Denis Villeneuve

Kanadalı film yönetmeni ve senarist

Denis Villeneuve OC CQ (3 Ekim 1967 doğumlu), Kanadalı bir film yönetmeni ve yapımcısı. Uluslararası alanda, Prisoners (2013) ve Sicario (2015) gibi gerilim filmleri ve ayrıca Arrival (2016) ve Blade Runner 2049 (2017) bilim kurgu filmleri de dahil olmak üzere eleştirmenlerce beğenilen birçok filmi yönetmesiyle tanınır. [1] [2] Arrival filmindeki çalışmasıyla En İyi Yönetmen dalında Akademi Ödülü’ne aday gösterilmiştir. [3] Aralık 2019'da Hollywood Eleştirmenleri Derneği tarafından On Yılın Yönetmeni ödülüne layık görüldü. [4]

Denis Villeneuve
Denis Villeneuve 2013 TIFF.jpg
Doğum Denis Villeneuve
3 Ekim 1967 (1967-10-03) (54 yaşında)
Québec, Kanada
Meslek Film yönetmeni
Etkin yıllar 1994-günümüz
Evlilik Tanya Lapointe
İmza
DVautograph.png

Frank Herbert'in aynı adlı romanından uyarlanan son filmi Dune (2021), prömiyerini 78. Venedik Uluslararası Film Festivali'nde yaptı; film eleştirel beğeni topladı, uluslararası gişede ticari bir başarı elde etti, şu anda bugüne kadarki en yüksek hasılat yapan filmdir. [5] Ona En İyi Uyarlama Senaryo ve En İyi Film dalında Akademi Ödülü adaylığı kazandırdı ve filmin kendisi 94. Akademi Ödülleri'nde altı Oscar alarak gecede en fazla ödül alan film oldu.

Ülkesinde 2001'de Maelström, 2009'da Polytechnique, 2010'da Incendies ve 2013'te Enemy ile En İyi Yönetmen dalında Kanada Ekran Ödülü'nü (eski adıyla Genie Ödülü ) dört kez almıştır. [6] [7] Bu filmlerden ilk üçü aynı zamanda En İyi Sinema Filmi dalında Kanada Ekran Ödülü'nü kazanırken, ikincisi Toronto Film Eleştirmenleri Derneği tarafından yılın en iyi Kanada filmi ödülüne layık görüldü.

FilmografiDüzenle

Yıl Film Bilgi
1988 La Course Destination Monde Belgesel
1994 REW-FFWD Belgesel, Kısa film
1996 Cosmos Cannes Film Festivali'nde Directors' Fortnight bölümünde sunuldu
1998 August 32nd on Earth Belirli Bir Bakış Ödülü—Cannes Film Festivali
2000 Maelström FIPRESCI Ödülü—Berlin Uluslararası Film Festivali
2008 Next Floor Kısa film - Keşif Ödülü adaylığı ve Canal + Ödülü—Cannes Film Festivali
2009 Polytechnique Cannes Film Festivali'nde sunuldu
2010 İçimdeki Yangın Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü - Adaylık

BAFTA En İyi İngilizce Dilinde Olmayan Film - Adaylık

2013 Tutsak Halkın Seçimi Ödülü (3.lük)—Toronto Uluslararası Film Festivali
2013 Düşman Toronto Uluslararası Film Festivali'nde galası yapıldı
2015 Sicario Cannes Film Festivali Altın Palmiye - Adaylık
2016 Geliş Venedik Uluslararası Film Festivali Altın Aslan - Adaylık

BAFTA En İyi Yönetmen - Adaylık

En İyi Yönetmen Akademi Ödülü - Adaylık

2017 Blade Runner 2049: Bıçak Sırtı Yapım sonrası
2021 Dune: Çöl Gezegeni

KaynaklarDüzenle

  1. ^ "The first reviews of 'Blade Runner 2049' are calling it a 'sci-fi masterpiece'". Business Insider. 28 Eylül 2017. 27 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2017. 
  2. ^ "Impeccably cool 'Blade Runner 2049' is a ravishing visual feast: EW review". Entertainment Weekly. 29 Eylül 2017. 29 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2017. 
  3. ^ "'Arrival' Director Denis Villeneuve on Oscar Noms, Amy Adams' Snub". Entertainment Weekly. 22 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Şubat 2018. 
  4. ^ "Quebec filmmaker Denis Villeneuve to be honoured by critics' association". Montreal Gazette. 13 Aralık 2019. 14 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2019. 
  5. ^ "'Dune' sequel announced following film's successful opening weekend". EW.com (İngilizce). 26 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2021. 
  6. ^ "Polytechnique sweeps Genie Awards" 12 Eylül 2012 tarihinde WebCite sitesinde arşivlendi. Toronto Star, April 12, 2010.
  7. ^ "Villeneuve’s Incendies wins eight Genies, including best picture" 20 Ocak 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. The Globe and Mail, March 10, 2011.

Dış bağlantılarDüzenle