Ayta Sözeri

Türk oyuncu ve şarkıcı

Ayta Sözeri (d. 31 Mart 1976, Batı Almanya), Türk oyuncu ve şarkıcı. Aynı zamanda İnsan hakları aktivisti ve LGBT hakları aktivistidir.[1][2]

Ayta Sözeri
Sözeri, Aile Arasında'nın İzmir galasında, 2017.
Doğum31 Mart 1976 (48 yaşında)
Batı Almanya
İkametCihangir, Beyoğlu, İstanbul, Türkiye
MilliyetTürk
EğitimEge Üniversitesi
Dokuz Eylül Üniversitesi
MeslekOyuncu, şarkıcı, aktivist
Etkin yıllar2000-günümüz

Yaşamı değiştir

Ayta Sözeri, 31 Mart 1976'da Batı Almanya'da doğdu.[3] Anne tarafından Çerkes asıllıdır.[4] 1982'de ailesiyle İzmir'e yerleşti ve 20'li yaşlarında cinsiyet değiştirme ameliyatı oldu.[5][6] Ege Üniversitesi İşletme Bölümünden mezun oldu[7] ve Dokuz Eylül Üniversitesi Türk Sanat Müziği Korosunda Türk müziği eğitimi aldı. Daha sonra aralarında Sezen Aksu'nun da bulunduğu sanatçılara konserlerinde geri vokallik yaparak hayatını kazanmaya başladı.[8][9]

Ayta Sözeri "Benimle Söyle" adlı yarışma programında jüri üyeliği yaptı.[10]

Ayta Sözeri, 2019 yılında Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda verdiği ilk konserinde Belkıs Özener'i sahnesinde ağırladı. Verdiği konserler büyük ilgi gören [kaynak belirtilmeli] Ayta Sözeri, 2020 yılında Bodrum Antik Tiyatrosu'nda verdiği konserde bu kez efsane sanatçı Gülden Karaböcek'i sahnesinde konuk etti.[11][12][13]

Filmografisi değiştir

Sinema
Yıl Yapım Rol Notlar
2009 Güneşi Gördüm Tuana
Teslimiyet Aygül
2010 Kukuriku - Kadın Krallığı Beton
2016 Koca Dünya Hayat kadını[14]
2017 Aile Arasında Behiye
2020 Eltilerin Savaşı Ebe
Televizyon
Yıl Yapım Rol Notlar
2000 Dadı Şarkıcı
Hayat Bağları Hapishane Müdüresi
2006 Arka Sokaklar Aydan Konuk oyuncu
2007 Kuzey Rüzgârı Okşan
Dudaktan Kalbe Mahkûm Konuk oyuncu
2008
2009 Akasya Durağı Naciye, Zümrüt
Kahramanlar Arzu
2010 Parmaklıklar Ardında Mahkûm
2011 Papatyam Şebnem
2012 Acayip Hikayeler Cansu Konuk oyuncu
Kayıp Şehir Duygu
2014 Ulan İstanbul Umay
2015 Paramparça Nezaket
2021-2022 Kırmızı Oda Zekiye Keklik Konuk oyuncu
2022 Demet Akbağ ile Güldürme Beni Kendisi Konuk
İnternet dizi ve filmleri
Yıl Yapım Rol Notlar
2021 Yeşilçam Kuvvet Konuk oyuncu
İlk ve Son Abla
2022 Yılbaşı Gecesi Eftalya
2023 İstanbul Üçlemesi: Meze, Müzik, Muhabbet Sabriye

Diskografi değiştir

Single'ları
  • "Büklüm Büklüm" (2018)
  • "Yanayım Yanayım" (2018)
  • "Gülü Susuz Seni Aşksız Bırakmam" (Aşkın'ın Şarkıları albümü) (2019)
  • "Rustik" (ft. Uraz Kaygılaroğlu) (Eltilerin Savaşı film müziği) (2020)
  • "Anılarıma Yazık" (2020)

Ödülleri değiştir

Kaynakça değiştir

  1. ^ "Ayta Sözeri" (PDF). gzone.com.tr. 18 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2016. 
  2. ^ "Bu da Benim Proust Anketim: Ayta Sözeri". artfulliving. 11 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2016. 
  3. ^ "Arka Sokakların Biblosu: Ayta Sözeri". kaosgl.org. 11 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2016. 
  4. ^ "Ayta Sözeri: Filmden sonra evlenme teklifleri arttı". Posta. 27 Ocak 2018. 1 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2018. 
  5. ^ Gence, Hakan (25 Ağustos 2014). "İlk trans oyuncu Ayta Sözeri: Çok güzel sevişir ve öpüşürüm!" (röportaj). hurriyet.com. Trump Towers - İstanbul: Hürriyet kelebek eki. 28 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2019. 
  6. ^ Heja Bozyel (13 Ocak 2013). "Seks işçiliği yapmadım". Habertürk. 1 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2013. 
  7. ^ Bahar Çuhadar (18 Nisan 2009). "Travestiyi oynamak zor!". Radikal. 4 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2013. 
  8. ^ Asu Maro. "Sezen Aksu ile sahne aldı". Milliyet. 7 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2013. 
  9. ^ "'İçimizde namazında niyazında olan da var, milliyetçi de, solcu da'". t24.com.tr. 11 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2016. 
  10. ^ "Ayta Sözeri Yarışma Programı". 6 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  13. ^ "ANTİK TİYATRO'DA AYTA SÖZERİ RÜZGARI ESTİ". https://anterhaber.com. 24 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Şubat 2024.  |website= dış bağlantı (yardım)
  14. ^ "Koca Dünya (2016) Full Cast & Crew". imdb.com. 15 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2016. 
  15. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2018. 

Dış bağlantılar değiştir