Guatemala devlet başkanları listesi

Vikimedya liste maddesi

Guatemala devlet başkanı, Amerika kıtasında bulunan Guatemala'da 1839 yılından bu yana ülkenin üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır.

Guatemala, İspanya'dan her ne kadar bağımsızlığını 15 Eylül 1821 tarihinde elde etse de, 3 Aralık 1839 tarihine kadar Orta Amerika Konfederasyonu'nun bir parçası konumunda olduğu için ilk devlet başkanlığı makamını bu birlikten ayrıldıktan sonra oluşturmuştur.

Guatemala devlet başkanları listesi (1839-günümüz)Düzenle

Guatemala devlet başkanları
İsim Doğum-Ölüm Görev süresi Resim
Mariano Rivera Paz 1804–1849 3 Aralık 1839 – 14 Aralık 1841  
José Venancio López Requena 1791–1863 14 Aralık 1841 – 14 Mayıs 1842  
Mariano Rivera Paz 1804–1849 14 Mayıs 1842 – 11 Aralık 1844  
José Rafael Carrera Turcios 1814–1865 11 Aralık 1844 – 16 Ağustos 1848  
Juan Antonio Martínez ?–1854 16 Ağustos 1848 – 28 Kasım 1848  
José Bernardo Escobar 1797–1849 28 Kasım 1848 – 30 Aralık 1848  
Mariano Paredes 1800–1856 1 Ocak 1849 – 21 Ekim 1851  
José Rafael Carrera Turcios 1814–1865 21 Ekim 1851 – 14 Nisan 1865  
Pedro de Aycinena y Piñol 1802–1897 14 Nisan 1865 – 3 Mayıs 1865  
Vicente Cerna Sandoval ≈1815–1885 24 Mayıs 1865 – 2 Haziran 1871  
Miguel García Granados Zavala 1809–1878 3 Haziran 1871 – 3 Haziran 1873  
Justo Rufino Barrios Auyón 1835–1885 4 Haziran 1873 – 2 Nisan 1885  
Alejandro Sinibaldi 1825–1896 2 Nisan 1885 – 6 Nisan 1885  
Manuel Lisandro Barillas Bercián 1864–1907 6 Nisan 1885 – 15 Mart 1892  
José María Reina Barrios 1853–1898 15 Mart 1892 – 8 Şubat 1898  
Manuel José Estrada Cabrera 1857–1924 31 Ağustos 1898 – 8 Nisan 1920  
Carlos Herrera y Luna 1856–1930 8 Nisan 1920 – 10 Aralık 1921  
José María Orellana Pinto 1872–1926 10 Aralık 1921 – 26 Eylül 1926  
Lázaro Chacón González 1873–1931 27 Eylül 1926 – 13 Aralık 1930  
Baudilio Palma 1880–1930 13 Aralık 1930 – 16 Aralık 1930  
Manuel María Orellana Contreras 1870–1940 17 Aralık 1930 – 31 Aralık 1930  
José María Reina Andrade 1860–1947 2 Ocak 1931 – 15 Şubat 1931  
Jorge Ubico Castañeda 1878–1946 15 Şubat 1931 – 1 Temmuz 1944  
Juan Federico Ponce Vaidez 1889–1956 1 Temmuz 1944 – 21 Ekim 1944  
Jacobo Arbenz Guzmán 1913–1971 19 Aralık 1944 – 1 Mart 1945  
Juan José Arévalo Bermejo 1904–1990 11 Mart 1945 – 1 Mart 1951  
Jacobo Arbenz Guzmán 1913–1971 1 Mart 1951 – 27 Haziran 1954  
Carlos Enrique Díaz de León 1910–1971 27 Haziran 1954 – 29 Haziran 1954  
Elfego Hernán Monzón Aguirre 1912–1981 29 Haziran 1954 – 8 Temmuz 1954  
Carlos Castillo Armas 1914–1957 8 Temmuz 1954 – 26 Temmuz 1957  
Luis Arturo González López 1900–1957 27 Temmuz 1957 – 24 Ekim 1957  
Albay Óscar Mendoza Azurdia

Albay Roberto Lorenzana

Albay Gonzalo Yurrita Nova
1917–2015

 

 
24 Ekim 1957 – 27 Ekim 1957  
Guillermo Flores Avendaño 1894–1982 27 Ekim 1957 – 2 Mart 1958  
José Miguel Ramón Idígoras Fuentes 1895–1982 2 Mart 1958 – 31 Mart 1963  
Alfredo Enrique Peralta Azurdia 1908–1997 31 Mart 1963 – 30 Haziran 1966  
Julio César Méndez Montenegro 1915–1996 1 Temmuz 1966 – 30 Haziran 1970  
Carlos Manuel Arana Osorio 1918–2003 1 Temmuz 1970 – 30 Haziran 1974  
Kjell Eugenio Laugerud García 1930–2009 1 Temmuz 1974 – 30 Haziran 1978  
Fernando Romeo Lucas García 1923–2006 1 Temmuz 1978 – 23 Mart 1982  
Efraín Ríos Montt 1926–2018 23 Mart 1982 – 8 Ağustos 1983  
Óscar Humberto Mejía Víctores 1930–2016 8 Ağustos 1983 – 14 Ocak 1986  
Marco Vinicio Cerezo Arévalo * 1942 14 Ocak 1986 – 14 Ocak 1991  
Jorge Antonio Serrano Elias * 1945 14 Ocak 1991 – 1 Haziran 1993  
Gustavo Adolfo Espina Salguero * 1946 1 Haziran 1993 – 5 Haziran 1993  
Ramiro de León Carpio 1942–2002 6 Haziran 1993 – 14 Ocak 1996  
Álvaro Enrique Arzú Irigoyén 1946–2018 14 Ocak 1996 – 14 Ocak 2000  
Alfonso Antonio Portillo Cabrera * 1951 14 Ocak 2000 – 14 Ocak 2004  
Óscar José Rafael Berger Perdomo * 1946 14 Ocak 2004 – 14 Ocak 2008  
Álvaro Colom Caballeros * 1951 14 Ocak 2008 – 14 Ocak 2012  
Otto Pérez Molina * 1950 14 Ocak 2012 – 3 Eylül 2015  
Alejandro Maldonado Aguirre * 1936 3 Eylül 2015 – 14 Ocak 2016  
Jimmy Morales Cabrera * 1969 14 Ocak 2016 – 14 Ocak 2020  
Alejandro Giammattei * 1956 14 Ocak 2020[1]- Görevde  

KaynakçaDüzenle