Aykut Oray

Aykut Oray (d. 13 Ekim 1942, Üsküdar - ö. 11 Ağustos 2009, Köyceğiz), Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.

Aykut Oray
Aykutoray-1.jpg
Doğum 13 Ekim 1942(1942-10-13)
Milliyet Türkiye
Meslek Tiyatrocu, Oyuncu
Etkin yıllar 1960-2009
Evlilik Sühendan Oray

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Ön Asya Dilleri ve Kültürleri Bölümünden mezun oldu. Hititoloji üzerine yüksek lisans yaptı. 1961 yılında İstanbul Üniversitesi Talebe Birliği Gençlik Tiyatrosu’nda tiyatroya başladı, 1963 yılında profesyonel oldu.[1] Birçok oyunda rol aldı. 1988 yılında ‘Perihan Abla’ dizisinde birkaç bölüm rol alarak televizyona adım attı. Pek çok sinema filmi ve dizi filmlerde oynadı. Marmara Üniversitesi Sinema-Televizyon Bölümünde ve Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde ders verdi. CHP'ye üye olarak politikada yer aldı. Beşiktaş taraftarı olan Aykut Oray, evli ve 2 çocuk babasıydı.

Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde 4. Kaunos Altın Aslan Türk Filmleri Festivali'ne katılan sinema oyuncusu 11 Ağustos 2009 tarihinde kaldığı otelde geçirdiği kalp krizi sonucu öldü.[2] 13 Ağustos 2009 tarihinde Çengelköy Mezarlığı'nda toprağa verildi.[3]

FilmografisiDüzenle

  • Mezuniyet - 2009
  • Hayal ve Gerçek - 2007
  • Şarkılar Susmasın - 2006
  • Janjan - 2006
  • Eve Giden Yol 1914 - 2006
  • Eksik Etek Şehmuz 2006
  • Davetsiz Misafir - 2005
  • Cennet Mahallesi- 2004
  • Dikkat Dikkat - 2004 TGRT
  • Halk Düşmanı - 2004
  • Uy Başuma Gelenler - 2004
  • Ömerçip - 2002
  • Koltuk Sevdası - 2001
  • Şellale - 2001
  • Şarkıcı - 2000
  • Gurbetçiler - 1996
  • Çiçek Taksi - 1995 TRT
  • Zzzzt FM - 1994
  • Rumuz Sev Beni - 1993
  • Sevgili Ortak - 1993
  • Yazlıkçılar - 1993
  • Ana....Şehmuz - 1991
  • Bir Milyara Bir Çocuk - 1990
  • Bizimkiler - 1989
  • Bir Garip Yolcu - 1972

KaynakçaDüzenle

Dış bağlantılarDüzenle