Güney Amerika'daki Dünya Mirasları listesi

Aşağıdaki liste UNESCO tarafından Güney Amerika'da ilan edilmiş Dünya Mirasları listesidir.

İçindekiler

TabloDüzenle

Site – Dünya Miras Komitesi'nin resmi adından almıştır[1]
Konum – alfabetik olarak ülkeye göre sıralanmıştır.
Kriter – Dünya Miras Komitesi'nin belirlediği ölçütler[2]
Alan – tampon bölgeler hariç, hektar ve acre olarak. Sıfır değeri, UNESCO tarafından hiçbir veri yayınlanmamış demektir
Yıl – Dünya Mirasları Listesine eklenme tarihi
Tanım – Mevcutsa, site ile ilgili diğer bilgiler

Dünya Mirası AlanlarıDüzenle

  † Tehlike altında
  * Sınır-aşan site
Site Fotoğraf Konum Ölçüt Alan
ha (acre)
Yıl Açıklama Kaynaklar
Atlas Ormanları Güneydoğu Rezervleri   BrazilParaná, São Paulo and Rio de Janeiro states,
 
24°10′G 48°0′B / 24.167°G 48°B / -24.167; -48 (Atlantic Forest South-East Reserves)
Natural:
(vii), (ix), (x)
468,193 (1,156,930); buffer zone 1,223,557 (3,023,480) 1999 [3]
Brasília   BrazilFederal District,
 
15°47′G 47°54′B / 15.783°G 47.9°B / -15.783; -47.9 (Brasília)
Cultural:
(i), (iv)
5000000000000000000 1987 [4]
Brezilya'nın Atlas Okyanusu Adaları: Fernando de Noronha ve Atol das Rocas   BrazilPernambuco and Rio Grande do Norte,
 
3°51′29″G 32°25′30″B / 3.85806°G 32.425°B / -3.85806; -32.425 (Brazilian Atlantic Islands: Fernando de Noronha and Atol das Rocas Reserves)
Natural:
(vii), (ix), (x)
42,270 (104,500); buffer zone 140,713 (347,710) 2001 [5]
Canaima Ulusal Parkı   VenezuelaBolívar,
 
5°20′K 61°30′B / 5.333°K 61.5°B / 5.333; -61.5 (Canaima National Park)
Natural:
(vii), (viii), (ix), (x)
3,000,000 (7,400,000) 1994 [6]
Merkezi Amazon Ormanları   BrazilState of Amazonas,
 
2°20′0″G 62°0′30″B / 2.333333°G 62.00833°B / -2.333333; -62.00833 (Central Amazon Conservation Complex)
Natural:
(ix), (x)
5,323,018 (13,153,460) 2000
[nb 1]
[7]
[8]
Orta Surinam Doğa Koruma Alanı   SurinameSipaliwini District,
 
4°0′K 56°30′B / 4°K 56.5°B / 4; -56.5 (Central Suriname Nature Reserve)
Natural:
(ix), (x)
1,600,000 (4,000,000) 2000 [9]
Cerrado Koruma Alanları: Chapada dos Veadeiros ve Emas Milli Parkları   BrazilCentral Brazil Plateau, State of Goiás,
 
14°0′20″G 47°41′5″B / 14.00556°G 47.68472°B / -14.00556; -47.68472 (Cerrado Protected Areas: Chapada dos Veadeiros and Emas National Parks)
Natural:
(ix), (x)
367,356 (907,760) 2001 [10]
Chan Chan Antik Kenti   PeruLa Libertad,
 
8°6′G 79°5′B / 8.1°G 79.083°B / -8.1; -79.083 (Chan Chan Archaeological Zone))
Cultural:
(i), (iii)
600 (1,500) 1986 [11]
[12]
[13]
Chavín de Huantar Antik Kenti   PeruHuari Province, Ancash,
 
9°35′34″G 77°10′42″B / 9.59278°G 77.17833°B / -9.59278; -77.17833 (Chavin (Archaeological Site))
Cultural:
(iii)
5000000000000000000 1985 [14]
[15]
Chiloé Kiliseleri   ChileChiloé Province, Los Lagos Region,
 
42°30′0″G 73°46′0″B / 42.5°G 73.766667°B / -42.5; -73.766667 (Churches of Chiloé)
Cultural:
(ii), (iii)
5000000000000000000 2000 [16]
Tarihi Cusco Şehri   PeruCuzco,
 
13°31′20″G 71°59′0″B / 13.52222°G 71.983333°B / -13.52222; -71.983333 (City of Cuzco)
Cultural:
(iii), (iv)
5000000000000000000 1983 [17]
Tarihi Potosí Şehri   BoliviaPotosí, Potosí Department,
 
19°35′1″G 65°45′11″B / 19.58361°G 65.75306°B / -19.58361; -65.75306 (City of Potosí)
Cultural:
(ii), (iv), (vi)
130 (320) 1987 [18]
Tarihi Quito Şehri   EcuadorQuito, Quito Canton, Pichincha Province,
 
0°0′14″K 78°30′0″B / 0.00389°K 78.5°B / 0.00389; -78.5 (City of Quito)
Cultural:
(ii), (iv)
320 (790) 1978 [19]
Ciudad Universitaria de Caracas   VenezuelaMunicipality of Libertador, Caracas,
 
10°29′27″K 66°53′26″B / 10.49083°K 66.89056°B / 10.49083; -66.89056 (Ciudad Universitaria de Caracas)
Cultural:
(i), (iv)
5000000000000000000 2000 [20]
Kolombiya'daki Kahve Yetiştiriciliği Bölgesi   Colombia 
5°28′K 75°41′B / 5.467°K 75.683°B / 5.467; -75.683 (Coffee Cultural Landscape of Colombia)
Cultural:
(v), (vi)
141,120 (348,700); buffer zone 207,000 (510,000) 2011 [21]
Coro ve Limanı   VenezuelaFalcón,
 
11°24′K 69°41′B / 11.4°K 69.683°B / 11.4; -69.683 (Coro and its Port)
Cultural:
(iv), (v)
107 (260); buffer zone 107 (260) 1993 [22]
[23]
Cueva de las ManosRío Pinturas   ArgentinaSanta Cruz Province,
 
47°9′0″G 70°40′0″B / 47.15°G 70.666667°B / -47.15; -70.666667 (Cueva de las Manos, Río Pinturas)
Cultural:
(iii)
5000000000000000000 1999 [24]
Discovery Sahili'ndeki Atlas Ormanları   BrazilAtlantic Coast, Bahia and Espírito Santo states,
 
16°30′G 39°15′B / 16.5°G 39.25°B / -16.5; -39.25 (Discovery Coast Atlantic Forest Reserves)
Natural:
(ix), (x)
111,930 (276,600) 1999 [25]
Fray Bentos Endüstriyel Peyzajı   UruguayRío Negro Department,
 
33°07′04″G 58°19′54″B / 33.117778°G 58.331667°B / -33.117778; -58.331667 (Fray Bentos Cultural-Industrial Landscape)
Cultural:
(ii), (iv)
274 (680); buffer zone 2,128 (5,260) 2015 [26]
Fuerte de Samaipata 150x150px BoliviaFlorida Province, Santa Cruz Department,
 
18°10′G 63°49′B / 18.167°G 63.817°B / -18.167; -63.817 (Fuerte de Samaipata)
Cultural:
(ii), (iii)
5000000000000000000 1998 [27]
Galapagos Adaları   Galápagos Province,  
0°40′G 90°30′B / 0.667°G 90.5°B / -0.667; -90.5 (Galápagos Islands)
Natural:
(vii), (viii), (ix), (x)
14,066,514 (34,759,110) 1978 [28]
[29]
[30]
[31]
Arequipa Şehrinin Tarihi Merkezi   PeruArequipa,
 
16°24′0″G 71°32′0″B / 16.4°G 71.533333°B / -16.4; -71.533333 (Historical Centre of the City of Arequipa))
Cultural:
(i), (iv)
167 (410); buffer zone 165 (410) 2000 [32]
Tarihi Salvador da Bahia Şehri   BrazilBahia state,
 
12°58′0″G 38°30′0″B / 12.966667°G 38.5°B / -12.966667; -38.5 (Historic Centre of Salvador de Bahia)
Cultural:
(iv), (vi)
5000000000000000000 1985 [33]
Tarihici Santa Ana de los Ríos de Cuenca Şehri   EcuadorAzuay Province,
 
2°53′0″G 78°59′0″B / 2.883333°G 78.983333°B / -2.883333; -78.983333 (Historic Centre of Santa Ana de los Ríos de Cuenca)
Cultural:
(ii), (iv), (v)
200 (490) 1999 [34]
Tarihi Lima Şehri   PeruLima Province,
 
12°3′5″G 77°2′35″B / 12.05139°G 77.04306°B / -12.05139; -77.04306 (Historic Centre of Lima))
Cultural:
(iv)
200 (490) 1988
[nb 2]
[35]
[36]
Santa Cruz de Mompox Şehrinin Tarihi Merkezi   ColombiaBolívar Department,
 
9°14′0″K 74°26′0″B / 9.233333°K 74.433333°B / 9.233333; -74.433333 (Historic Centre of Santa Cruz de Mompox)
Cultural:
(iv), (v)
458 (1,130); buffer zone 632 (1,560) 1995 [37]
Tarihi São Luís Şehri   BrazilMaranhão state,
 
2°30′51″G 44°18′9″B / 2.51417°G 44.3025°B / -2.51417; -44.3025 (Historic Centre of Salvador de Bahia)
Cultural:
(iii), (iv), (v)
5000000000000000000 1997 [38]
Diamantina Şehrinin Tarihi Merkezi   BrazilMinas Gerais,
 
18°40′0″G 43°36′0″B / 18.666667°G 43.6°B / -18.666667; -43.6 (Historic Centre of the Town of Diamantina)
Cultural:
(ii), (iv)
29 (72) 1999 [39]
Goiás Şehrinin Tarihi Merkezi   BrazilGoiás,
 
15°56′0″G 50°8′0″B / 15.933333°G 50.133333°B / -15.933333; -50.133333 (Historic Centre of the Town of Goiás)
Cultural:
(ii), (iv)
40 (99); buffer zone 44 (110) 2001 [40]
Tarihi Olinda Şehri   BrazilPernambuco,
 
8°0′48″G 34°50′42″B / 8.01333°G 34.845°B / -8.01333; -34.845 (Historic Centre of the Town of Olinda)
Cultural:
(ii), (iv)
120 (300); buffer zone 920 (2,300) 1982 [41]
Tarihi Sucre Şehri   BoliviaOropeza Province, Chuquisaca Department,
 
19°2′35″G 65°15′33″B / 19.04306°G 65.25917°B / -19.04306; -65.25917 (Historic City of Sucre)
Cultural:
(iv)
114 (280) 1991 [42]
Tarihi Paramaribo Şehri   SurinameParamaribo District,
 
5°49′34″K 55°9′0″B / 5.82611°K 55.15°B / 5.82611; -55.15 (Historic Inner City of Paramaribo)
Cultural:
(ii), (iv)
30 (74); buffer zone 60 (150) 2002 [43]
Colonia del Sacramento Şehrinin Tarihi Bölgesi   UruguayColonia Department,
 
34°28′4″G 57°51′12″B / 34.46778°G 57.85333°B / -34.46778; -57.85333 (Historic Quarter of the City of Colonia del Sacramento)
Cultural:
(iv)
16 (40) 1995 [44]
Valparaíso: Tarihi Liman Şehri   ChileValparaíso Province,
 
33°2′26″G 71°37′41″B / 33.04056°G 71.62806°B / -33.04056; -71.62806 (Historic Quarter of the Seaport City of Valparaíso)
Cultural:
(iii)
23 (57); buffer zone 45 (110) 2003 [45]
Machu Picchu   PeruCuzco,
 
13°7′0″G 72°35′0″B / 13.116667°G 72.583333°B / -13.116667; -72.583333 (Historic Sanctuary of Machu Picchu)
Mixed:
(i) (iii), (vii), (ix)
32,592 (80,540) 1983 [46]
[47]
Tarihi Ouro Preto Şehri   BrazilMinas Gerais,
 
20°23′20″G 43°30′20″B / 20.38889°G 43.50556°B / -20.38889; -43.50556 (Historic Town of Ouro Preto)
Cultural:
(i), (iii)
5000000000000000000 1980 [48]
Huascarán Milli Parkı   PeruAncash,
 
9°20′G 77°24′B / 9.333°G 77.4°B / -9.333; -77.4 (Huascarán National Park))
Natural:
(vii), (viii)
340,000 (840,000) 1985 [49]
Humberstone ve Santa Laura Güherçile Madeni    ChileTarapacá,
 
20°12′30″G 69°47′40″B / 20.20833°G 69.79444°B / -20.20833; -69.79444 (Humberstone and Santa Laura Saltpeter Works)
Cultural:
(ii), (iii), (iv)
5000000000000000000 2005 [50][51]
Iguaçu Ulusal Parkı    BrazilParaná,
 
25°41′G 54°26′B / 25.683°G 54.433°B / -25.683; -54.433 (Iguaçu National Park)
Natural:
(vii), (x)
170,086 (420,290) 1986 [52]
Iguazú Ulusal Parkı   ArgentinaMisiones Province, Mesopotamia
 
25°31′5″G 54°8′0″B / 25.51806°G 54.133333°B / -25.51806; -54.133333 (Iguazú National Park)
Natural:
(vii), (x)
55,000 (140,000) 1984 [53]
Ischigualasto/Talampaya Milli Parkları   ArgentinaSan Juan and La Rioja Province
 
30°0′G 68°0′B / 30°G 68°B / -30; -68 (Ischigualasto / Talampaya Natural Parks)
Natural:
(viii)
275,369 (680,450) 2000 [54]
Córdoba'daki Cizvit Yapıları   ArgentinaCórdoba
 
31°25′14″G 64°11′28″B / 31.42056°G 64.19111°B / -31.42056; -64.19111 (Jesuit Block and Estancias of Córdoba)
Cultural:
(ii), (iv)
5000000000000000000 2000 [55]
La Santísima Trinidad de Paraná ve Jesus de Tavarangue'deki Misyonerlikler   Paraguay
 
27°8′G 55°42′B / 27.133°G 55.7°B / -27.133; -55.7 (Jesuit Missions of La Santísima Trinidad de Paraná and Jesús de Tavarangue)
Cultural:
(iv)
5000000000000000000 1993 [56]
Chiquitos Cizvit Misyonerlik Yerleşimleri   BoliviaSanta Cruz Department,
 
16°0′G 60°30′B / 16°G 60.5°B / -16; -60.5 (Jesuit Missions of Chiquitos)
Cultural:
(iv), (v)
5000000000000000000 1990 [57]
Guaraníler'in Cizvit Misyonerlikleri: San Ignacio Miní, Santa Ana, Nuestra Señora de Loreto, Santa María la Mayor (Arjantin) ve São Miguel das Missões Harabeleri (Brezilya)   ArgentinaMisiones Province,  * and Rio Grande do Sul,  *
28°32′36″G 54°15′57″B / 28.54333°G 54.26583°B / -28.54333; -54.26583 (Jesuit Missions of the Guaranis: San Ignacio Mini, Santa Ana, Nuestra Señora de Loreto and Santa Maria Mayor (Argentina), Ruins of Sao Miguel das Missoes (Brazil))
Cultural:
(iv)
5000000000000000000 1983
[nb 3]
[58]
[59]
Nazca Çizgileri ve Pampas de Jumana   PeruNazca,
 
14°43′33″G 75°8′55″B / 14.72583°G 75.14861°B / -14.72583; -75.14861 (Lines and Geoglyphs of Nazca and Pampas de Jumana))
Cultural:
(i), (iii), (iv)
5000000000000000000 1994 [60]
[61]
Los Glacieres   ArgentinaSanta Cruz Province
 
50°0′0″G 73°14′58″B / 50°G 73.24944°B / -50; -73.24944 (Los Glaciares)
Natural:
(vii), (viii)
445,900 (1,102,000) 1981 [62]
Los Katíos Milli Parkı    ColombiaAntioquia and Chocó Departments,
 
7°40′K 77°0′B / 7.667°K 77°B / 7.667; -77 (Los Katíos National Park)
Natural:
(ix), (x)
72,000 (180,000) 1994 [63][64]
Malpelo Adası Fauna ve Flora Doğa Koruma Alanı   ColombiaCauca Department,
 
3°58′K 81°37′B / 3.967°K 81.617°B / 3.967; -81.617 (Malpelo Fauna and Flora Sanctuary)
Natural:
(vii), (ix)
857,500 (2,119,000) 2006 [65]
Manú Milli Parkı   PeruMadre de Dios,
 
12°15′G 71°45′B / 12.25°G 71.75°B / -12.25; -71.75 (Manú National Park))
Natural:
(ix), (x)
1,716,295 (4,241,060) 1987
[nb 4]
[66]
[67]
[68]
Tierradentro Ulusal Arkeoloji Parkı   ColombiaInza, Cauca Department,
 
2°35′0″K 76°2′0″B / 2.583333°K 76.033333°B / 2.583333; -76.033333 (National Archeological Park of Tierradentro)
Cultural:
(iii)
5000000000000000000 1995 [69]
Noel Kempff Mercado Ulusal Parkı   BoliviaSanta Cruz Department,
 
14°16′G 60°52′B / 14.267°G 60.867°B / -14.267; -60.867 (Noel Kempff Mercado National Park)
Natural:
(ix), (x)
1,523,446 (3,764,520) 2000 [70]
Pantanal Koruma Alanı   BrazilMato Grosso do Sul and Mato Grosso,
 
17°43′G 57°23′B / 17.717°G 57.383°B / -17.717; -57.383 (Pantanal Conservation Area)
Natural:
(vii), (ix), (x)
187,818 (464,110) 2000 [71]
Valdés Yarımadası   ArgentinaViedma Department
 
42°30′G 64°0′B / 42.5°G 64°B / -42.5; -64 (Península Valdés)
Natural:
(x)
360,000 (890,000) 1999 [72]
Cartagena'daki Kale, Liman ve Diğer Tarihi Yerler   ColombiaBolívar Department,
 
10°25′0″K 75°32′0″B / 10.416667°K 75.533333°B / 10.416667; -75.533333 (Port, Fortresses and Group of Monuments, Cartagena)
Cultural:
(iv), (vi)
5000000000000000000 1984 [73]
Quebrada de Humahuaca   ArgentinaJujuy Province
 
23°12′0″G 65°20′56″B / 23.2°G 65.34889°B / -23.2; -65.34889 (Quebrada de Humahuaca)
Cultural:
(ii), (iv), (v)
172,116 (425,310); buffer zone 369,649 (913,420) 2003 [74]
Qhapaq Ñan, And Yol Sistemi   Argentina 
Bolivia 
Chile 
Colombia 
Ecuador 
Peru 
Cultural:
(ii), (iii), (iv), (vi)
300,000,000 (740,000,000) 2014 [75]
Rio Abiseo Milli Parkı PeruSan Martín,
 
7°45′G 77°15′B / 7.75°G 77.25°B / -7.75; -77.25 (Rio Abiseo National Park))
Mixed:
(iii), (vii), (ix), (x)
274,520 (678,400) 1990
[nb 5]
[76]
[77]
Rio de Janeiro: Dağ ve Deniz Arasındaki Carioca Manzarası    BrazilRio de Janeiro,
 
24°50′G 43°11′B / 24.833°G 43.183°B / -24.833; -43.183 (Rio de Janeiro)
Cultural:
(vi)
7,249 (17,910); buffer zone 8,621 (21,300) 2012 [78]
Caral-Supe Kutsal Şehri   PeruLima,
 
10°53′30″G 77°31′17″B / 10.89167°G 77.52139°B / -10.89167; -77.52139 (Sacred City of Caral-Supe))
Cultural:
(ii), (iii), (iv)
626 (1,550); buffer zone 14,620 (36,100) 2009 [79]
San Agustín Arkeoloji Parkı   ColombiaSan Augustin and San José de Isnos, Huila Department,
 
1°55′0″K 76°14′0″B / 1.916667°K 76.233333°B / 1.916667; -76.233333 (San Agustín Archaeological Park)
Cultural:
(iii)
5000000000000000000 1995 [80]
Bom Jesus do Congonhas Bazilikası   BrazilCongonhas, Minas Gerais,
 
20°29′59″G 43°51′28″B / 20.49972°G 43.85778°B / -20.49972; -43.85778 (Sanctuary of Bom Jesus do Congonhas)
Cultural:
(i), (iv)
5000000000000000000 1985 [81]
Sangay Ulusal Parkı    EcuadorMorona Santiago, Chimborazo and Tungurahua Provinces,
 
1°50′G 78°20′B / 1.833°G 78.333°B / -1.833; -78.333 (Sangay National Park)
Natural:
(vii), (viii), (ix), (x)
271,925 (671,940) 1983 [82]
São Cristóvão'daki São Francisco Meydanı   BrazilSão Cristóvão, Sergipe,
 
11°0′58″G 37°12′36″B / 11.01611°G 37.21°B / -11.01611; -37.21 (São Francisco Square in the Town of São Cristóvão)
Cultural:
(ii), (iv)
3.00 (7.4); buffer zone 2,500 (6,200) 2010 [83]
Serra da Capivara Milli Parkı   BrazilPiauí,
 
8°25′0″G 42°20′0″B / 8.416667°G 42.333333°B / -8.416667; -42.333333 (Serra da Capivara National Park)
Cultural:
(iii)
5000000000000000000 1991 [84]
Sewell Maden Şehri   ChileMachalí, Cachapoal Province, O'Higgins Region
 
34°5′4″G 70°22′58″B / 34.08444°G 70.38278°B / -34.08444; -70.38278 (Sewell Mining Town)
Cultural:
(ii)
17 (42); buffer zone 33 (82) 2006 [85]
Tiwanaku: Tiwanaku Kültürü'nün Ruhani ve Siyasi Merkezi   BoliviaIngavi Province, La Paz Department,
 
16°33′30″G 68°40′40″B / 16.55833°G 68.67778°B / -16.55833; -68.67778 (Tiwanaku: Spiritual and Political Centre of the Tiwanaku Culture)
Cultural:
(iii), (iv)
5000000000000000000 2000 [86]

See alsoDüzenle

NotlarDüzenle

  1. ^ Extended in 2003 to include the Amana Sustainable Development Reserve, the Demonstration area of the Mamirauá Sustainable Development Reserve and the Anavilhanas Ecological Station; and name change from Jaú National Park, Brazil to the present name.
  2. ^ Extended in 1991 to include "the area protected by national legislation."
  3. ^ Extended in 1984 to include the four Argentinian missions making it a trans-border site; and name change from The Ruins of São Miguel das Missões to the present name.
  4. ^ Minor modification of boundaries in 2009 to include all of the National Park in the World Heritage Site.
  5. ^ In 1992 inscription under cultural criteria (iii) in addition to original inscription as natural site based on criteria (vii), (ix), (x).

KaynaklarDüzenle

Genel
Notlar
  1. ^ "World Heritage List". UNESCO. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170623082726/http://whc.unesco.org/en/list/. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  2. ^ "The Criteria for Selection". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170630072319/http://whc.unesco.org/en/criteria. Erişim tarihi: 10 September 2011. 
  3. ^ "Atlantic Forest South-East Reserves". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705163440/http://whc.unesco.org/en/list/893. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  4. ^ "Brasília". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705135844/http://whc.unesco.org/en/list/445. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  5. ^ "Brazilian Atlantic Islands: Fernando de Noronha and Atol das Rocas Reserves". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705232557/http://whc.unesco.org/en/list/1000. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  6. ^ "Canaima National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705221518/http://whc.unesco.org/en/list/701. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  7. ^ "Central Amazon Conservation Complex". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705222427/http://whc.unesco.org/en/list/998. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  8. ^ "Decision - 27COM 8C.10 - Central Amazon Conservation Complex (Brazil)". UNESCO. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160304034601/http://whc.unesco.org/en/decisions/705. Erişim tarihi: 26 September 2011. 
  9. ^ "Central Suriname Nature Reserve". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705145919/http://whc.unesco.org/en/list/1017. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  10. ^ "Cerrado Protected Areas: Chapada dos Veadeiros and Emas National Parks". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705221701/http://whc.unesco.org/en/list/1035. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  11. ^ "Chan Chan Archaeological Zone". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705083451/http://whc.unesco.org/en/list/366. Erişim tarihi: September 23, 2010. 
  12. ^ "Chan Chan Archaeological Zone – Threats to the Site". UNESCO. 2 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170302114046/http://whc.unesco.org/en/list/366/threats/. Erişim tarihi: September 23, 2010. 
  13. ^ "Historia" (Spanish). Complejo Arqueologico de Chan Chan. Patrimonio Mundial de la Humanidad. 23 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20120723014627/http://www.chanchan.gob.pe/historia.html. Erişim tarihi: September 23, 2010. 
  14. ^ "Chavín (Archaeological Site)". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170630024434/http://whc.unesco.org/en/list/330. Erişim tarihi: September 22, 2010. 
  15. ^ "Chavín de Huantar, Peru". Global Heritage Network. 7 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20160307033945/http://globalheritagefund.org/index.php/what_we_do/overview/current_projects/chavin_de_huantar_peru. Erişim tarihi: October 24, 2010. 
  16. ^ "Churches of Chiloé". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705161644/http://whc.unesco.org/en/list/971. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  17. ^ "City of Cuzco". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705230921/http://whc.unesco.org/en/list/273. Erişim tarihi: September 21, 2010. 
  18. ^ "City of Potosí". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705084518/http://whc.unesco.org/en/list/420. Erişim tarihi: 8 September 2011. 
  19. ^ "City of Quito". UNESCO. 20 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170620214158/http://whc.unesco.org/en/list/2. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  20. ^ "Ciudad Universitaria de Caracas". UNESCO. 28 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170628101640/http://whc.unesco.org/en/list/986. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  21. ^ "Coffee Cultural Landscape of Colombia". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705145952/http://whc.unesco.org/en/list/1121. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  22. ^ "Coro and its Port". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705053509/http://whc.unesco.org/en/list/658. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  23. ^ 29th session 2005, ss. 102–103
  24. ^ "Cueva de las Manos, Río Pinturasa". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705131244/http://whc.unesco.org/en/list/936. Erişim tarihi: 8 September 2011. 
  25. ^ "Discovery Coast Atlantic Forest Reserves". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705222715/http://whc.unesco.org/en/list/892. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  26. ^ "Fray Bentos Cultural-Industrial Landscape". UNESCO. 21 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170621085450/http://whc.unesco.org/en/list/1464. Erişim tarihi: 6 July 2015. 
  27. ^ "Fuerte de Samaipata". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705224356/http://whc.unesco.org/en/list/883. Erişim tarihi: 8 September 2011. 
  28. ^ "Galápagos Islands". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705033735/http://whc.unesco.org/en/list/1. Erişim tarihi: 26 June 2011. 
  29. ^ 30th session 2006, ss. 70–71
  30. ^ 31st session 2007, ss. 68–69
  31. ^ 34th session 2010, ss. 34–35
  32. ^ "Historical Centre of the City of Arequipa". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705230718/http://whc.unesco.org/en/list/1016. Erişim tarihi: September 28, 2010. 
  33. ^ "Historic Centre of Salvador de Bahia". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705232547/http://whc.unesco.org/en/list/309/. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  34. ^ "Historic Centre of Santa Ana de los Ríos de Cuenca". UNESCO. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170623161519/http://whc.unesco.org/en/list/863. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  35. ^ "Historic Centre of Lima". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170630032014/http://whc.unesco.org/en/list/500. Erişim tarihi: September 23, 2010. 
  36. ^ "Decision - 15COM XV.E - Extension: Historic Centre of Lima (Peru)". UNESCO. 2 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170302113327/http://whc.unesco.org/en/decisions/3545. Erişim tarihi: September 23, 2010. 
  37. ^ "Historic Centre of Santa Cruz de Mompox". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705220908/http://whc.unesco.org/en/list/742. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  38. ^ "Historic Centre of São Luís". UNESCO. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170623214852/http://whc.unesco.org/en/list/821. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  39. ^ "Historic Centre of the Town of Diamantina". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705131255/http://whc.unesco.org/en/list/890. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  40. ^ "Historic Centre of the Town of Goiás". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705140901/http://whc.unesco.org/en/list/993. Erişim tarihi: 10 September 2011. 
  41. ^ "Historic Centre of the Town of Olinda". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705131629/http://whc.unesco.org/en/list/189. Erişim tarihi: 10 September 2011. 
  42. ^ "Historic City of Sucre". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705221726/http://whc.unesco.org/en/list/566. Erişim tarihi: 8 September 2011. 
  43. ^ "Historic Inner City of Paramaribo". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705221552/http://whc.unesco.org/en/list/940. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  44. ^ "Historic Quarter of the City of Colonia del Sacramento". UNESCO. 7 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170707054421/http://whc.unesco.org/en/list/747. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  45. ^ "Historic Quarter of the Seaport City of Valparaíso". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170630063827/http://whc.unesco.org/en/list/959. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  46. ^ "Historic Sanctuary of Machu Picchu". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705231641/http://whc.unesco.org/en/list/274. Erişim tarihi: September 21, 2010. 
  47. ^ "Machu Picchu". Archaeological Sites. Minnesota State University. October 14, 2004. 2010-08-27 tarihinde kaynağından arşivlendi. https://web.archive.org/web/20100827010019/http://www.mnsu.edu/emuseum/archaeology/sites/south_america/machupicchu.html. Erişim tarihi: September 21, 2010. 
  48. ^ "Historic Town of Ouro Preto". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705135831/http://whc.unesco.org/en/list/124. Erişim tarihi: 10 September 2011. 
  49. ^ "Huascarán National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705230209/http://whc.unesco.org/en/list/333. Erişim tarihi: September 23, 2010. 
  50. ^ "Humberstone and Santa Laura Saltpeter Works". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705083729/http://whc.unesco.org/en/list/1178. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  51. ^ 29th session 2005, ss. 142–143
  52. ^ "Iguaçu National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705221731/http://whc.unesco.org/en/list/355. Erişim tarihi: 10 September 2011. 
  53. ^ "Iguazu National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705135740/http://whc.unesco.org/en/list/303. Erişim tarihi: 8 September 2011. 
  54. ^ "Ischigualasto / Talampaya Natural Parks". UNESCO. 28 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170628221226/http://whc.unesco.org/en/list/966. Erişim tarihi: 8 September 2011. 
  55. ^ "Jesuit Block and Estancias of Córdoba". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705123421/http://whc.unesco.org/en/list/995. Erişim tarihi: 8 September 2011. 
  56. ^ "Jesuit Missions of La Santísima Trinidad de Paraná and Jesús de Tavarangue". UNESCO. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170623232356/http://whc.unesco.org/en/list/648. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  57. ^ "Jesuit Missions of the Chiquitos". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705220804/http://whc.unesco.org/en/list/529. Erişim tarihi: 8 September 2011. 
  58. ^ "Jesuit Missions of the Guaranis: San Ignacio Mini, Santa Ana, Nuestra Señora de Loreto and Santa Maria Mayor (Argentina), Ruins of Sao Miguel das Missoes (Brazil)". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705224626/http://whc.unesco.org/en/list/275. Erişim tarihi: 8 September 2011. 
  59. ^ "Jesuit Missions of the Guaranis". UNESCO. 27 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170227042053/http://whc.unesco.org/archive/repcom84.htm. Erişim tarihi: 8 September 2011. 
  60. ^ "Lines and Geoglyphs of Nazca and Pampas de Jumana". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705215403/http://whc.unesco.org/en/list/700. Erişim tarihi: September 27, 2010. 
  61. ^ Brown, David & Helaine Silverman. "New evidence for the date of the Nazca lines". Antiquity 65 (247): 208–220. http://www.antiquity.ac.uk/Ant/065/Ant0650208.htm. Erişim tarihi: September 27, 2010. 
  62. ^ "Los Glaciares". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705220223/http://whc.unesco.org/en/list/145. Erişim tarihi: 8 September 2011. 
  63. ^ "Los Katíos National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705215622/http://whc.unesco.org/en/list/711. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  64. ^ 33rd session 2009, s. 83
  65. ^ "Malpelo Fauna and Flora Sanctuary". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705220740/http://whc.unesco.org/en/list/1216. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  66. ^ "Manú National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705145935/http://whc.unesco.org/en/list/402. Erişim tarihi: September 23, 2010. 
  67. ^ "Decision - 33COM 8B.39 - Natural properties - Examination of minor boundary modifications - Manú National Park (Peru)". UNESCO. 2 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170302113239/http://whc.unesco.org/en/decisions/2230. Erişim tarihi: September 23, 2010. 
  68. ^ "Conservation". The Living Edens – Manu. Public Broadcasting Service. 2 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170302194002/http://www.pbs.org/edens/manu/conserve.htm. Erişim tarihi: September 23, 2010. 
  69. ^ "National Archeological Park of Tierradentro". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705133311/http://whc.unesco.org/en/list/743. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  70. ^ "Noel Kempff Mercado National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705231559/http://whc.unesco.org/en/list/967. Erişim tarihi: 8 September 2011. 
  71. ^ "Pantanal Conservation Area". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705153836/http://whc.unesco.org/en/list/999. Erişim tarihi: 10 September 2011. 
  72. ^ "Península Valdés". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705220136/http://whc.unesco.org/en/list/937. Erişim tarihi: 8 September 2011. 
  73. ^ "Port, Fortresses and Group of Monuments, Cartagena". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705161831/http://whc.unesco.org/en/list/285. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  74. ^ "Quebrada de Humahuaca". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705220439/http://whc.unesco.org/en/list/1116. Erişim tarihi: 8 September 2011. 
  75. ^ "Qhapaq Ñan, Andean Road System". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705151603/http://whc.unesco.org/en/list/1459. Erişim tarihi: 2 August 2014. 
  76. ^ "Rio Abiseo National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705220615/http://whc.unesco.org/en/list/548. Erişim tarihi: September 24, 2010. 
  77. ^ "Decision - 16COM X.A - Inscription: Rio Abiseo National Park (Peru)". UNESCO. 2 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170302112819/http://whc.unesco.org/en/decisions/3449. Erişim tarihi: September 24, 2010. 
  78. ^ "Rio de Janeiro: Carioca Landscapes between the Mountain and the Sea". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705221021/http://whc.unesco.org/en/list/1100. Erişim tarihi: July 2, 2011. 
  79. ^ "Sacred City of Caral-Supe". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705143341/http://whc.unesco.org/en/list/1269. Erişim tarihi: September 28, 2010. 
  80. ^ "San Agustín Archaeological Park". UNESCO. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170623193142/http://whc.unesco.org/en/list/744. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  81. ^ "Sanctuary of Bom Jesus do Congonhas". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705221945/http://whc.unesco.org/en/list/334. Erişim tarihi: 10 September 2011. 
  82. ^ "Sangay National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705140849/http://whc.unesco.org/en/list/260. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  83. ^ "São Francisco Square in the Town of São Cristóvão". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705155402/http://whc.unesco.org/en/list/1272. Erişim tarihi: 10 September 2011. 
  84. ^ "Serra da Capivara National Park". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705161519/http://whc.unesco.org/en/list/606. Erişim tarihi: 10 September 2011. 
  85. ^ "Sewell Mining Town". UNESCO. 5 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170705231500/http://whc.unesco.org/en/list/1214. Erişim tarihi: 28 May 2010. 
  86. ^ "Tiwanaku: Spiritual and Political Centre of the Tiwanaku Culture". UNESCO. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20170630164136/http://whc.unesco.org/en/list/567. Erişim tarihi: 8 September 2011. 

Dış bağlantılarDüzenle