Ana menüyü aç

Bulgaristan devlet başkanları listesi

Vikimedya liste maddesi

Bulgaristan devlet başkanları listesi, monarşinin kaldırıldığı 1946'dan bugüne kadar görev yapmış Bulgaristan devlet başkanlarının listesini içerir.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı
Президент на Република България
Flag of Bulgaria (with coat of arms).svg
Cumhurbaşkanlığı forsu
Görevdeki
Rumen Radev

22 Ocak 2017'den beri
Resmî ikamet Boyana Sarayı, Sofya
Görev süresi 5 yıl, en fazla 2 dönem
Açılışı yapan Petar Mladenov
Oluşum 3 Nisan 1990
Websitesi president.bg

Bulgaristan devlet başkanları listesi (1946–günümüz)Düzenle

  Geçici

Bulgaristan Halk Cumhuriyeti (1946–1990)Düzenle

Devlet Başkanı Görev Süresi Siyasi Parti
Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Başlangıç Bitiş
Geçici Cumhurbaşkanlığı Başkanı
(1946–1947)
1   Vasil Kolarov
Васил Коларов
(1877–1950)
15 Eylül 1946 9 Aralık 1947 Bulgar Komünist Partisi
Ulusal Meclis Başkanlık Konseyi Başkanı
(1947–1971)
1   Mincho Neyçev
Минчо Нейчев
(1897–1956)
9 Aralık 1947 27 Mayıs 1950 Bulgar Komünist Partisi
2   Georgi Damyanov
Георги Дамянов
(1892–1958)
27 Mayıs 1950 27 Kasım 1958 Bulgar Komünist Partisi
  Georgi Kulişev
Георги Кулишев
(1885–1974)
27 Kasım 1958 30 Kasım 1958 Bulgar Komünist Partisi
  Nikolay Georgiev
Николай Георгиев
(1906–1987)
Bulgar Komünist Partisi
3   Dimitar Ganev
Димитър Ганев
(1898–1964)
30 Kasım 1958 20 Nisan 1964 Bulgar Komünist Partisi
  Georgi Kulişev
Георги Кулишев
(1885–1974)
20 Nisan 1964 23 Nisan 1964 Bulgar Komünist Partisi
  Nikolay Georgiev
Николай Георгиев
(1906–1987)
Bulgar Komünist Partisi
4   Georgi Traykov
Георги Трайков
(1898–1975)
23 Nisan 1964 7 Temmuz 1971 Bulgar Halk Çiftçi Birliği
Devlet Konseyi Başkanı
(1971–1990)
1   Todor Jivkov
Тодор Живков
(1911–1998)
8 Temmuz 1971 17 Kasım 1989 Bulgar Komünist Partisi
2   Petar Mladenov
Петър Младенов
(1936–2000)
17 Kasım 1989 3 Nisan 1990 Bulgar Komünist Partisi

Bulgaristan Cumhuriyeti (1990–günümüz)Düzenle

Devlet Başkanı Görev Süresi Siyasi Parti
Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Başlangıç Bitiş
Cumhurbaşkanları
(1990–günümüz)
1   Petar Mladenov
Петър Младенов
(1936–2000)
3 Nisan 1990 6 Temmuz 1990 Bulgar Sosyalist Partisi
  Stanko Todorov
Станко Тодоров
(1920–1996)
6 Temmuz 1990 17 Temmuz 1990 Bağımsız
  Nikolay Todorov
Николай Тодоров
(1921–2003)
17 Temmuz 1990 1 Ağustos 1990 Bağımsız
2   Jelyü Jelev
Желю Желев
(1935–2015)
1 Ağustos 1990 22 Ocak 1997 Demokratik Güçler Birliği
3   Petar Stoyanov
Петър Стоянов
(1952–)
22 Ocak 1997 22 Ocak 2002 Demokratik Güçler Birliği
4   Georgi Parvanov
Георги Първанов
(1957–)
22 Ocak 2002 22 Ocak 2012 Bulgar Sosyalist Partisi
5   Rosen Plevneliev
Росен Плевнелиев
(1964–)
22 Ocak 2012 Görevde 22 Ocak 2017 GERB

KaynakçaDüzenle