Ayten Erman

Türk oyuncu (1935-2022)

Ayten Erman (26 Kasım 1935, İstanbul - 24 Şubat 2022, İstanbul), Türk sinema ve tiyatro oyuncusu.[1]

Ayten Erman
Ayten erman.jpg
Doğum 26 Kasım 1935(1935-11-26)
Bakırköy, İstanbul, Türkiye
Ölüm 24 Şubat 2022 (86 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Ölüm sebebi COVID-19
Defin yeri Yenidoğan Mezarlığı, İstanbul
Milliyet Türk
Meslek Oyuncu
Etkin yıllar 1972-2009
Evlilik Şemsi İnkaya (e. ? - b. ?)
Çocuk(lar) Ozan İnkaya
Aile Ayşen Gruda (kardeşi)
Ayben Erman (kardeşi)

Ayten Erman 26 Kasım 1935'te İbrahim Sami-Zekiye Erman çiftinin üç kızından en büyüğü olarak İstanbul'un Bakırköy ilçesinin Yeşilköy semtinde, Osmanlı zamanında karargâh olarak kullanılan bir köşkte doğdu. Tosun Paşa, En Büyük Şaban, Şendul Şaban gibi filmlerin yanında Kenan Büke Tiyatrosu, Dormen Tiyatrosu, Tuncay Özinel Tiyatrosu ve birçok özel tiyatro ve müzikallerde roller aldı. Şemsi İnkaya ile evliliğinden bir çocuğu vardır. Ayşen Gruda ve Ayben Erman'ın ablasıdır.[2] Erman, 24 Şubat 2022'de İstanbul'da COVID-19 nedeniyle 86 yaşında öldü.[3] Cenazesi Üsküdar'daki Şakirin Camii'nden kaldırılarak Yenidoğan Mezarlığı'na defnedildi.[4]

FilmografiDüzenle

Film Dizi
Yıl Yapım Karakter Yıl Yapım Karakter
1991 İbret 2004 En İyi Arkadaşım
1989 Şahane Evlilik 2004 - 2007 Cennet Mahallesi Kısmet Ana
1989 Serseri Aşıklar 2006 Sihirli Annem (4.Sezon)
1989 Lambada / Gençlik Fırtınası 2002 Sırlar Dünyası / Sır Kapısı
1988 Kara Zindan 2002 Reyting Hamdi
1988 Hisseli Harikalar Kumpanyası 2001 Şen Kahkahalar
1988 Bıçkın 2001 Tatlı Hayat
1988 Bombacı 2000 Paşa Baba Konağı
1987 Temas 2000 Midasın Düşü
1987 Annem / Bırakmam Seni 2000 Dadı
1986 Hayroş 1999 Bücür Cadı
1986 Beyoğlu'nun Arka Yakası 1996 - 2001 Çılgın Bediş
1985 Şendul Şaban 1996 Tatlı Kaçıklar
1985 Gurbetçi Şaban 1996 Köşe Kapmaca
1985 Ekmek Elden Su Gölden 1995 Çiçek Taksi
1984 Geçim Otobüsü 1994 Kaygısızlar
1983 Şekerpare 1993 Cümbüş Sokak
1983 Şalvar Davası 1987 Mesela Muzaffer
1983 Yorgun 1985 Bugünün Saraylısı
1983 En Büyük Şaban 1985 Acımak
1982 İffet
1982 Nikah Masası
1982 Gülsüm Ana
1982 Berduşlar
1982 Baş Belası
1979 Tatlı Çarşamba
1976 Tosun Paşa
1976 Güngörmüşler
1976 Aile Şerefi
1972 Ay Aman Of

KaynakçaDüzenle

  1. ^ ByAlada (26 Şubat 2022). "Ayten Erman; Evde Kalmış Kız Rollerinin Oyuncusuydu. Huzurevinde Kaldı-Cenazede Ünlülerden Kimse Yoktu!". You Tube. 28 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2022. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2016. 
  3. ^ "Usta oyuncu Ayten Erman hayatını kaybetti". Haberturk.com. 25 Şubat 2022. 25 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2022. 
  4. ^ "Usta oyuncu Ayten Erman son yolculuğuna uğurlandı". Cumhuriyet. 25 Şubat 2022. 27 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2022. 

Dış bağlantılarDüzenle