Azerbaycan Millî Meclisi 1. dönem milletvekilleri listesi

Azerbaycan Millî Meclisi 1. dönem milletvekilleri listesi, 1995 Azerbaycan genel seçimleri, 1995, 1996, 1998 ve 1999 Azerbaycan ara genel seçimleri ile seçilen milletvekillerinden oluşan 1. dönem Azerbaycan Parlamentosu.

Meclis dağılımıDüzenle

1995 Azerbaycan genel seçimlerinde 125 milletvekili seçilecekti. Lakin Hankendi işgal edildiği için 42 saylı Hankendi Seçim Çevresi’nde seçimler gerçekleştirilemedi. Ayrıca geriye kalan 124 milletvekilinden 99’u liste usulü çoğunluk seçim sistemiyle, 25’i ise nispi seçim temsiliyle seçilecekti. Seçim sonlandıktan sonra 99 liste usulü seçim sistemi uygulanan seçim çevresindem 91 milletvekili seçildi, yani 8 seçim çevresinden milletvekili çıkarılamadı. Ardından 21 seçim çevresinde (21 milletvekili) sonuçlar iptal edildi ve 20 sandalye için 1995 Azerbaycan ara genel seçimleri düzenlendi. Bu ara seçimde de kesin sonuç alınamayan bazı seçim çevrelerinde sonuçlar iptal edildi ve 1996 Azerbaycan ara genel seçimleri düzenlenerek 15 sandalye için milletvekili seçildi.Sonuçları kesin olmayan bir seçim çevresinde ise 1996’nın 18 Şubatında ara seçimler düzenlendi.1998 ve 1999’da da boş kalan yerlere ara seçimler düzenlenerek milletvekilleri seçildi.

1995 seçimleri bağımsız Azerbaycan’ın ilk parlamento seçimi olduğu için bazı kanunlar esnekti. Seçim kanununa esasen ilk parlamentoda üyelerin %15 devlet görevlerinde çalışabilirdi. Bu geçit dönemi için geçerliydi. 2000 Azerbaycan genel seçimleri’nde bu kanun geçerli olmadı.

26 Şubat 1996’da bağımsız milletvekili Ali Ansuhski suikaste uğradı ve ölüm nedeniyle milletvekilliği düşürüldü.

1996’da %15’lik devlet görevinde çalışma kontenjanını aşma sebebiyle Kültür Bakanı, milletvekili Polat Bülbüloğlu milletvekilliğinden istifa etti.

30 Aralık 1997’de bağımsız milletvekili Sofig Hüseynov öldü.

1996’da seçilen Yeni Azerbaycan Partisi milletvekili Resul Guliyev’in Millî Meclis Başkanlığından istifa etmesi ve ABD’ye taşınması üzerine 1997’de milletvekilliğine son verildi.

21 Şubat 1997’de Yeni Azerbaycan Partisi’nin nispi temsille seçilen milletvekili Ziya Bünyadov suikasta uğradı. Ayrıca başbakan Fuat Guliyev’in görevden alınmasıyla milletvekilliğine de son koyuldu.Bunun üzerinde YAP listesinde ilk sırada olan Ali Alirızayev ve Ziyafet Askerov onların yerine YAP’ı parlamentoda temsil ettiler.

17 Ağustos 1998’de bağımsız milletvekili Yusuf Sametoğlu öldü.

1998'de %15’lik devlet görevinde çalışma kontenjanını aşma sebebiyle bağımsız milletvekili, Devlet Toprak ve Haritaçizme Komitesi başkanı Garip Mammadov milletvekilliğinden istifa etti.

1998'de eski Meclis Başkanı Resul Guliyev’in Azerbaycan Demokrat Partisi’ne genel başkan seçilmesi, Azerbaycan’a geri dönme kararı alması üzerine Yeni Azerbaycan Partisi milletvekilleri Zemine Dünyamalıyeva, Akif Şahbazov, Mahir Esedov, Şamil Yusufov, Solmaz Alaskerova partilerinden istifa ederek bağımsız milletvekilleri Yusuf Bağırzade ve Umar Efendiyev ile birlikte Azerbaycan Demokrat Partisi’ne üye oldular. 3 Şubat 2000’de parti resmen devlet kaydına alındı ve ana muhalefet konumuna yükseldi.

1998’te Yeni Azerbaycan Partisi milletvekili Toğrul İbrahimli partisinden istifa ederek Namus Cumhuriyet Partisi’ni kurduğunu ilan etti. Lakin parti resmî kayıtlara alınmadığı için bağımsız milletvekili olarak görevine devam etti.

1998’te Yeni Azerbaycan Partisi milletvekili Cebrail Ahmedov partisinden istifa ederek bağımsız milletvekili Gülnare Kurbanova ile birlikte Azerbaycan Millî İstiklal Partisine üye oldular.

1998’te bağımsız milletvekili Metleb Mütellimli Sosyal Adalet Partisi’ni kurmuştur.

1999’da Azerbaycan Demokratik İstiklâl Partili Mübariz Kurbanlı ve Vilayet Guliyev partilerinden istifa ederek Yeni Azerbaycan Partisi’ne üye oldular.

6 Ocak 1999’da Yeni Azerbaycan Partisi milletvekili Sefiyar Musayev öldü.

21 Şubat 1999’da milletvekili seçilen Yeni Azerbaycan Partisi milletvekili Zakir Serdarov 1 Aralık 1999’da öldü.

28 Haziran 1999'da Yeni Azerbaycan Partisi milletvekili Semaye Piriyeva Sabirabad Rayon İcrâ Hakimiyyeti başkanı (vali) makamına atandı.

20-21 Aralık 1999’da Yeni Azerbaycan Partisi’nin 1. Olağan Kurultayında bağımsız milletvekili İlham Aliyev Yeni Azerbaycan Partisi’nin genel başkan yardımcısı seçildi.

30 Temmuz 2000’de Yeni Azerbaycan Partisi milletvekili Faramaz Maksudov öldü.

Ayrıca 1. dönem boyunca bağımsız milletvekilleri Şaittin Aliyev, Fikret Sadıkov, Ali Hasanov, Eldar Kahramanov, Hikmet Osmanov, Rizvan Cebiyev, Ehed Abıyev, Celal Aliyev, Settar Seferov, İmamverdi İsmailov ve Nizami Alekperov Yeni Azerbaycan Partisi’ne üye oldular.

2000 Azerbaycan genel seçimleri öncesi Azerbaycan Demokratik Girişimciler Partisi milletvekili Mikail Mirze ve Azerbaycan Millî İstiklâl Partisi’nin milletvekili Nevruz Guliyev partilerinden istifa ederek seçimlere bağımsız olarak katıldılar.

Aşağıdaki tabloda seçilen milletvekili sayısı 1995 Azerbaycan genel seçimleri’nin ve 1995, 1996 Azerbaycan ara genel seçimleri sonuçlarına istinaden, mevcut ve değişim kısmı ise boşalan sandalyeler için yapılan ara seçimlerin sonuçları yansıtılarak eklenmiştir.

Siyasi parti Seçilen Son Değişim Seçilen milletvekili dağılımı Mevcut milletvekili dağılımı
Bağımsızlar 55 43   12  
Yeni Azerbaycan Partisi 52 63   11
Azerbaycan Halk Cephesi Partisi 4 4  
Azerbaycan Millî İstiklâl Partisi 4 5   1
Azerbaycan Demokratik İstiklâl Partisi 2 0   2
Azerbaycan Demokratik Girişimciler Partisi 2 1   1
Ana Vatan Partisi 1 1  
Azerbaycan Demokratik Maarifçilik Partisi 1 1  
Azerbaycan Sosyal Refah Partisi 1 1  
Müsavat Partisi 1 1  
Vatandaş Dayanışması Partisi 1 1  
Azerbaycan Demokrat Partisi 0 7   7
Sosyal Adalet Partisi 0 1   1
Toplam 124 120'   4

MilletvekilleriDüzenle

Seçim Çevresi Milletvekili Siyasi Parti Değişiklik
1 sayılı Şerur-Sederek Vasıf Talıbov Yeni Azerbaycan Partisi
2 sayılı Şerur-Babek Nizami Hudiyev
3 sayılı Nahçıvan Mahmud Mammadguliyev Bağımsız
4 sayılı Babek-Şahbuz Rıza İbadov Yeni Azerbaycan Partisi
5 sayılı Culfa-Ordubad Faramaz Maksudov Vefat etti.
6 sayılı 1. Yasamal Mübariz Kurbanlı Azerbaycan Demokratik İstiklâl Partisi Yeni Azerbaycan Partisi
7 sayılı 2. Yasamal Fatma Abdullazade Yeni Azerbaycan Partisi
8 sayılı 3. Yasamal Gülnare Kurbanova Bağımsız Azerbaycan Millî İstiklâl Partisi
9 sayılı 1. Hatai Garip Mammadov Milletvekilliğinden istifa
10 sayılı 2. Hatai Babahan Muradov Azerbaycan Demokratik Maarifçilik Partisi
11 sayılı 3. Hatai Resul Guliyev Yeni Azerbaycan Partisi Milletvekilliği düşürüldü.
12 sayılı 1. Nizami Şamil Kurbanov Bağımsız
13 sayılı 2. Nizami Sirus Tebrizli Yeni Azerbaycan Partisi
14 sayılı Karadağ İlham Aliyev Bağımsız Yeni Azerbaycan Partisi
15 sayılı 1. Sabuncu Zelimhan Yakub
16 sayılı 2. Sabuncu Oruç Mammadov Yeni Azerbaycan Partisi
17 sayılı Sabuncu-Azizbeyov Esmethanım Mammadova Bağımsız
18 sayılı Azizbeyov Şaittin Aliyev Yeni Azerbaycan Partisi
19 sayılı 1. Surahanı Anar Mammadhanov
20 sayılı 2. Surahanı Maksut İbrahimbeyov
21 sayılı Binegedi Toğrul İbrahimli Yeni Azerbaycan Partisi Bağımsız
22 sayılı Binegedi-Nesimi Akif Muradverdiyev Bağımsız
23 sayılı Binegedi-Karadağ Mader Musayev
24 sayılı 1. Nerimanov Eldar Abbasov
25 sayılı 2. Nerimanov Rafael Allahverdiyev Yeni Azerbaycan Partisi
26 sayılı 1. Nesimi Yusuf Vekilov (Sametoğlu) Bağımsız Vefat etti.
27 sayılı 2. Nesimi Vladimir Timoşenko
28 sayılı Sebail Ömer Eldarov
29 sayılı Ali Bayramlı Naire Şahtahtinskaya
30 sayılı Yevlah Şefika Mammadova
31 sayılı 1. Kepez Şamil Yusufov Yeni Azerbaycan Partisi Azerbaycan Demokrat Partisi
32 sayılı 2. Kepez Aslan Abbasov
33 sayılı 1. Nizami
(Gence)
Yusuf Bağırzade Bağımsız Azerbaycan Demokrat Partisi
34 sayılı 2. Nizami Asef Hacıyev
35 sayılı Lenkeran Şehir Yaşar Rzayev Yeni Azerbaycan Partisi
36 sayılı Lenkeran Köy Hadı Recebov Bağımsız Yeni Azerbaycan Partisi
37 sayılı Mingeçevir Nizami Alekberov Yeni Azerbaycan Partisi
38 sayılı 1. Sumgayıt Fikret Sadıkov Yeni Azerbaycan Partisi
39 sayılı 2. Sumgayıt Fezail Ağamalı Ana Vatan Partisi
40 sayılı 3. Sumgayıt Metleb Mütellimli Bağımsız Azerbaycan Demokratik Girişimciler Partisi Sosyal Adalet Partisi
41 sayılı 4. Sumgayıt Ali Hasanov Yeni Azerbaycan Partisi
42 sayılı Hankendi
İşgal altında.
43 sayılı Şeki Şehir Natig Rasulov Bağımsız
44 sayılı Şeki Köy Eldar Salayev
45 sayılı Şuşa-Cebrail-Hocavend Polat Bülbüloğlu Milletvekilliğinden istifa.
46 sayılı Abşeron Cabir Nevruz
47 sayılı Ağdam Şehir Çimnaz Aliyeva
48 sayılı Ağdam Köy Sofig Hüseynov Vefat etti
49 sayılı Ağdaş Nigar Alekberova
50 sayılı Ağstafa Eldar Namazov
51 sayılı Ağsu-Kürdemir Mikail Mirze Azerbaycan Demokratik Girişimciler Partisi Bağımsız
52 sayılı Ağcabedi-Füzuli Vilayet Guliyev Azerbaycan Demokratik İstiklâl Partisi Yeni Azerbaycan Partisi
53 sayılı Astara Sultan Mammadov Bağımsız
54 sayılı Balaken Ali Ansuhski Suikaste uğradı.
55 sayılı Beylegan Nevruz Guliyev Azerbaycan Millî İstiklâl Partisi Bağımsız
56 sayılı Berde Şehir Terane Musayeva Yeni Azerbaycan Partisi
57 sayılı Berde-Ağcabedi Eldar Kahramanov Bağımsız Yeni Azerbaycan Partisi
58 sayılı Bilesuvar Akif Şahbazov Yeni Azerbaycan Partisi Azerbaycan Demokrat Partisi
59 sayılı Kazah Teymur Bünyadov
60 sayılı Kah-Zagatala Kerim Ramazanov Bağımsız
61 sayılı Kebele Fettah Haydarov
62 sayılı Kobustan-Siyezen-Hızı Maksim Musayev Yeni Azerbaycan Partisi
63 sayılı Kuba Hamdulla Caferov Bağımsız
64 sayılı Kuba-Deveci Hikmet Osmanov Yeni Azerbaycan Partisi
65 sayılı Kusar Zeynettin Hasmetov Azerbaycan Demokratik Girişimciler Partisi
66 sayılı Zagatala Hacımammad Ramazanov Yeni Azerbaycan Partisi
67 sayılı Zerdab-İmişli-Ucar Seyyad Salahov
68 sayılı İmişli Elmira Kasımova Bağımsız
69 sayılı İsmayıllı Musa Yagubov (Urud)
70 sayılı Yardımlı-Masallı Sabir Rüstemhanlı Vatandaş Dayanışması Partisi
71 sayılı Kelbecer-Hocalı-Terter-Laçın Alovsat Ağalarov Bağımsız
72 sayılı Kürdemir Rizvan Cebiyev Yeni Azerbaycan Partisi
73 sayılı Gedebey Nizami Guliyev Azerbaycan Halk Cephesi Partisi
74 sayılı Goranboy-Naftalan Sefyar Musayev Yeni Azerbaycan Partisi Vefat etti
75 sayılı Göyçay Anar Rzayev Bağımsız
76 sayılı Lerik-Lenkeran Firdevsi Aliyev Yeni Azerbaycan Partisi
77 sayılı Masallı Şehir Ehed Abıyev Bağımsız Yeni Azerbaycan Partisi
78 sayılı Masallı Köy Hasan Hasanov
79 sayılı Neftçala-Salyan Arif Rehimzade Yeni Azerbaycan Partisi
80 sayılı Oğuz-Şeki-Yevlah-Mingeçevir Bahtiyar Vahapzade Bağımsız
81 sayılı Saatlı Celal Aliyev Yeni Azerbaycan Partisi
82 sayılı Sabirabad Minaye Aliyeva Yeni Azerbaycan Partisi
83 sayılı Sabirabad-Salyan İbrahim Gafarov
84 sayılı Salyan Ramiz Mehdiyev
85 sayılı Samuh-Goranboy Solmaz Alaskerova Azerbaycan Demokrat Partisi
86 sayılı Terter Zeynep Hanlarova Bağımsız
87 sayılı Tovuz Şehir Zakir Zeynalov
88 sayılı Tovuz Köy Samur Novruzov Yeni Azerbaycan Partisi
89 sayılı Ucar-Göyçay Settar Seferov Bağımsız
90 sayılı Füzuli Mammad Mammadov
91 sayılı Hanlar-Daşkesen Yaşar Aliyev Yeni Azerbaycan Partisi
92 sayılı Haçmaz Böyükağa Kurbanov
93 sayılı Haçmaz-Deveçi Cebrail Ahmedov Azerbaycan Millî İstiklal Partisi
94 sayılı Hacıgabul-Salyan Semaye Piriyeva Milletvekilliği düşürüldü.
95 sayılı Laçın-Zengilan-Kubatlı İmamverdi İsmailov Bağımsız Yeni Azerbaycan Partisi
96 sayılı Celilabad Şehir Dünyamalı Mammadov
97 sayılı Celilabad Köy Yusuf Hümbetov Yeni Azerbaycan Partisi
98 sayılı Şamahı Şirzat Eyyubov Müsavat Partisi
99 sayılı Şemkir Şehir Bağır Musayev Yeni Azerbaycan Partisi
100 sayılı Şemkir Köy Mahir Esedov Azerbaycan Demokrat Partisi
Nispi temsil Ziya Bünyadov Yeni Azerbaycan Partisi Suikaste uğradı.
Murtuz Alaskerov
Fuat Guliyev Milletvekilliği düşürüldü.
Ali Nağıyev
Mihail Zabelin
Asya Manafova
Eldar İbrahimov
Zahid Garalov
Ali İnsanov
Zemine Dünyamalıyeva Azerbaycan Demokrat Partisi
Kerim Kerimov
Şahlar Askerov
Hayrettin Kocayev
Mezdek Hüseynov
Ağabey Askerov
Südeyf İmamverdiyev
Fikret İsmailov
Ali Esedov
Eldar Seferov
Ali Alirzayev
Ziyafet Askerov
İtibar Mammadov Azerbaycan Millî İstiklal Partisi
Nazım İmanov
Şadman Hüseynov
Ali Kerimli Azerbaycan Halk Cephesi Partisi
Mirmahmut Miralioğlu
Gulamhüseyn Alibeyli

Ara seçimlerDüzenle

1996Düzenle

1996’da düzenlenen ara seçimlerde 20 Seçim Çevresinde seçimler düzenlendi. Bunların arasında öldürülen Ali Ansuhski’nin milletvekili olduğu 54 sayılı Balaken de vardı.

Seçim Çevresi Milletvekili Siyasi Parti Değişiklik
54 sayılı Balaken Umar Efendiyev Bağımsız Azerbaycan Demokrat Partisi

1998Düzenle

26 Temmuz 1998’de düzenlenen ara seçimde boş kalan yerlere seçimler düzenlendi.

Seçim Çevresi Milletvekili Siyasi Parti Değişiklik
9 sayılı 1. Hatai Hasan Mirzayev Yeni Azerbaycan Partisi
45 sayılı Şuşa-Cebrail-Hocavend Abbaskulu Ferzaliyev Bağımsız

9 Ağustos 1998’de ara seçimde boş kalan yerlere seçimler düzenlendi.

Seçim Çevresi Milletvekili Siyasi Parti Değişiklik
48 sayılı Ağdam Köy Yakub Ahmedov Bağımsız

1999Düzenle

21 Şubat 1999’da düzenlenen seçimde boş kalan yerelere seçimler düzenlendi.

Seçim Çevresi Milletvekili Siyasi Parti Değişiklik
11 sayılı 3. Hatai Tevfik Hüseynov Yeni Azerbaycan Partisi
26 sayılı 1. Nesimi Zakir Serdarov Vefat etti.

30 Mayıs 1999’da yeni seçimler düzenlendi.

Seçim Çevresi Milletvekili Siyasi Parti Değişiklik
74 sayılı Goranboy-Naftalan Hanhüseyn Kazımlı Azerbaycan Sosyal Refah Partisi

Ayrıca BakınızDüzenle

KaynakçaDüzenle