Danimarka başbakanları listesi

Vikimedya liste maddesi

Danimarka başbakanı, Avrupa ülkesi Danimarka'da 1848 yılından sonra hükûmetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. 1949 yılında Danimarka anayasal monarşi olmuştur . Danimarkalı başbakanı 1848 ile 1855 yılları arasında DancaKonseilspræsident (Başkan) olarak, 1918 yılında itibaren de DancaPremierminister olarak anılmaktadır.

Danimarka hükûmet başkanlarının listesi (1848-günümüz)Düzenle

Nr. Göreve başlama Görevi bırakma Başbakan Resim
1 22 Mart 1848 27 Ocak 1852 Adam Wilhelm Moltke  
2 27 Ocak 1852 21 Nisan 1853 Christian Albrecht Bluhme  
3 21 Nisan 1853 12 Aralık 1854 Anders Sandøe Ørsted  
4 12 Aralık 1854 18 Ekim 1856 Peter Georg Bang  
Nr. Göreve başlama Görevi bırakma Başbakan Resim
5 18 Ekim 1856 13 Mayıs 1857 Carl Christoffer Georg Andræ  
6 13 Mayıs 1857 2 Aralık 1859 Carl Christian Hall  
7 2 Aralık 1859 8 Şubat 1860 Carl Edvard Rotwitt  
(6) 24 Şubat 1860 24 Aralık 1863 Carl Christian Hall  
8 31 Aralık 1863 11 Temmuz 1864 Ditlev Gothard Monrad  
(2) 11 Temmuz 1864 6 Kasım 1865 Christian Albrecht Bluhme  
9 6 Kasım 1865 28 Mayıs 1870 Christian Emil Krag-Juel-Vind-Frijs  
10 28 Mayıs 1870 14 Temmuz 1874 Ludvig Holstein-Holsteinborg  
11 14 Temmuz 1874 11 Haziran 1875 Christen Andreas Fonnesbech  
12 11 Haziran 1875 7 Ağustos 1894 Jacob Brønnum Scavenius Estrup  
13 7 Ağustos 1894 23 Mayıs 1897 Tage Reedtz-Thott  
14 23 Mayıs 1897 27 Nisan 1900 Hugo Egmont Hørring  
15 27 Nisan 1900 24 Temmuz 1901 Hannibal Sehested  
16 24 Temmuz 1901 15 Ocak 1905 Johan Henrik Deuntzer  
17 14 Ocak 1905 11 Ekim 1908 Jens Christian Christensen  
18 12 Ekim 1908 16 Ağustos 1909 Niels Neergaard  
19 16 Ağustos 1909 28 Ekim 1909 Ludvig Holstein-Ledreborg  
20 28 Ekim 1909 5 Temmuz 1910 Carl Theodor Zahle  
21 5 Temmuz 1910 13 Haziran 1913 Klaus Berntsen  
(20) 21 Haziran 1913 20 Nisan 1918 Carl Theodor Zahle  
Nr. Göreve başlama Görevi bırakma Başbakan Resim
(20) 21 Nisan 1918 29 Mart 1920 Carl Theodor Zahle  
22 30 Mart 1920 4 Nisan 1920 Otto Liebe  
23 5 Nisan 1920 5 Mayıs 1920 Michael Pedersen Friis  
(18) 5 Mayıs 1920 23 Nisan 1924 Niels Neergaard  
24 23 Nisan 1924 14 Aralık 1926 Thorvald Stauning  
25 14 Aralık 1926 28 Nisan 1929 Thomas Madsen-Mygdal  
(24) 30 Nisan 1929 3 Mayıs 1942 Thorvald Stauning  
26 4 Mayıs 1942 9 Kasım 1942 Vilhelm Buhl  
27 9 Kasım 1942 5 Mayıs 1945 Erik Scavenius
29 Ağustos 1943 tarihinden itibaren fiilen görevde olmadı
 
(26) 5 Mayıs 1945 7 Kasım 1945 Vilhelm Buhl  
28 7 Kasım 1945 13 Kasım 1947 Knud Kristensen
29 13 Kasım 1947 30 Ekim 1950 Hans Hedtoft  
30 30 Ekim 1950 30 Eylül 1953 Erik Eriksen  
(29) 30 Eylül 1953 29 Ocak 1955 Hans Hedtoft  
31 1 Şubat 1955 19 Şubat 1960 Hans Christian Hansen  
32 21 Şubat 1960 3 Eylül 1962 Viggo Kampmann  
33 3 Eylül 1962 2 Şubat 1968 Jens Otto Krag  
34 2 Şubat 1968 11 Ekim 1971 Hilmar Baunsgaard  
(33) 11 Ekim 1971 5 Ekim 1972 Jens Otto Krag  
35 5 Ekim 1972 19 Aralık 1973 Anker Jørgensen  
36 19 Aralık 1973 13 Şubat 1975 Poul Hartling
(35) 13 Şubat 1975 10 Eylül 1982 Anker Jørgensen  
37 10 Eylül 1982 25 Ocak 1993 Poul Schlüter (K)  
38 25 Ocak 1993 27 Kasım 2001 Poul Nyrup Rasmussen  
39 27 Kasım 2001 5 Nisan 2009 Anders Fogh Rasmussen  
40 5 Nisan 2009 3 Ekim 2011 Lars Løkke Rasmussen  
41 3 Ekim 2011 28 Haziran 2015 Helle Thorning-Schmidt  
(40) 28 Haziran 2015 27 Haziran 2019 Lars Løkke Rasmussen  
42 27 Haziran 2019  Görevde Mette Frederiksen  

Ayrıca bakınızDüzenle