
EğitimHaliç Üniversitesi Konservatuvar Tiyatro Bölümü
MeslekOyuncu · Oyun yazarı · Tiyatro yönetmeni
Etkin yıllar2007-günümüz
ÖdüllerListe

Hayatı ve kariyeri değiştir

26 Haziran 1987 tarihinde Bitlis'te doğan Babür, 3 yaşında İstanbul'a geldi.[1] 2014 yılında Haliç Üniversitesi Konservatuvar Tiyatro Bölümünden mezun oldu.[2] 2011-2014 yılları arasında Show TV'de yayınlanan Pis Yedili dizisindeki "Trafo" karakteriyle tanındı. Yine aynı kanalda yayımlanan Çukur dizisinde "Veysel" karakterini canlandırdı. 2017 yılı yapımı Kar filmiyle 24. Uluslararası Adana Film Festivali'nde Umut Vadeden Oyuncu Ödülü'ne layık görüldü.[3] 11'e 11, Kasap, He-Go ve İçimdeki Yangın oyunlarını yazdı. Son olarak, 2021 yılında FOX'ta yayımlanan Son Yaz dizisinde "Soner Sancaktar" karakterini canlandırdı.

Filmografisi değiştir

Televizyon
Yıl Yapım Rol Kanal
2007 Tek Türkiye Ferhat Samanyolu TV
2008 Yaprak Dökümü Talat'ın oğlu Kanal D
2008 Kollama Cumali Samanyolu TV
2008 Doktorlar Show TV
2009-2010 Melekler Korusun Hakan
2010 Ömre Bedel Yaşar FOX
Ezel Ferdi atv
2011 Tövbeler Tövbesi Bahtiyar'ın arkadaşı
2011-2014 Pis Yedili Trafo / Mert Karatütün Show TV
2014 Karadayı Doğan atv
2017-2019 Çukur Çiyan/Veysel Show TV
2021 Son Yaz Soner Sancaktar FOX
2024 Yaban Çiçekleri Kenan Ataman atv
İnternet
Yıl Yapım Rol Platform
2022-günümüz Kulüp Fikret Kayalı Netflix
2023 Şanzelize Düğün Salonu Turgut tabii
Sinema
Yıl Yapım Rol Tür
2008 Gitme Harun Kısa filmi
2009 Ay Lav Yu Faruk Sinema filmi
2017 Kar Hazerhan
2019 Topal Şükran'ın Maceraları
Ah, Asuman! Ahmet Kısa filmi
2020 Beni Sevenler Listesi Yılmaz Sinema filmi

Tiyatro oyunları değiştir

Tiyatro[4]
Yıl Oyun Rol Yazar Yönetmen Sahneleyen Tiyatro
2012 Adiller Skuratov Albert Camus Oğuz Utku Güneş Tiyatro Hâl
2014 11'e 11 - Halil Babür Halil Babür Kadıköy Emek Tiyatrosu
2015 Kasap - Halil Babür Güray Dinçol İkincikat
2017 HE-GO Halil Babür Yiğit Sertdemir Altıdan Sonra Tiyatro
2018 Zebercet Yusuf Atılgan
Firuze Engin (uyarlayan)
Kerem Ayan Talimhane Tiyatrosu
2019 Klan Erkek Ahmet Sami Özbudak Ayşenil Şamlıoğlu Tebdil-i Mekan Prodüksiyon Tiyatrosu
2021 İçimdeki Yangın - Halil Babür Halil Babür Podacto (radyo tiyatrosu)
2021 Pusulasız Özen Yula

Ödülleri ve adaylıkları değiştir

Yıl Ödül Töreni Kategori Proje Sonuç
2016 XVI. Direklerarası Seyirci Ödülleri[5] Sezonun Başarılı Oyun Yazarı Kasap Kazandı
2017 24. Uluslararası Adana Film Festivali[3] Ulusal Uzun Metraj Yarışması Umut Veren Genç Erkek Oyuncu Kar Kazandı
2018 51. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Adaylık
2018 2. Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri[6] Yılın Yerli Oyun Yazarı HE-GO Kazandı
2018 18. Direklerarası Seyirci Ödülleri[7] Sezonun Başarılı Oyun Yazarı Kazandı
2018 22. Afife Tiyatro Ödülleri Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu Adaylık
2019 23. Afife Tiyatro Ödülleri Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu Zebercet Adaylık
2019 24. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Sinema) Kar Adaylık
2021 40. Uluslararası İstanbul Film Festivali Altın Lale En İyi Erkek Oyuncu Beni Sevenler Listesi Kazandı

Kaynakça değiştir

  1. ^ Tokbay, Elif (13 Mart 2021). "Halil Babür: Sürekli şikâyet edenin keyfi yerindedir". cumhuriyet.com.tr. 19 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2022. 
  2. ^ "Fabulamundi − Playwriting Europe | Halil Babür". fabulamundi.eu. 20 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2022. 
  3. ^ a b "24. Uluslararası Adana Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu". ntv.com.tr. 30 Eylül 2017. 3 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2022. 
  4. ^ "Halil Babür | tiyatrolar.com.tr". tiyatrolar.com.tr. 12 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2022. 
  5. ^ "XVI. DİREKLERARASI SEYİRCİ ÖDÜLLERİ". direklerarasi.org. 3 Nisan 2016. 3 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2022. 
  6. ^ "2. Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri sahiplerini buldu". evrensel.net. 3 Mayıs 2018. 3 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2022. 
  7. ^ "XVIII. Direklerarası Seyirci Ödülleri Sahiplerini Buldu". direklerarasi.org. 1 Nisan 2018. 31 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2022. 

Dış bağlantılar değiştir