Esme Madra

Türk oyuncu

Esme Madra (d. 1987, İstanbul), Türk sinema, dizi ve tiyatro oyuncusu.

Esme Madra
Doğum1987 (36-37 yaşında)
İstanbul, Türkiye
EğitimMimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (2005-2011)
MeslekOyuncu
Etkin yıllar2001-günümüz
Ebeveyn(ler)Piyale Madra
Ömer Madra
Akraba(lar)Mustafa Gülcügil (dedesi)

Çoğunluk, Zenne, Koyu Kırmızı, Nefesim Kesilene Kadar, Rüzgarda Salınan Nilüfer gibi yapımlarda rol aldı. Oyunculuğunun yanı sıra yönettiği kısa filmlerle de tanınır.

Hayatı değiştir

1987 yılında İstanbul’da doğdu. Annesi karikatürist Piyale Madra, babası Ömer Madra'dır.[1] Orta öğrenim yıllarında tiyatroya ilgi duydu. 12 yaşında iken Barış Pirhasan'ın yönettiği O da Beni Seviyor filminde rol aldı. Liseyi Güzel Sanatlar Lisesi Tiyatro bölümünde okuduktan sonra[2] Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro bölümünden mezun oldu.

Krek Tiyatro Topluluğu'`nda reji asistanlığı yaptı.[3] Arkadaşlarıyla kurduğu Aralık Hareketi adlı grupla oyunlar yazıp oynadı. 2010-2011 sezonunda kurulan Serbest Bölge Tiyatrosu'nda Görkem Şarkan’ın yazıp yönettiği Yok Oğlum, Biz Evdeyiz oyununda rol aldı.[4] İkinci Kat Tiyatrosu'nda Sami Berat Marçalı'nın yazdığı "Küçük" ve Didaskali Tiyaro'da "Maşenka"[5] adlı oyunlarda rol aldı.

Birkaç arkadaşı ile Açık Radyo'da Sanat Kafası adında bir program hazırlayıp sundu.[6]

Sinema filmleri ve dizilerde oyuculuk yaptı. Yönetmen Seren Yüce'nin ilk filmi 2010 yapımı Çoğunluk filminde canlandırdığı Gül karakteri le birçok övgü ve ödül aldı. Ardından gay olduğu için babası tarafından öldürülen Ahmet Yıldız’ın hayatından uyarlanan Zenne filminde Yıldız'ın kardeşini canlandırdı. 2016'da yayımlanmaya başlayan Vatanım Sensin adlı televizyon dizisinde, Burak Çevik'in yönettiği 2018 yapımı Tuzdan Kaide sinema filminde, 2020'de yayımlanan Bir Başkadır adlı internet dizisinde rol aldı.

Madra, çeşitli festivallerde ve platformlarda yönetmenliğini yaptığı kısa filmlerle yer aldı.[6] Meşakkat ve Karısı (2013) ve Su Almaya Gidiyorum Bir Şey İsteyen Var Mı? (2016) Sarı, Siyam, Kanocular ve Ev Sahibi (2020) gibi kısa filmlerle tanındı.[7]

Ödülleri değiştir

  • 2016 Siyad – En İyi Kadın Oyuncu (Nefesim Kesilene Kadar filmi ile)
  • 2015 Frankfurt Türk Filmleri Festivali – En İyi Kadın Oyuncu (Nefesim Kesilene Kadar filmi ile)
  • 2015 Je Onju Uluslararası Film Festivali (Kore) – Özel Mansiyon (Nefesim Kesilene Kadar filmi ile)
  • 6. Malatya Film Festivali – En İyi Kadın Oyuncu Ödülü (Nefesim Kesilene Kadar filmi ile)[8]
  • 4. Yeşilçam Ödülleri – En İyi Genç Yetenek Ödülü (Çoğunluk filmi ile)[9]
  • 2011 Uçan Süpürge Film Festivali – Genç Cadı Ödülü

Filmografisi değiştir

Sinema
Yıl Yapım Rol
2001 O da Beni Seviyor Zeynep
2011 Zenne Hatice
2010 Çoğunluk Gül
2015 Nefesim Kesilene Kadar Serap
2016 Rüzgarda Salınan Nilüfer Saliha
2018 Tuzdan Kaide
2022 AMA Meltem
Diziler
Yıl Yapım Rol
2017 Masum Hemşire
2018 Vatanım Sensin Zehra
2020 Bir Başkadır Burcu

Tiyatro oyunları değiştir

Tiyatro
Yıl Yapım Rol
2013 Küçük Esra
2014 Maşenka Alex
2016 Ev'vel Zaman Oyuncu
2019 Ama Oyuncu

Kaynakça değiştir

  1. ^ Durkal, İpek (1 Ekim 2011). "Annesi çiziyor kızı oynuyor". Hurriyet.com.tr. 16 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2023. 
  2. ^ Bozdemir, Banu (30 Ekim 2015). "Nefesim Kesilene Kadar Filmini Esme Madra Anlattı!". 4 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2023. 
  3. ^ "Esme Madra | tiyatrolar.com.tr". tiyatrolar.com.tr. 24 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2023. 
  4. ^ "'Yok Oğlum, Biz Evdeyiz'". Sabah. 4 Aralık 2011. 16 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2023. 
  5. ^ Mantu, Volkan (11 Mayıs 2014). "Didaskali, Maşenka ile Perde Açtı". Mimesis Sahne Sanatları Portali. 20 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2023. 
  6. ^ a b "Esme Madra". www.kameraarkasi.org. 19 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2023. 
  7. ^ Yıldız, Eray (14 Ekim 2021). "Esme Madra ile Sarı, Siyam, Kanocular ve Ev Sahibi Üzerine Söyleşi: 'Sözlerden Kurtulabilmek' - Altyazı Sinema Dergisi". 14 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2023. 
  8. ^ "Esme Madra Ödüle Doymuyor". Halk TV. 16 Kasım 2015. 16 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2023. 
  9. ^ "4. Yeşilçam Ödülleri sahiplerini buldu". Cumhuriyet. 29 Mart 2011. 16 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2023. 

Dış bağlantılar değiştir