Belçika başbakanları listesi

Vikimedya liste maddesi

Belçika başbakanı, Avrupa ülkesi Belçika'da 1830 yılından sonra hükumetin başında yer alan kişi olarak bu makama getirilen kişiye verilen unvandır. 1830'dan 1918'e kadar göreve gelen kişi Chef du Cabinet olarak adlandırılırken, 1918'den itibaren başbakan olarak adlandırılmıştır.

Belçika başbakanları listesi (1831-günümüz)Düzenle

Başbakan Resim Göreve başlama Görevi bırakma Parti
Étienne Constantin de Gerlache   27 Şubat 1831 10 Mart 1831 Katolik
Joseph Lebeau   28 Mart 1831 21 Temmuz 1831 Liberal
Felix de Muelenaere   24 Temmuz 1831 20 Ekim 1832 Katolik
Albert Goblet d’Alviella   20 Ekim 1832 4 Ağustos 1834 Liberal
Barthélémy de Theux de Meylandt   4 Ağustos 1834 18 Nisan 1840 Katolik
Joseph Lebeau   18 Nisan 1840 13 Nisan 1841 Liberal
Jean-Baptiste Nothomb   13 Nisan 1841 30 Temmuz 1845 Liberal
Sylvain van de Weyer   30 Temmuz 1845 31 Mart 1846 Liberal
Barthélémy de Theux de Meylandt   31 Mart 1846 12 Ağustos 1847 Katolik
Charles Rogier   12 Ağustos 1847 31 Ekim 1852 Liberal
Henri de Brouckère   31 Ekim 1852 30 Mart 1855 Liberal
Pierre de Decker   30 Mart 1855 9 Kasım 1857 Katolik
Charles Rogier   9 Kasım 1857 3 Ocak 1868 Liberal
Walthère Frère-Orban   3 Ocak 1868 2 Temmuz 1870 Liberal
Jules d'Anethan   2 Temmuz 1870 7 Aralık 1871 Katolik
Barthélémy de Theux de Meylandt   7 Aralık 1871 21 Ağustos 1874 Katolik
Jules Malou   21 Ağustos 1874 19 Haziran 1878 Katolik
Walthère Frère-Orban   19 Haziran 1878 16 Haziran 1884 Liberal
Jules Malou   16 Haziran 1884 26 Ekim 1884 Katolik
Auguste Beernaert   26 Ekim 1884 26 Mart 1894 Katolik
Jules de Burlet   26 Mart 1894 25 Şubat 1896 Katolik
Paul de Smet de Naeyer   25 Şubat 1896 24 Ocak 1899 Katolik
Jules Vandenpeereboom   24 Ocak 1899 5 Ağustos 1899 Katolik
Paul de Smet de Naeyer   5 Ağustos 1899 2 Mayıs 1907 Katolik
Jules de Trooz   2 Mayıs 1907 31 Aralık 1907 Katolik
Frans Schollaert   9 Ocak 1908 17 Haziran 1911 Katolik
Charles de Broqueville   17 Haziran 1911 1 Haziran 1918 Katolik
Gérard Cooreman   1 Haziran 1918 21 Kasım 1918 Katolik
Léon Delacroix   21 Kasım 1918 20 Kasım 1920 Katolik
Henri Carton de Wiart   20 Kasım 1920 16 Aralık 1921 Katolik
Georges Theunis   16 Aralık 1921 13 Mayıs 1925 Katolik
Aloys Vande Vyvere   13 Mayıs 1925 17 Haziran 1925 Katolik
Prosper Poullet   17 Haziran 1925 20 Mayıs 1926 Katolik
Henri Jaspar   20 Mayıs 1926 6 Haziran 1931 Katolik
Jules Renkin   6 Haziran 1931 22 Ekim 1932 Katolik
Charles de Broqueville   22 Ekim 1932 20 Kasım 1934 Katolik
Georges Theunis   20 Kasım 1934 25 Mart 1935 Katolik
Paul van Zeeland   25 Mart 1935 24 Kasım 1937 Katolik
Paul-Émile Janson   24 Kasım 1937 15 Mayıs 1938 Liberal
Paul-Henri Spaak   15 Mayıs 1938 22 Şubat 1939 BWP-POB
Hubert Pierlot   22 Şubat 1939 12 Şubat 1945 Katolik
Achille Van Acker   12 Şubat 1945 13 Mart 1946 BSP-PSB
Paul-Henri Spaak   13 Mart 1946 31 Mart 1946 BSP-PSB
Achille Van Acker   31 Mart 1946 3 Ağustos 1946 BSP-PSB
Camille Huysmans 3 Ağustos 1946 20 Mart 1947 BSP-PSB
Paul-Henri Spaak   20 Mart 1947 11 Ağustos 1949 BSP-PSB
Gaston Eyskens   11 Ağustos 1949 8 Haziran 1950 PSC-CVP
Jean Duvieusart   8 Haziran 1950 16 Ağustos 1950 PSC-CVP
Joseph Pholien   16 Ağustos 1950 15 Ocak 1952 PSC-CVP
Jean Van Houtte   15 Ocak 1952 23 Nisan 1954 PSC-CVP
Achille Van Acker   23 Nisan 1954 26 Haziran 1958 BSP-PSB
Gaston Eyskens   26 Haziran 1958 25 Nisan 1961 PSC-CVP
Théo Lefèvre   25 Nisan 1961 28 Temmuz 1965 PSC-CVP
Pierre Harmel   28 Temmuz 1965 19 Mart 1966 PSC-CVP
Paul Vanden Boeynants   19 Mart 1966 17 Temmuz 1968 PSC-CVP
Gaston Eyskens   17 Temmuz 1968 26 Ocak 1973 CVP
Edmond Leburton   26 Ocak 1973 25 Nisan 1974 BSP-PSB
Leo Tindemans   25 Nisan 1974 20 Ekim 1978 CVP
Paul Vanden Boeynants   20 Ekim 1978 3 Nisan 1979 PSC
Wilfried Martens   3 Nisan 1979 31 Mart 1981 CVP
Mark Eyskens   31 Mart 1981 17 Aralık 1981 CVP
Wilfried Martens   17 Aralık 1981 7 Mart 1992 CVP
Jean-Luc Dehaene   7 Martz 1992 12 Temmuz 1999 CVP
Guy Verhofstadt   12 Temmuz 1999 20 Mart 2008 VLD
Yves Leterme   20 Mart 2008 30 Aralık 2008 CD&V
Herman Van Rompuy   30 Aralık 2008 25 Kasım 2009 CD&V
Yves Leterme   25 Kasım 2009 6 Aralık 2011 CD&V
Elio Di Rupo   6 Aralık 2011 11 Ekim 2014 PS
Charles Michel   11 Ekim 2014 27 Ekim 2019 MR
Sophie Wilmès 60x60pik 27 Ekim 2019 Görevde MR

Dış bağlantılarDüzenle

Ayrıca bakınızDüzenle