Aykut Oray

Türk oyuncu

Aykut Oray (d. 13 Ekim 1942; Üsküdar, İstanbul – ö. 11 Ağustos 2009; Köyceğiz, Muğla) Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.

Aykut Oray
Aykutoray-1.jpg
Doğum Ahmet Aykut Oray
13 Ekim 1942
Üsküdar, İstanbul, Türkiye
Ölüm 11 Ağustos 2009 (67 yaşında)
Köyceğiz, Muğla, Türkiye
Ölüm sebebi Kalp Krizi
Defin yeri Çengelköy Mezarlığı, İstanbul
Evlilik Sühandan Oray
Çocuk(lar) 2

HayatıDüzenle

Aykut Oray, 13 Ekim 1942 yılında Üsküdar, İstanbul'da dünyaya geldi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Ön Asya Dilleri ve Kültürleri Bölümünden mezun oldu. Hititoloji üzerine yüksek lisans yaptı. 1961 yılında İstanbul Üniversitesi Talebe Birliği Gençlik Tiyatrosu’nda tiyatroya başladı, 1963 yılında profesyonel oldu.[1] Birçok oyunda rol aldı. 1988 yılında ‘Perihan Abla’ dizisinde birkaç bölüm rol alarak televizyona adım attı. Pek çok sinema filmi ve dizi filmlerde oynadı.1992 yılında Yalçın Çakır ile reality programı yaptı. Marmara Üniversitesi Sinema-Televizyon Bölümünde ve Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde ders verdi. CHP'ye üye olarak politikada yer aldı. 1996 yılında Gözcü Gazetesinin reklamlarında oynadı. 2003 yılında Yalçın Çakır ile beraber Flash TV'de Reality&Haber programlar birim müdürlüğünü kurdu.[2] Beşiktaş JK taraftarı olan Aykut Oray, evli ve 2 çocuk babasıydı.

Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde 4. Kaunos Altın Aslan Türk Filmleri Festivali'ne katılan sinema oyuncusu 11 Ağustos 2009 tarihinde kaldığı otelde geçirdiği kalp krizi sonucu öldü.[3] 13 Ağustos 2009 tarihinde Çengelköy Mezarlığı'nda toprağa verildi.[4]

FilmografiDüzenle

Yıl Yapım Rol Notlar
1972 Bir Garip Yolcu
1989 Bizimkiler Katil
1990 Bir Milyara Bir Çocuk
1991 Ana
1993 Yazlıkçılar
Sevgili Ortak Kamil
Rumuz Sev Beni
1994 Zzzzt FM
1995 Oğlum Adam Olacak Banker Müdür
1995 Çiçek Taksi
1996 Gurbetçiler
2000 Şarkıcı
2001 Şellale Yusuf Usta
Koltuk Sevdası
2002 Ömerçip Şoför Hüseyin
2004 Uy Başuma Gelenler
Halk Düşmanı Kaptan
Reyting Hamdi
Hayat Bilgisi Muhtar Hayri bey 62.Bölüm
Dikkat Dikkat
Cumhurbaşkanı Öteki Türkiye'de Genelkurmay Başkanı
Cennet Mahallesi Kasap katil Seyfi
2005 Davetsiz Misafir Pehlivan pertev
2006 Eksik Etek Şehmuz
Eve Giden Yol 1914 Paşa
Janjan Mahmut Harmancı
Şarkılar Susmasın Erol Abi
2007 Hayal ve Gerçek Yardımcı oyuncu
2008 İyilik Kervanı Koylü
2009 Mezuniyet Şevket

KaynakçaDüzenle

  1. ^ "Otel odasında ölü bulundu". 14 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2009. 
  2. ^ "aykut oray yalcıncakır". YLÇKR. 30 Kasım 2021. 19 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2003. 
  3. ^ "Ünlü oyuncu Aykut Oray ölü bulundu". 14 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2009. 
  4. ^ "Aykut Oray'ın cenazesi toprağa verildi". 17 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2009. 

Dış BağlantılarDüzenle