Beşiktaş (futbol takımı) kaptanları listesi

Beşiktaş'ın futbol şubesinin kurucusu ve ilk teknik direktörü olan Şeref Bey aynı zamanda Beşiktaş futbol takımının ilk kaptanıdır. Ayrıca Şeref Bey 1911-1931 yılları arası üstlendiği 20 yılık kaptanlık görevi ile, kulüp tarihindeki en uzun süre kaptanlık yapmış kişidir.[1] Ondan sonra ise 1931-1948 yılları arası, tam 17 yıllık kaptanlık süresi ile kulübün bir başka efsanesi Hakkı Yeten gelmektedir.[2]

Beşiktaş kaptanı
Görevdeki
Necip Uysal

30 Mayıs 2023 tarihinden beri
Görev süresiAday olma
sınırlaması yok
Oluşum3 Mart 1903
Açılışı yapanŞeref Bey

2008-2009 yılları arası kaptanlık görevini üstlenen Matias Delgado kulüp tarihinde kaptanlık yapmış ilk yabancı futbolcudur.

2011 yılından beri kaptanlık görevini sürdüren İbrahim Toraman'ın kadro dışı bırakılmasının ardından, 2013-14 sezonu başında takıma katılan Tolga Zengin 28 Ekim 2013 tarihinde yönetimin verdiği karar ile Beşiktaş'ın yeni kaptanı oldu.[3] Son zamanlarında az forma şansı bulan ve gelecek sezon için kadroda düşünülmeyen Tolga Zengin'in takımdan ayrılması üzerine 27 Temmuz 2019'da yönetim kurulu aldığı karar ile Burak Yılmaz'ı kaptanlık görevine getirdi.[4]

2019-2020 sezonunun sona ermesi ile takımdan ayrılan Burak Yılmaz yerine, 2013'ten beri Beşiktaş'da oynayan Kanadalı orta saha Atiba Hutchinson, 2020-21 Süper Lig sezonunun başlaması ile kaptanlık görevine getirilmiştir.[5]

Beşiktaş futbol takımı kaptanları (1911-2024)

değiştir
8 Haziran 2022 itibarıyla
Fotoğraf Oyuncu Oynadığı Yıllar
1      Şeref Bey
d.1894 - ö.13 Haziran 1933 (39 yaşında)
1911-1931
2      Hakkı Yeten
d.3 Aralık 1910(1910-12-03) - ö.16 Nisan 1989 (78 yaşında)
1931-1948
3      Süleyman Seba
d.5 Nisan 1926(1926-04-05) - ö.13 Ağustos 2014 (88 yaşında)
1948-1954
4      Recep Adanır
d.3 Mayıs 1929(1929-05-03) - ö.20 Mayıs 2017 (88 yaşında)
1954-1959
5      Nazmi Bilge
d.10 Ekim 1934(1934-10-10) - ö.8 Ağustos 2013 (78 yaşında)
1959-1962
6      Necmi Mutlu
15 Şubat 1937 (87 yaşında)
1962-1968
7      Sanlı Sarıalioğlu
1 Ocak 1945 (79 yaşında)
1968-1975
8      Zekeriya Alp
1 Temmuz 1948 (75 yaşında)
1975-1978
9      Rasim Kara
10 Haziran 1950 (74 yaşında)
1978-1980
10      Mehmet Ekşi
1 Nisan 1953 (71 yaşında)
1980-1983
11      Samet Aybaba
3 Şubat 1955 (69 yaşında)
1983-1988
12      Rıza Çalımbay
2 Şubat 1963 (61 yaşında)
1988-1996
13      Recep Çetin
1 Ekim 1965 (58 yaşında)
1996-1998
14      Mehmet Özdilek
1 Nisan 1966 (58 yaşında)
1998-2001
15      Tayfur Havutçu
23 Nisan 1970 (54 yaşında)
2001-2006
16      İbrahim Üzülmez
10 Mart 1974 (50 yaşında)
2006-2008
17      Matias Delgado
15 Aralık 1982 (41 yaşında)
2008-2009
(16)      İbrahim Üzülmez
10 Mart 1974 (50 yaşında)
2009-2011
18      Guti
31 Ekim 1976 (47 yaşında)
2011
19      İbrahim Toraman
20 Kasım 1981 (42 yaşında)
2011-2013
20     Tolga Zengin
10 Ekim 1983 (40 yaşında)
2013-2019
21      Burak Yılmaz
15 Temmuz 1985 (38 yaşında)
2019-2020
22      Atiba Hutchinson
8 Şubat 1983 (41 yaşında)
2020-2023
23      Necip Uysal
24 Ocak 1991 (33 yaşında)
2023-

Zaman çizelgesi

değiştir
Necip UysalAtiba HutchinsonBurak YılmazTolga Zenginİbrahim ToramanGuti Hernándezİbrahim ÜzülmezMatias Delgadoİbrahim ÜzülmezTayfur HavutçuMehmet ÖzdilekRecep ÇetinRıza ÇalımbaySamet AybabaMehmet EkşiRasim KaraZekeriya AlpSanlı SarıalioğluNecmi MutluNazmi BilgeRecep AdanırSüleyman SebaHakkı YetenŞeref Bey

Beşiktaş'ta En Uzun Süre Görev Yapan Kaptanlar

değiştir
# İsim Göreve Başlama Görevden Ayrılma Görev Süresi Toplam Görev Süresi
1. Şeref Bey 30 Mayıs 1911 30 Mayıs 1931 20 yıl, 0 gün 20 yıl, 0 gün
2. Hakkı Yeten 30 Mayıs 1931 30 Mayıs 1948 17 yıl, 0 gün 17 yıl, 0 gün
3. Rıza Çalımbay 30 Mayıs 1988 30 Mayıs 1996 8 yıl, 0 gün 8 yıl, 0 gün
4. Sanlı Sarıalioğlu 30 Mayıs 1968 30 Mayıs 1975 7 yıl, 0 gün 7 yıl, 0 gün
5. Süleyman Seba 30 Mayıs 1948 30 Mayıs 1954 6 yıl, 0 gün 6 yıl, 0 gün
Necmi Mutlu 30 Mayıs 1962 30 Mayıs 1968 6 yıl, 0 gün 6 yıl, 0 gün
Tolga Zengin 30 Mayıs 2013 30 Mayıs 2019 6 yıl, 0 gün 6 yıl, 0 gün
8. Recep Adanır 30 Mayıs 1954 30 Mayıs 1959 5 yıl, 0 gün 5 yıl, 0 gün
Samet Aybaba 30 Mayıs 1983 30 Mayıs 1988 5 yıl, 0 gün 5 yıl, 0 gün
Tayfur Havutçu 30 Mayıs 2001 30 Mayıs 2006 5 yıl, 0 gün 5 yıl, 0 gün
  Beşiktaş'ın görevdeki Kaptanı

Yaşayan Beşiktaş eski kaptanları

değiştir

2024 itibarıyla yaşayan on yedi Beşiktaş eski kaptanı bulunmaktadır:

Beşiktaş Kaptanı Görev süresi Doğum tarihi
6 Necmi Mutlu 1962-1968 15 Şubat 1937 (87 yaşında)
7. Sanlı Sarıalioğlu 1968-1975 1 Ocak 1945 (79 yaşında)
8. Zekeriya Alp 1975-1978 1 Temmuz 1948 (75 yaşında)
9. Rasim Kara 1978-1980 10 Haziran 1950 (74 yaşında)
10. Mehmet Ekşi 1980-1983 1 Nisan 1953 (71 yaşında)
11. Samet Aybaba 1983-1988 3 Şubat 1955 (69 yaşında)
12. Rıza Çalımbay 1988-1996 2 Şubat 1963 (61 yaşında)
13. Recep Çetin 1996-1998 1 Ekim 1965 (58 yaşında)
14. Mehmet Özdilek 1998-2001 1 Nisan 1966 (58 yaşında)
15. Tayfur Havutçu 2001-2006 23 Nisan 1970 (54 yaşında)
16. İbrahim Üzülmez 2006-2008 / 2009-2011 10 Mart 1974 (50 yaşında)
17. Matias Delgado 2008-2009 15 Aralık 1982 (41 yaşında)
18. Guti Hernández 2011 31 Ekim 1976 (47 yaşında)
19. İbrahim Toraman 2011-2013 20 Kasım 1981 (42 yaşında)
20. Tolga Zengin 2013-2019 10 Ekim 1983 (40 yaşında)
21. Burak Yılmaz 2019-2020 15 Temmuz 1985 (38 yaşında)
22. Atiba Hutchinson 2020-2023 8 Şubat 1983 (41 yaşında)
23. Necip Uysal 2023- 24 Ocak 1991 (33 yaşında)

Recep Adanır (1929-2017), 20 Mayıs 2017'de 88 yaşında hayatını kaybederek ölen son eski Beşiktaş kaptanı olmuştur.[6]

Kaynakça

değiştir
  1. ^ http://www.bjk.com.tr/tr/cms/tarihce/2/104/ 14 Kasım 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Beşiktaş J.K. Resmi Websitesi
  2. ^ https://www.takvim.com.tr/galeri/spor/besiktasin_efsane_kaptanlari 4 Şubat 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 29 Aralık 2012 tarihinde. Takvim
  3. ^ "Beşiktaş'ın yeni kaptanı Tolga Zengin". Milliyet. 28 Ekim 2013. 19 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2022. 
  4. ^ "Beşiktaş'ta yeni kaptan Burak Yılmaz". Anadolu Ajansı. 27 Temmuz 2019. 29 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ağustos 2022. 
  5. ^ https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/besiktasin-kaptani-atiba-heykelim-yapilirsa-mutlu-olurum-1836892 4 Şubat 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 17 Mayıs 2021 tarihinde. Cumhuriyet
  6. ^ "eu-football.info". 19 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Haziran 2017.