Chris Evans

Amerikalı oyuncu

Christopher Robert "Chris" Evans (d. 13 Haziran 1981; Boston, Massachusetts, ABD), Amerikalı oyuncu.

Chris Evans
Chris Evans in 2019.jpg
2019 yılında Chris Evans
Doğum Christopher Robert Evans
13 Haziran 1981 (1981-06-13) (39 yaşında)
Milliyet Amerika Birleşik Devletleri
Meslek Oyuncu
Etkin yıllar 2000-günümüz
Resmî site www.chris-evansv.net
İmza
Chris Evans' signature.svg

Evans 13 Haziran 1981'de Amerika Birleşik Devletleri'nin Boston şehrinde doğdu. Evans'ın ilk önemli rolü 2001 yapımı Not Another Teen Movie'deki Jake WyIer karakteridir. Daha önce Boston Public ve The Fugitive dizilerinde, Opposite Sex dizisinde ise bir bölüm rol almıştır. Fantastik Dörtlü serisi, İlk Yenilmez: Kaptan Amerika ve Kaptan Amerika: Kış Askeri filmiyle bilinir. Gucci kozmetik markasının mankenliğini yapmıştır.

Erken dönemleriDüzenle

Evans 13 Haziran 1981'de yönetmen anne Lisa (evlilik öncesi soyadıyla Capuano) ve dişçi baba Bob Evans'ın oğlu olarak Boston, Massachusetts'te doğdu ve çocukluğunu Sudbury'de geçirdi.[1] Annesi yarı İtalyan, yarı İrlandalıdır. Carly DuBray adında bir ablası, Scott adında bir erkek kardeşi ve Shanna adında bir kız kardeşi vardır. Evans'ın annesi ve babası 1999'da boşandı.[2]

KariyeriDüzenle

Erken rolleri (1997-2007)Düzenle

Evans'ın kariyer başlangıcı 1997 yapımı eğitici film Biodiversity: Wild About Life!'da yer alması ile olmuştur.[3] 2001'de Not Another Teen Movie filminde rol almıştır.[4] 2005 yılında çizgi roman Fantastic Four'un uyarlaması olan Fantastik Dörtlü adlı filmde süper kahraman Johnny Storm'u canlandırmış, 2007 devamı Fantastik Dörtlü: Gümüş Sörfçünün Yükselişi filminde rolünü tekrar üstlenmiştir.[5]

Marvel (2007-2016)Düzenle

2007'de Evans, Danny Boyle'ın bilim-kurgu filmi Sunshine'da astronot Mace rolünü aldı.[6] 2011'de Evans, İlk Yenilmez: Kaptan Amerika'da Marvel karakteri Kaptan Amerika'yı canlandırdı. Evans, Kaptan Amerika olarak birden fazla filmde yer almak için sözleşme imzalamıştı.[7] 2012'de The Iceman adlı filmde Michael Shannon'ın karşısında rol aldı. Karakter aslen James Franco için yazılmış olup, Franco'nun film kadrosundan ayrılmasıyla yerine Evans gelmiştir.[8] Eylül 2015'te Evans, Marvel sözleşmesini uzatmak isterse Infinity War'dan sonra Kaptan Amerika olarak daha fazla filmde yer almaya istekli olduğunu açıkladı.[9]

2017-günümüzDüzenle

Evans, 2017 yılında Gifted adlı aile drama filminde rol almıştır. Bu yıl son olarak Kaptan Amerika rolünü canlandırmıştır. Evans, 2019'da Netflix gerilim filmi Red Sea Diving Resort'ta bir İsrail Mossad ajanını canlandırdı. Aynı yıl Knives Out filminde rol almıştır.[10] Evans şu anda Apple TV suç draması mini dizisi olan Defending Jacob dizisinin başrolüdür.[11]

Özel hayatıDüzenle

Katolik olarak büyümesine rağmen, Budist felsefelerine panteistik görüşler ve büyük ilgi duyduğunu ifade etti.[12]

Evans, Gifted filminin bir kısmının çekildiği yerel bir hayvan barınağından Dodger adında bir köpeği 2015 yılında sahiplendi.[13]

SiyasetDüzenle

Evans, 2016 başkanlık seçimlerinde Hillary Clinton'ı desteklemiştir.[14] ve Başkan Donald Trump'ı eleştirmiştir.[15]

FilmografiDüzenle

Yıl Başlık Rol Açıklama
2000 Newcomers, TheThe Newcomers Judd İlk filmi
2000 Opposite Sex Cary Baston 8 bölüm, Başrol
2000 Fugitive, TheThe Fugitive Zack Lander Bölüm: Guilt
2001 Boston Public Neil Mavromates Bölüm: Chapter Nine
2001 Not Another Teen Movie Jake Wyler
2002 Eastwick Adam TV filmi
2003 The Paper Boy Ben Thomas Kısa film
2003 Skin Brian Bölüm: "Pilot"
2004 Perfect Score, TheThe Perfect Score Kyle
2004 Ölüm Hattı Ryan
2005 Fierce People Bryce Langley
2005 Yetim Kral Bryce
2005 Fantastik Dörtlü Johnny Storm / Human Torch Adaylık — MTV Movie Award for Best On-Screen Team
2005 London Syd
2007 Ninja Kaplumbağalar Casey Jones Seslendirme
2007 Gün ışığı Mace
2007 Fantastik Dörtlü: Gümüş Sörfçü'nün Yükselişi Johnny Storm / Human Torch Adaylık — Teen Choice Ödülü
2007 Dadım Aşık Hayden "Harvard Hottie"
2007 Battle for Terra Stewart Stanton Seslendirme
2008 Street Kings Detective Paul Diskant
2008 Loss of a Teardrop Diamond, TheThe Loss of a Teardrop Diamond Jimmy Dobyne
2008 Robot Chicken Gobo Fraggle / Human Torch / Teacher / Pilot (ses) Bölüm: Monstourage
2009 Darbe Nick Gant
2010 Losers, TheThe Losers Jake Jensen
2010 Scott Pilgrim vs. the World Lucas Lee
2011 Adalet Peşinde Mark Weiss
2011 Captain America: The First Avenger Steven "Steve" Rogers / Captain America
2011 Senden Önce Colin Shea
2012 Yenilmezler Steven "Steve" Rogers / Captain America
2013 Kar Küreyici Curtis
2014 Kaptan Amerika: Kış Askeri Steven "Steve" Rogers / Captain America
2014 Gece Bitmeden Nick
2015 Yenilmezler: Ultron Çağı Steven "Steve" Rogers / Captain America
2016 Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı Steven Rogers / Captain America
2017 Gifted Frank Adler
2019 Bıçaklar Çekildi Ransom Drysdale-Thrombey

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2020. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2020. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2020. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2020. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2020. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2020. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2020. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2020. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2013. 
  13. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2020. 
  14. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2020. 
  15. ^ "Chris Evans slams Trump in mocking tweet: 'No one has EVER been treated so unfairly.'". 29 Ekim 2018. 30 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi.