Azerbaycan Millî Meclisi 6. dönem milletvekilleri listesi

Vikimedya liste maddesi

Azerbaycan Millî Meclisi 6. dönem milletvekilleri listesi, 2020 Azerbaycan genel seçimleri ile seçilen milletvekillerinden oluşan 6. dönem Azerbaycan Parlamentosu.

Meclis dağılımıDüzenle

2020 Azerbaycan genel seçimlerinde 125 Seçim Çevresinde seçimler düzenlenmiştir.4 seçim dairesinde seçim sonuçları iptal edilmiştir. Bir sonraki Azerbaycan ara genel seçimlerinde bu 4 ve boşalan 2 sandalye için milletvekilleri seçilecektir.

4 Ağustos 2020’de bağımsız milletvekili Fettah Haydarov öldü.

31 Ağustos 2020’de Cumhuriyetçi Alternatif Partisi ve Millî Cephe Partisi resmî devlet kaydına alındı. Böylece Cumhuriyetçi Alternatif Partisi kurucu üyesi, 4 Ağustos 2020’den Parti Siyasi Komitesinin üyesi, bağımsız milletvekili Erkin Kadirli ve Millî Cephe Partisi kurucusu, parti genel başkanı, bağımsız milletvekili Razi Nurullayev mensup oldukları partileri resmen temsil etmeye başladılar.

29 Ağustos 2021 tarihinde 55 sayılı Haçmaz şehir seçim bölgesinden Yeni Azerbaycan Partisi milletvekili Eldeniz Selimov saat 1.00'da Haçmaz şehrinde kendi yeğenine ait restoranı pandemi kurallarına uymadığı için kapatma işlemi yapan polise zor kullandığı sebebiyle İçişleri Bakanlığına şikayet dilekçesi gönderilmiştir. Dilekçe bakanlık tarafından Cumhuriyet Başsavcılığına sevkedilmiş, Başsavcılık görev başındaki polise zor kullanması sebebiyle Eldeniz Selimovun milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması ile ilgili Millî Meclise duyuru göndermiştir. 2 Ağustos 2021 tarihinde olağanüstü toplantı düzenleyen Disiplin Kurulu milletvekilinin dokunulmazlığını feshedilmesi için 3 Ağustos 2021 tarihindeki olağanüstü oturuma dilekçe yollamıştır.[1] Ayrıca aynı gün Yeni Azerbaycan Partisi Haçmaz Şehir Teşkilatı Yönetim Kurulu olağanüstü toplantı düzenleyerek Eldeniz Selimov'u partiden ihraç etmiştir.[2] 3 Ağustos 2021 meclis genel oturumunda oylamayla bağımsız milletvekili Eldeniz Selimov`un dokunulmazlığı kaldırılmışdır.[3] 27 Aralık 2021 tarihinde alınan mahkeme kararıyla Eldeniz Selimov'un milletvekilliği düşürülmüştür.[4]

3 mart 2022 tarihinde 50 sayılı Gobustan-Abşeron seçim bölgesinden bağımsız milletvekili Şahin Seyidzade Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından İçerişehir Devlet Tarih-Mimarlık Kompleksi Başkanı olarak atandı.[5] 16 mart 2022 tarihinde Şahin Seyidzade Merkezî Seçim Komisyonuna milletvekilliğinden düşürülmesi için dilekçe yazdı.[6] 17 mart 2022 tarihinde düzenlenen Merkezî Seçim Komisyonu toplantısında Şahin Seyidzade'nin dilekçesi değerlendirildi ve Azerbaycan Anayasası'nın 89. maddesinin 1. hissesinin 4. fıkrasında yazılmış "Millî Meclis üyesi devlet kurumlarında görevde bulunursa milletvekilliği düşürülür." cümlesi baz alınarak Şahin Seydizade'nin milletvekilliği düşürüldü.[7]

Siyasi parti Seçilen Mevcut Değişim Seçilen milletvekili dağılımı Mevcut milletvekili dağılımı
Yeni Azerbaycan Partisi 70 69   1    
Bağımsız 41 37   4
Vatandaş Dayanışması Partisi 3 3  
Ana Vatan Partisi 1 1  
Azerbaycan Demokratik Maarifçilik Partisi 1 1  
Büyük Kuruluş Partisi 1 1  
Bütün Azerbaycan Halk Cephesi Partisi 1 1  
Demokratik Islahatlar Partisi 1 1  
Vahdet Partisi 1 1  
Vatandaş Birliği Partisi 1 1  
Cumhuriyetçi Alternatif Partisi 0 1   1
Millî Cephe Partisi 0 1   1
Toplam 121 118
Boş 4 7   3


MilletvekilleriDüzenle

Seçim Çevresi Milletvekili Siyasi Parti Değişiklik
1 sayılı Şerur-Sederek Vasıf Talıbov Yeni Azerbaycan Partisi
2 sayılı Şerur İsa Habibbeyli
3 sayılı Babek-Kengerli-Nahçıvan Settar Möhablıyev Bağımsız
4 sayılı Nahçıvan Şehir Eldar İbrahimov Yeni Azerbaycan Partisi
5 sayılı Şahbuz-Babek Siyavuş Nevruzov
6 sayılı Culfa-Babek Ülviyye Hamzayeva
7 sayılı Ordubat-Culfa Cebi Guliyev
8 sayılı Binegedi 1. Azay Guliyev Bağımsız
9 sayılı Binegedi 2. Kemalettin Gafarov Yeni Azerbaycan Partisi
10 sayılı Binegedi 3. Mader Musayev Bağımsız
11 sayılı Karadağ Aydın Hüseynov Yeni Azerbaycan Partisi
12 sayılı Karadağ-Binegedi-Yasamal Sabine Hasayeva
13 sayılı Hazar-Pirallahı Rauf Aliyev
14 sayılı Hazar Soltan Mammadov Bağımsız
15 sayılı Yasamal 1. Ülvi Guliyev
16 sayılı Yasamal 2. Erkin Kadirli Bağımsız Cumhuriyetçi Alternatif Partisi
17 sayılı Yasamal 3. Elnur Allahverdiyev Yeni Azerbaycan Partisi
18 sayılı Nerimanov-Nizami Rasim Musabeyov Bağımsız
19 sayılı Nerimanov 1. Hikmet Mammadov Yeni Azerbaycan Partisi
20 sayılı Nerimanov 2. Adil Aliyev Bağımsız
21 sayılı Nesimi 1. Melahet İbrahimkızı Yeni Azerbaycan Partisi
22 sayılı Nesimi 2. Asım Mollazade Demokratik Islahatlar Partisi
23 sayılı Nesimi-Sebail Ziyad Sametzade Bağımsız
24 sayılı Nizami 1. Gönül Nurullayev
25 sayılı Nizami 2. Sadakat Valiyeva Yeni Azerbaycan Partisi
26 sayılı Sabuncu 1. Fazıl Mustafa Büyük Kuruluş Partisi
27 sayılı Sabuncu 2. Aliabas Salahzade Yeni Azerbaycan Partisi
28 sayılı Sabuncu 3. Eldar Guliyev Bağımsız
29 sayılı Sebail Nigar Arpadarai Bağımsız
30 sayılı Surahanı 1. Sevinc Fataliyeva Yeni Azerbaycan Partisi
31 sayılı Surahanı 2. İtibar Aliyev Bağımsız
32 sayılı Surahanı 3. Afet Hasanova Yeni Azerbaycan Partisi
33 sayılı Hatai 1.
Seçim sonuçları iptal edildi.
34 sayılı Hatai 2. Mihail Zabelin Yeni Azerbaycan Partisi
35 sayılı Hatai 3.
Seçim sonuçları iptal edildi.
36 sayılı Hatai 4. Kudret Hasanguliyev Bütün Azerbaycan Halk Cephesi Partisi
37 sayılı Nizami 1.
(Gence)
Pervin Kerimzade Yeni Azerbaycan Partisi
38 sayılı Nizami 2.
(Gence)
Nagif Hamzayev
39 sayılı Kepez 1.
(Gence)
Müşfik Caferov
40 sayılı Kepez 2.
(Gence)
Musa Guliyev
41 sayılı Sumgayıt 1. Hicran Hüseynova
42 sayılı Sumgayıt 2. Tahir Mirkişili
43 sayılı Sumgayıt 3. Emin Hacıyev
44 sayılı Sumgayıt-Hızı Müşfik Mammadli
45 sayılı Abşeron Oktay Esedov
46 sayılı Şirvan İltizam Yusufov Bağımsız
47 sayılı Mingeçevir Aydın Mirzazade Yeni Azerbaycan Partisi
48 sayılı Yevlah İlham Mammadov
49 sayılı Yevlah-Mingeçevir Ali Hüseynli
50 sayılı Abşeron-Kobustan Şahin Seyidzade Bağımsız Milletvekilliği düşürüldü.
51 sayılı Kusar Azer Badamov
52 sayılı Kuba Vahid Ahmedov
53 sayılı Kuba-Kusar Anatoli Rafailov
54 sayılı Şabran-Siyezen Sadık Kurbanov Yeni Azerbaycan Partisi
55 sayılı Haçmaz Şehir Eldeniz Selimov Bağımsız Milletvekilliği düşürüldü.
56 sayılı Haçmaz Kasaba Sevil Mikailova Bağımsız
57 sayılı Kürdemir Amine Ağazade
58 sayılı Kürdemir-Hacıgabul Rafael Hüseynov Vatandaş Dayanışması Partisi
59 sayılı Salyan Jale Ahmedova Bağımsız
60 sayılı Salyan-Neftçala Fezail Ağamalı Ana Vatan Partisi
61 sayılı Neftçala Sabir Rüstemhanlı Vatandaş Dayanışması Partisi
62 sayılı Saatlı Aziz Alakberov Yeni Azerbaycan Partisi
63 sayılı Sabirabad 1. Kemal Caferov
64 sayılı Sabirabad 2. Ramin Mammadov
65 sayılı Saatlı-Sabirabad-Kürdemir Ehliman Emiraslanov
66 sayılı Bilesuvar Behruz Maharramov Bağımsız
67 sayılı Celilabad Şehir Malik Hasanov Yeni Azerbaycan Partisi
68 sayılı Celilabad Köy Elman Nesirov
69 sayılı Celilabad-Bilesuvar-Masallı Fezail İbrahimli Vatandaş Dayanışması Partisi
70 sayılı Masallı Şehir Meşhur Mammadov Yeni Azerbaycan Partisi
71 sayılı Masallı Köy Anar İskenderov
72 sayılı Yardımlı-Masallı Musa Kasımlı Bağımsız
73 sayılı Lenkeran Şehir Rufat Guliyev
74 sayılı Lenkeran Köy
Seçim sonuçları iptal edildi.
75 sayılı Lenkeran-Masallı Cevanşir Paşazade Yeni Azerbaycan Partisi
76 sayılı Lenkeran-Astara Ziyafet Askerov
77 sayılı Astara Reşat Mahmudov
78 sayılı Lerik İkbal Mammadov
79 sayılı İmişli Razi Nurullayev Bağımsız Millî Cephe Partisi
80 sayılı İmişli-Beylegan
Seçim sonuçları iptal edildi.
81 sayılı Beylegan Şahin İsmailov Yeni Azerbaycan Partisi
82 sayılı Ağcabedi Tahir Rzayev
83 sayılı Ağcabedi-Füzuli Agil Abbas Bağımsız
84 sayılı Füzuli Vügar Bayramov
85 sayılı Şamahı Tamam Caferova
86 sayılı İsmayıllı Nevruzali Aslanov
87 sayılı Ağsu-İsmayıllı Tahir Kerimli Vahdet Partisi
88 sayılı Göyçay Sabir Hacıyev Vatandaş Birliği Partisi
89 sayılı Göyçay-Ağdaş Mezahir Efendiyev Bağımsız
90 sayılı Ağdaş Cavit Osmanov Yeni Azerbaycan Partisi
91 sayılı Ucar Ramil Hasan
92 sayılı Zerdab-Ucar Jale Aliyeva Bağımsız
93 sayılı Berde Şehir Fatma Yıldırım Yeni Azerbaycan Partisi
94 sayılı Berde Köy Zahit Oruç Bağımsız
95 sayılı Terter Sahib Alıyev
96 sayılı Goranboy-Naftalan Anar Mammadov Yeni Azerbaycan Partisi
97 sayılı Goranboy-Ağdam-Terter Ağalar Valiyev
98 sayılı Şemkir Şehir Sahibe Gafarova
99 sayılı Şemkir Köy Nurlan Hasanov
100 sayılı Şemkir-Daşkesen Kamran Bayramov
101 sayılı Hanlar-Daşkesen Elşat Mirbeşir
102 sayılı Samuh-Şemkir Nizami Seferov
103 sayılı Gedebey Sevinç Hüseynova
104 sayılı Gedebey-Tovuz Arzu Nağıyev Bağımsız
105 sayılı Tovuz Ganire Paşayeva
106 sayılı Tovuz-Kazah-Ağstafa Ülviyye Ağayeva
107 sayılı Kazah Samet Seyidov Yeni Azerbaycan Partisi
108 sayılı Ağstafa Nizami Caferov
109 sayılı Balaken Nesip Mahamaliyev
110 sayılı Zagatala Elşen Musayev Azerbaycan Demokratik Maarifçilik Partisi
111 sayılı Zagatala-Balaken Kamile Aliyeva Yeni Azerbaycan Partisi
112 sayılı Kah Azer Kerimli Bağımsız
113 sayılı Şeki Şehir Vügar İskenderov Yeni Azerbaycan Partisi
114 sayılı Şeki Köy 1. Ali Masimli Bağımsız
115 sayılı Şeki Köy 2. Civanşir Feyziyev
116 sayılı Kebele Fettah Haydarov Vefat
117 sayılı Oğuz-Kebele Agiye Nahçıvanlı Yeni Azerbaycan Partisi
118 sayılı Ağdam Şehir Bahtiyar Aliyev Bağımsız
119 sayılı Ağdam Köy Bahtiyar Sadıkov Yeni Azerbaycan Partisi
120 sayılı Cebrail-Gubadlı Ceyhun Mammadov
121 sayılı Laçın Mahir Abbaszade
122 sayılı Hankendi Tural Genceliyev Bağımsız
123 sayılı Kelbecer Agil Mammadov Yeni Azerbaycan Partisi
124 sayılı Şuşa-Füzuli-Hocalı-Hocavend Elman Mammadov
125 sayılı Zengilan-Kubatlı İmamverdi İsmailov

NotlarDüzenle

Ayrıca BakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Eldəniz Səlimov YAP-dan çıxarılıb". Azadlıq Radiosu (Azerice). 31 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2021. 
  2. ^ "Deputat Eldəniz Səlimov YAP-dan çıxarılıb". Report İnformasiya Agentliyi (Azerice). 2 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ağustos 2021. 
  3. ^ "Eldəniz Səlimov həbs olundu". Azadlıq Radiosu (Azerice). 31 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2021. 
  4. ^ "Eldəniz Səlimovun deputat səlahiyyətlərinə xitam verilib - EKSKLÜZİV". Report İnformasiya Agentliyi (Azerice). 27 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2021. 
  5. ^ "Ş.K.Seyidzadənin "İçərişəhər" Dövlət Tarix-Memarlıq Qoruğu İdarəsinin İdarə Heyətinin sədri təyin edilməsi haqqında Azərbaycan Respublikası Prezidentinin Sərəncamı » Azərbaycan Prezidentinin Rəsmi internet səhifəsi". president.az (Azerice). 3 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2022. 
  6. ^ mia.az. "Vəzifəyə təyin olunan deputat mandatı ilə bağlı MSK-ya müraciət etdi". mia.az (Azerice). 17 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2022. 
  7. ^ "MSK Şahin Seyidzadənin deputat səlahiyyətlərinə xitam verib - YENİLƏNİB-2". Report İnformasiya Agentliyi (Azerice). 17 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2022.