Ana menüyü aç

Erkan Ocaklı (d. 1949, Trabzon – ö. 16 Kasım 2008), aslen Artvin'li olan sanatçı, besteci ve söz yazarı.

Erkan Ocaklı
Genel bilgiler
Doğum 1949 (1949)
Maçka-Trabzon
Ölüm 16 Kasım 2008 (59 yaşında)
Tarzlar Bağlama ile Karadeniz müziği, Fantezi Müzik, Arabesk
Meslekler sanatçı, besteci ve söz yazarı
Çalgılar Bağlama
Etkin yıllar 1971 - 2007
Müzik şirketi Harika Plak
İlişkili hareketler İsmail Türüt, Adnan Yılmaz
Önemli çalgılar

BiyografiDüzenle

Erkan Ocaklı 1949 Trabzon Maçka doğumludur, aslen Laz kökenli olup,aile kökenleri Arhavi'lidir.1970 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nden mezun olmuştur. Müzik hayatına bağlama çalarak başlayan [1] Erkan Ocaklı Unkapanı'nda harika plak tarafından keşfedilmiş ve geleneksel Karadeniz müziğini saza yorumlamanın ötesinde özgün besteleriyle kendi tarzını yaratmıştır. Erkan Ocaklı, Müzeyyen Senar ile Tepebaşı Gazinosu'nda Bülent Ersoy, Barış Manço ve Yıldıray Çınar ile samsun fuarında birçok kez sahne almıştır 1970'li yıllarda gurbete çıkan Karadenizlilerin sesi olmayı başarmış ve ülke çapında popülarite kazanmıştır.[kaynak belirtilmeli] Lazca ve Rumca dilinde yöresel ezgilerinde olduğu, toplam 40 albümü ve 350 adet bestesi vardır.[kaynak belirtilmeli] Sanatçı 1980'li yıllarda Arabesk ve taverna müziğin yükselişe geçmesiyle yöresel çizgisini değiştirmiştir. İlk evliliğinden Büşra Ocaklı adında bir kızı ve Acarkan Ocaklı adında bir oğlu olan Erkan Ocaklı ikinci hanımı Nebahat Ocaklı ile 2001 yılında evlenmiştir. 2007 yılında pankreas kanseri teşhisi konulup ameliyat olan sanatçı adına hayranları 2 Aralık 2007'de Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda bir vefa gecesi düzenlemiştir.

Erkan Ocaklı, pankreas kanseri tedavisi gördüğü Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 16 Kasım 2008 pazar günü hayatını kaybetti.[2] Erkan Ocaklı'nın cenazesi 17 Kasım pazartesi günü Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Camii'nde kılınan cenaze namazından sonra Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi [3][4]

AlbümleriDüzenle


FilmografiDüzenle

  • Ula ula niyazi (1991)
  • Tabancamın sapını (1987)
  • Fiyakalı enişte (1986)
  • Dam üstüne un serelim (1975)
  • Oy emine (1975) [5]

KaynakçaDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle