Aykut Oray

Türk oyuncu

Aykut Oray (d. 13 Ekim 1942; Üsküdar, İstanbul – ö. 11 Ağustos 2009; Köyceğiz, Muğla) Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.

Aykut Oray
Aykutoray-1.jpg
Doğum 13 Ekim 1942
Üsküdar, İstanbul, Türkiye
Ölüm 11 Ağustos 2009 (66 yaşında)
Köyceğiz, Muğla, Türkiye
Evlilik Sühandan Oray
Çocuk(lar) 2

HayatıDüzenle

Aykut Oray, 13 Ekim 1942 yılında Üsküdar, İstanbul'da dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Ön Asya Dilleri ve Kültürleri Bölümünden mezun oldu. Hititoloji üzerine yüksek lisans yaptı. 1961 yılında İstanbul Üniversitesi Talebe Birliği Gençlik Tiyatrosu’nda tiyatroya başladı, 1963 yılında profesyonel oldu.[1] Birçok oyunda rol aldı. 1988 yılında ‘Perihan Abla’ dizisinde birkaç bölüm rol alarak televizyona adım attı. Pek çok sinema filmi ve dizi filmlerde oynadı.1992 yılında Yalçın Çakır ile reality programı yaptı. Marmara Üniversitesi Sinema-Televizyon Bölümünde ve Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde ders verdi. CHP'ye üye olarak politikada yer aldı. 1996 yılında Gözcü Gazetesinin reklamlarında oynadı. Beşiktaş JK taraftarı olan Aykut Oray, evli ve 2 çocuk babasıydı.

Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde 4. Kaunos Altın Aslan Türk Filmleri Festivali'ne katılan sinema oyuncusu 11 Ağustos 2009 tarihinde kaldığı otelde geçirdiği kalp krizi sonucu öldü.[2] 13 Ağustos 2009 tarihinde Çengelköy Mezarlığı'nda toprağa verildi.[3]

FilmografiDüzenle

Yıl Yapım Rol Notlar
1972 Bir Garip Yolcu
1989 Bizimkiler
1990 Bir Milyara Bir Çocuk
1991 Ana
1993 Yazlıkçılar
Sevgili Ortak
Rumuz Sev Beni
1994 Zzzzt FM
1995 Çiçek Taksi
1996 Gurbetçiler
2000 Şarkıcı
2001 Şellale
Koltuk Sevdası
2002 Ömerçip
2004 Uy Başuma Gelenler
Halk Düşmanı
Hayat Bilgisi
Dikkat Dikkat
Cennet Mahallesi
2005 Davetsiz Misafir
2006 Eksik Etek Şehmuz
Eve Giden Yol 1914
Janjan
Şarkılar Susmasın
2007 Hayal ve Gerçek Yardımcı oyuncu
2009 Mezuniyet Şevket

KaynakçaDüzenle

Dış BağlantılarDüzenle