Etiyopya devlet başkanları listesi

Etiyopya devlet başkanı, Afrika ülkesi Etiyopya'nın yönetim şeklini krallıktan cumhuriyete değiştirdiği 1974 yılında bu yana ülkenin en üst makamında yer alan kişiye verilen unvandır. Ülkede bu görevde bulunan kişilerin listesi şu şekildedir:

Etiyopya Devlet BaşkanlarıDüzenle

(İtalik tarihler de facto devam eden görevleri gösterir)

Renk anahtarı
(siyasi partiler için)

Derg (Sosyalist Etiyopya Geçici Askeri Hükümeti)Düzenle

  Geçici Devlet Başkanı
Başkan Görev Süresi Siyasi Parti
Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
1   Aman Mikael Andom
(1924–1974)
12 Eylül 1974 17 Kasım 1974
(İstifa)
700657024000000000066 gün Askeri
  Mengistu Haile Mariam
(1937–)
17 Kasım 1974 28 Kasım 1974 700595040000000000011 gün Askeri
2   Tafari Benti
(1921–1977)
28 Kasım 1974 3 Şubat 1977
(Suikast)
70076890400000000002 yıl, 67 gün Askeri
3   Mengistu Haile Mariam
(1937–)
3 Şubat 1977 10 Eylül 1987 700833449760000000010 yıl, 219 gün Askeri /
Etiyopya İşçi Partisi

Etiyopya Demokratik Halk CumhuriyetiDüzenle

  Geçici Devlet Başkanı
Başkan Görev Süresi Siyasi Parti
Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
(3)   Mengistu Haile Mariam
(1937–)
10 Eylül 1987 21 Mayıs 1991
(İstifa)
70081165320000000003 yıl, 253 gün Etiyopya İşçi Partisi
  Tesfaye Gebre Kidan
(1935–2004)
21 Mayıs 1991 28 Mayıs 1991
(Devrildi)
70056048000000000007 gün Etiyopya İşçi Partisi

Etiyopya Geçici HükümetiDüzenle

  Geçici Devlet Başkanı
Başkan Görev Süresi Siyasi Parti (İttifak)
Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
  Meles Zenawi
(1955–2012)
28 Mayıs 1991 22 Ağustos 1995 70081336608000000004 yıl, 86 gün Tigrayan Halk Kurtuluş Cephesi
(Etiyopya Halkın Devrimci Demokratik Cephesi)

Etiyopya Federal Demokratik CumhuriyetiDüzenle

Başkan Görev Süresi Siyasi Parti (İttifak)
Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Başlangıcı Görev Bitişi Süre
4   Negasso Gidada
(1943–)
22 Ağustos 1995 8 Ekim 2001 70081934064000000006 yıl, 47 gün Oromo Halk Demokratik Örgütü
(Etiyopya Halkın Devrimci Demokratik Cephesi)[1]
5   Girma Wolde-Giorgis
(1924–)
8 Ekim 2001 7 Ekim 2013 700837858320000000011 yıl, 364 gün Bağımsız
(Etiyopya Halkın Devrimci Demokratik Cephesi)
6   Mulatu Teshome
(1955/56–)
7 Ekim 2013 25 Ekim 2018 70081593432000000005 yıl, 18 gün Oromo Halk Demokratik Örgütü
(Etiyopya Halkın Devrimci Demokratik Cephesi)
7   Sahle-Work Zewde
(1950–)
25 Ekim 2018 Görevde 70076622560000000002 yıl, 36 gün Bağımsız

Ayrıca bakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ 22 Haziran 2001 tarihinde OPDO ve EPRDF Koalisyonu

Dış bağlantılarDüzenle