Belçim Bilgin

Türk oyuncu

Belçim Bilgin (d. 31 Ocak 1983, Ankara), Kürt asıllı Türk sinema ve dizi oyuncusu.

Belçim Bilgin
Doğum31 Ocak 1983 (41 yaşında)
Ankara, Türkiye
MeslekOyuncu
Evlilik
Yılmaz Erdoğan
(e. 2006; b. 2018)
Çocuk(lar)1

Hayatı ve kariyeri değiştir

31 Ocak 1983 tarihinde Ankara'da Kürt kökenli bir ailenin çocuğu olarak doğan Bilgin'in baba tarafı Elazığ, anne tarafının bir yarısı Mardin ve bir yarısı Batman tarafından olup uzun yıllar önce ailesiyle birlikte Ankara'ya yerleşmiştir.[1] Küçüklükten beri oyuncu olacağını söyleyenlerden birisi olduğunu belirten Belçim Bilgin tiyatroya bu yıllarda bağlandı. İlkokulu Salih Alptekin İlkokulunda okuduktan sonra babasının tayini nedeniyle İskenderun'a taşındılar. Ortaokulun son yılı ve lise yıllarını Mehmet Emin Resulzade Anadolu Lisesinin sosyal ortamında geçirerek 2001'de buradan mezun oldu. 2002'de Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünde yüksek eğitimine başladı.

Ancak lise yıllarında amatör olarak tiyatroyu deneyen Belçim Bilgin, oyuncu olmayı düşünüyordu. Bir arkadaşının vasıtasıyla Yılmaz Erdoğan'la tanıştı.[2] Bu olaydan sonra Sıfır Kilometre adlı sinema filminde oynayan Belçim okulunu dondurup Paris'e yerleşti. Burada 2 sene kalan Belçim, Dol adlı filmde de rol aldı. 2006 yılında Türkiye'ye dönen oyuncu, Yılmaz Erdoğan 'la evlendi.[3]

Hatırla Sevgili adlı dizide Defne karakterini canlandıran Belçim, eşi Yılmaz Erdoğan'ın yazdığı bir oyunda rol almak istediğini de belirtmiştir. 23 Ocak 2009'da vizyona giren Güz Sancısı filminde Nemika karakterini canlandırmıştır. Ayrıca Ocak 2011'de Aşk Tesadüfleri Sever adlı filmde başrol oyuncusu olarak oynadı. 2016 yılında FOX'ta yayımlanan Kördüğüm adlı dizide başrol oyuncusu olarak rol aldı. Kördüğüm dizisinden sonra aynı yıl içerisinde Annemin Yarası sinema filminin oyuncularındandı. 2017 yılında Star TV'de yayımlanan Çember, 2018 yılında Cebimdeki Yabancı ve Backstabbing for Beginners, 2019 yılında Rüzgar ve 2020 yılında sırasıyla Acı Kiraz, Room 5 ve Uzak Ara Eğlence gibi sinema filmleri ve dizilerde yer almıştır. 2020'de Hekimoğlu dizisinde "Selin Kurt" karakterini canlandırdı.

Filmografisi değiştir

Yıl Yapım Rol
2005 Sıfır Kilometre Selma
2006 Hatırla Sevgili Defne Gürsoy Karayel
2007 Dol Taman
2008 Güz Sancısı Nemika
Yol Arkadaşım Figen
2009 Güldünya
2011 Aşk Tesadüfleri Sever Deniz Usman
Keşanlı Ali Destanı Zilha
Kurtuluş Son Durak Eylem
2012 Gergedan Mevsimi
Sessiz Zeynep
2013 Kelebeğin Rüyası Suzan Özsoy
2014 Sadece Sen Hazal
2015 Çalsın Sazlar Yasemin
2016 Annemin Yarası Nerma[4]
2016 Kördüğüm Naz
2017 Çember
2018 Backstabbing for Beginners Naşim
Cebimdeki Yabancı Banu
2019 Rüzgar Ece
2020 Hekimoğlu Selin Kurt
Acı Kiraz Dr. Panova
Room 5 Filiz - Kısa film
Uzak Ara Eğlence Kendisi (Jüri üyesi)
2021 Buluşma Noktası
Kimya
2022 Babamın Kemanı
Alaboraşk
2023 Roza Fate
2024 Hatıran Yeter Zehra
Kaynak:[5][6][7][8][9]

Kaynakça değiştir

  1. ^ "Belçim Bilgin'in 2015 yılında İzzet Çapa ile yaptığı röportaj". Hürriyet. 25 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Temmuz 2020. 
  2. ^ "Erdoğan'ın müstakbel eşinden şaşırtan sözler". Haber 7. 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2006. 
  3. ^ "Erdoğan, Şeyh Said'in torunuyla evleniyor". Hürriyet. 24 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2006. 
  4. ^ "Belçim Bilgin: Okan Yalabık ile kimyamız tuttu". Hürriyet. 24 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2016. 
  5. ^ "Belçim Bilgin | SinemaTürk". www.sinematurk.com. 9 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2024. 
  6. ^ "Belçim Bilgin | Actress, Costume Designer, Producer". IMDb. 17 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2024. 
  7. ^ "Belçim Bilgin Filmleri - Sinemalar.com - Sinemalar.com -". www.sinemalar.com. 17 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2024. 
  8. ^ "Belçim Bilgin filmografi". Beyazperde. 17 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2024. 
  9. ^ "Bilal İnci oynadığı dizi filmler - Diziler.com". www.diziler.com. 

Dış bağlantılar değiştir