Güney Kore başbakanları listesi

Vikimedya liste maddesi

Güney Kore başbakanı, Asya ülkesi Güney Kore'de 1948 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır.

Başbakanlar listesiDüzenle

      Konservatif (mevcut: Saenuri Partisi)       Liberal (akımı: Kore Demokratik Partisi)       Askeri       Bağımsız

Başbakan Görev süresi Siyasi parti Devlet başkanı
Resim İsim Göreve başlama Görevi bırakma Süresi
Birinci Cumhuriyet dönemi başbakanları
1   Yi Pom-sok

I. Beomseok
이범석 / 李範奭

31 Temmuz

1948

21 Nisan

1950

628 Bağımsız  

Rhee Syng-man

  Ulusal Savunma Bakanı

Shin Song-mo (Geçici)
Sin Seongmo
신성모 / 申性模

21 Nisan

1950

23 Kasım

1950

216 Bağımsız
2   Chang Myon

Jang Myeon
장면 / 張勉

23 Kasım

1950

24 Nisan

1952

518 Liberal Parti
  Kabinde dışı bakan

Heo Jeong (Geçici)
Heo Jeong
허정 / 許政

6 Kasım

1951

9 Nisan

1952

155 Liberal Parti
  Kabine dışı bakan

Yi Yun-yong (Geçici)
I. Yunyeong
이윤영 / 李允榮

24 Nisan

1952

6 Mayıs

1952

27 Liberal Parti
3   Chang Taek-sang

Jang Taeksang
장택상 / 張澤相

6 Mayıs

1952

6 Ekim

1952

153 Liberal Parti
  Strateji ve Finans Bakanı

Paik Too-chin (Geçici)
Baek Dujin
백두진 / 白斗鎭

9 Ekim

1952

24 Nisan

1953

200 Liberal Parti
4 Paik Too-chin

Baek Dujin
백두진 / 白斗鎭

24 Nisan

1953

17 Haziran

1954

419
5   Pyon Yong-tae

Byeon Yeongtae
변영태 / 卞榮泰

28 Haziran

1954

28 Kasım

1954

164 Liberal Parti
  İçişleri Bakanı

Paek Han-song (Geçici)
Baek Hanseong
백한성 / 白漢成

28 Kasım

1954

28 Kasım

1954

0 Liberal Parti
Makam kaldırıldı (28 Kasım 1954 – 27 Nisan 1960)
İkinci Cumhuriyet dönemi başbakanları
Makam tekrar oluşturuldu
6   Heo Jeong

Heo Jeong
허정 / 許政

15 Haziran

1960

18 Ağustos

1960

64 Demokratik  

Yun Bo-seon

(2)   Chang Myon

Jang Myeon
장면 / 張勉
(2nd time)

18 Ağustos

1960

18 Mayıs

1961

273 Demokratik
Makam kaldırıldı (18 Mayıs 1961 – 17 Aralık 1963)
Ulusan Yeniden Yapılanma için Yüce Konsey Başkanı
  Genelkurmay Başkanı

Jang Do-young
Jang Doyeong
장도영 / 張都暎

21 Mayıs

1961

3 Temmuz

1961

43 Askeri  

Yun Bo-seon

  Genelkurmay Başkanı]]

Song Yo-chan
Song Yochan
송요찬 / 宋堯讚

3 Temmuz

1961

16 Haziran

1962

348 Askeri
  Başgeneral

Park Chung-hee
Bak Jeonghui
박정희 / 朴正熙

18 Haziran

1962

10 Temmuz

1962

24 Askeri  

Park Chung-hee

  Ulusal Savunma Bakanı

Kim Hyun-chul
Gim Hyeoncheol
김현철 / 金顯哲

10 Temmuz

1962

17 Aralık

1963

525 Bağımsız
Üçüncü Cumhuriyet dönemi başbakanları
Makam tekrar oluşturuldu
7   Choi Tu-son

Choe Duseon
최두선 / 崔斗善

17 Aralık

1963

10 Mayıs

1964

145 Bağımsız  

Park Chung-hee

8 Chung Il-kwon

Jeong Ilgwon
정일권 / 丁一權

10 Mayıs

1964

20 Aralık

1970

2415 Bağımsız
(4)   Paik Too-chin

Baek Dujin
백두진 / 白斗鎭
(2. dönem)

20 Aralık

1970

4 Haziran

1971

166 Demokratik Cumhuriyetçi Parti
9   Kim Jong-pil

Gim Jongpil
김종필 / 金鍾泌

4 Haziran

1971

19 Aralık

1975

1659 Demokratik Cumhuriyetçi Parti
Dördüncü Cumhuriyet dönemi başbakanları
  Choi Kyu-hah (Geçici)

Choe Gyuha
최규하 / 崔圭夏

19 Aralık

1975

13 Mart

1976

85 Demokratik Cumhuriyetçi Parti  

Park Chung-hee

10 Choi Kyu-hah

Choe Gyuha
최규하 / 崔圭夏

13 Mart

1976

6 Aralık

1979

1363
11   Shin Hyun-hwak

Sin Hyeonhwak
신현확 / 申鉉碻

12 Aralık

1979

22 Mayıs

1980

168 Demokratik Cumhuriyetçi Parti  

Choi Kyu-hah

  Pak Choong-hoon (Geçici)

Bak Chunghun
박충훈 / 朴忠勳

22 Mayıs

1980

2 Eylül

1980

103 Askeri  

Chun Doo-hwan

  Nam Duck-woo (Geçici)

Nam Deogu
남덕우 / 南德祐

2 Eylül

1980

22 Eylül

1980

20 Demokratik Adalet Partisi
12 Nam Duck-woo

Nam Deogu
남덕우 / 南德祐

22 Eylül

1980

4 Ocak

1982

469
Beşinci Cumhuriyet dönemi başbakanları
  Yoo Chang-soon (Geçici)

Yu Changsun
유창순 / 劉彰順

4 Ocak

1982

23 Ocak

1982

19 Demokratik Adalet Partisi  

Chun Doo-hwan

13 Yoo Chang-soon

Yu Changsun
유창순 / 劉彰順

23 Ocak

1982

24 Haziran

1982

152
  Kim Sang-hyup (Geçici)

Gim Sanghyeop
김상협 / 金相浹

24 Haziran

1982

20 Eylül

1982

88 Demokratik Adalet Partisi
14 Kim Sang-hyup

Gim Sanghyeop
김상협 / 金相浹

21 Eylül

1982

14 Ekim

1983

389
  Chin Iee-chong (Geçici)

Jin Uijong
진의종 / 陳懿鍾

15 Ekim

1983

17 Ekim

1983

3 Demokratik Adalet Partisi
15 Chin Iee-chong

Jin Uijong
진의종 / 陳懿鍾

17 Ekim

1983

11 Kasım

1984

397
  Shin Byung-hyun (Geçici)

Sin Byeonghyeon
신병현 / 申秉鉉

11 Kasım

1984

18 Şubat

1985

93 Demokratik Adalet Partisi
  Lho Shin-yong (Geçici)

No Sinyeong
노신영 / 盧信永

18 Şubat

1985

16 Mayıs

1985

87 Demokratik Adalet Partisi
16 Lho Shin-yong

No Sinyeong
노신영 / 盧信永

16 Mayıs

1985

26 Mayıs

1987

740
  Lee Han-key (Geçici)

I. Hangi
이한기 / 李漢基

26 Mayıs

1987

14 Temmuz

1987

49 Demokratik Adalet Partisi
  Kim Chung-yul (Geçici)

Gim Jeongryeol
김정렬 / 金貞烈

14 Temmuz

1987

7 Ağustos

1987

24 Bağımsız
17 Kim Chung-yul

Gim Jeongryeol
김정렬 / 金貞烈

7 Ağustos

1987

25 Şubat

1988

202
Altıncı Cumhuriyet dönemi başbakanları
  Lee Hyun-jae (Geçici)

I. Hyeonjae
이현재 / 李賢宰

25 Şubat

1988

2 Mart

1988

6 Bağımsız  

Roh Tae-woo

18 Lee Hyun-jae

I Hyeonjae
이현재 / 李賢宰

2 Mart

1988

5 Aralık

1988

278
  Kang Young-hoon

Gang Yeonghun
강영훈 / 姜英勛

5 Aralık

1988

16 Aralık

1988

11 Demokratik Adalet Partisi (1988-1990)

Saenuri Partisi (1990)

19 Kang Young-hoon

Gang Yeonghun
강영훈 / 姜英勛

16 Aralık

1988

27 Aralık

1990

741
  Ro Jai-bong (Geçici)

No Jaebong
노재봉 / 盧在鳳

27 Aralık

1990

22 Ocak

1991

26 Saenuri Partisi
20 Ro Jai-bong

No Jaebong
노재봉 / 盧在鳳

22 Ocak

1991

24 Mayıs

1991

122
  Chung Won-shik (Geçici)

Jeong Wonsik
정원식 / 鄭元植

24 Mayıs

1991

7 Temmuz

1991

44 Bağımsız
21 Chung Won-shik

Jeong Wonsik
정원식 / 鄭元植

8 Temmuz

1991

8 Ekim

1992

459
22   Hyun Soong-jong

Hyeon Seungjong
현승종 / 玄勝鍾

8 Ekim

1992

25 Şubat

1993

140 Bağımsız
23   Hwang In-sung

Hwang Inseong
황인성 / 黃寅性

25 Şubat

1993

17 Aralık

1993

295 Saenuri Partisi  

Kim Young-sam

24   Lee Hoi-chang

I. Hoechang
이회창 / 李會昌

17 Aralık

1993

22 Nisan

1994

126 Saenuri Partisi
25   Lee Yung-dug

I. Yeongdeok
이영덕 / 李榮徳

29 Nisan

1994

17 Aralık

1994

239 Saenuri Partisi
26   Lee Hong-koo

I. Honggu
이홍구 / 李洪九

17 Aralık

1994

18 Aralık

1995

366 Saenuri Partisi
27   Lee Soo-sung

I. Suseong
이수성 / 李壽成

18 Aralık

1995

4 Mart

1997

442 Saenuri Partisi
28   Goh Kun

Go Geon
고건 / 高建

4 Mart

1997

3 Mart

1998

364 Bağımsız
  Kim Jong-pil (Geçici)

Gim Jongpil
김종필 / 金鍾泌

3 Mart

1998

17 Ağustos

1998

167 Birleşik Liberal Demokrat Partisi  

Kim Dae-jung

(9) Kim Jong-pil

Gim Jongpil
김종필 / 金鍾泌
(2. dönem)

17 Ağustos

1998

13 Ocak

2000

514
29   Park Tae-joon

Bak Taejun
박태준 / 朴泰俊

13 Ocak

2000

19 Mayıs

2000

127 Birleşik Liberal Demokrat Partisi
  Lee Han-dong (Geçici)

I. Handong
이한동 / 李漢東

22 Mayıs

2000

29 Haziran

2000

38 Birleşik Liberal Demokrat Partisi
30 Lee Han-dong

I. Handong
이한동 / 李漢東

29 Haziran

2000

11 Temmuz

2002

742
  Chang Sang (Geçici)

Jang Sang
장상 / 張裳

11 Temmuz

2002

31 Temmuz

2002

20 Bağımsız
  Chang Dae-whan (Geçici)

Jang Daehwan
장대환 / 張大煥

9 Ağustos

2002

10 Eylül

2002

32 Bağımsız
  Kim Suk-soo (Geçici)

Gim Seoksu
김석수 / 金碩洙

10 Eylül

2002

5 Ekim

2002

25 Bağımsız
31 Kim Suk-soo

Gim Seoksu
김석수 / 金碩洙

5 Ekim

2002

26 Şubat

2003

144
(28)   Goh Kun

Go Geon
고건 / 高建
(2nd time)

26 Şubat

2003

25 Mayıs

2004

423 Milenyum Demokratik Partisi  

Roh Moo-hyun

32   Lee Hae-chan

I. Haechan
이해찬 / 李海瓚

30 Haziran

2004

14 Mart

2006

622 Uri Partisi
33   Han Myeong-sook

Han Myeongsuk
한명숙 / 韓明淑

20 Nisan

2006

7 Mart

2007

322 Uri Partisi
34   Han Duck-soo

Han Deoksu
한덕수 / 韓德洙

2 Nisan

2007

29 Şubat

2008

333 Bağımsız
35   Han Seung-soo

Han Seungsu
한승수 / 韓昇洙

29 Şubat

2008

28 Eylül

2009

577 Saenuri Partisi  

Lee Myung-bak

36   Chung Un-chan

Jeong Unchan
정운찬 / 鄭雲燦

28 Eylül

2009

11 Ağustos

2010

317 Saenuri Partisi
  Strateji ve Finans Bakanı

Yoon Jeung-hyun (Geçici)
Yun Jeunghyeon
윤증현 / 尹增鉉

11 Ağustos

2010

1 Ekim

2010

51 Saenuri Partisi
37   Kim Hwang-sik

Gim Hwangsik
김황식 / 金滉植

1 Ekim

2010

26 Şubat

2013

879 Bağımsız
38   Chung Hong-won

Jeong Hongwon
정홍원 / 鄭烘原

26 Şubat

2013

16 Şubat

2015

720 Saenuri Partisi (Yeni Cephe)  

Park Geun-hye

39   Lee Wan-koo

I. Wangu
이완구 / 李完九

16 Şubat

2015

27 Nisan

2015

70 Saenuri Partisi (Yeni Cephe)
  Başbakan Yardımcısı

Choi Kyoung-hwan (Geçici)
Choe Gyeonghwan
최경환 / 崔炅煥

27 Nisan

2015

18 Haziran

2015

52 Saenuri Partisi (Yeni Cephe)
40   Hwang Kyo-ahn

Hwang Gyoan
황교안 / 黃敎安

18 Haziran

2015

10 Mart

2017

2083 Bağımsız
10 Mart

2017

11 Mayıs

2017

 

Hwang Kyo-ahn
(Geçici)

  Başbakan Yardımcısı'

Yoo Il-ho (Geçici)
Yu Ilho
유일호 / 柳一鎬

11 Mayıs

2017

31 Mayıs

2017

20 Saenuri Partisi  

Moon Jae-in

41   Lee Nak-yeon

I. Nakyeon
이낙연 / 李洛淵

31 Mayıs

2017

14 Ocak

2020

958 Kore Demokratik Partisi
42   Chung Sye-kyun

정세균 / 丁世均

14 Ocak

2020

Görevde 412 Kore Demokratik Partisi

Ayrıca bakınızDüzenle

  • Güney Kore cumhurbaşkanları listesi

Dış bağlantılarDüzenle